Számoljunk vele! Időtényező vállalkozói hitelfelvételnél

Számoljunk vele! Időtényező vállalkozói hitelfelvételnél
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-04-01 Frissítve: 2021-10-08
 

Az időzítés, az időtényező fontosságát aligha lehet túlhangsúlyozni a mai gyorsan változó gazdasági környezetben. A sikeres vállalkozások egyik titka rendszerint az, hogy jó ütemben lépték meg a szükséges lépéseket. Hasonló a helyzet a hitelfelvétel esetében is, ahol nemcsak az időzítésre kell odafigyelnünk, de a különböző átfutási idők hosszát is figyelembe kell vegyük.

Ha hitelfelvételre készülünk, akkor bizony számolnunk kell az időtényezővel is – mégpedig több szempontból is. Első körben figyelembe kell vennünk azt, hogy a jelenleg érvényben lévő konstrukciók nem kőbe vésettek, vagyis időszakonként változhatnak. A piaci kamatozású hitelek esetében ez a változás viszonylag gyakori, de azért az államilag támogatott hitelkonstrukciók sem tartanak az idők végezetéig. Jelenleg a Kavosz Széchenyi Kártya-válságkonstrukciói és az Eximbank Kárenyhítő hitelprogramja is 2021. december 31-ig elérhető, míg a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá! hitelprogramjának ugyan nincs hivatalos végdátuma, de ezen termékcsoportnál viszont a rendelkezésre álló keretösszeg – jelen állás szerint 600 milliárd forint – jelenti a korlátját az igénybevételnek. A termékre való jogosultságot, az alábbi kalkulátorunk segítségével ellenőrízheted:

Széchenyi hitel
Bankmonitor

Hirdetés

Hirdetés

Fontos a naprakész könyvelés

Ráadásul a fenti dátumok nem a hiteligény benyújtása szempontjából jelentenek határidőt, hanem a hitelszerződések, garanciavállalási szerződések megkötésére nézve. Célszerű azonban azzal számolni, hogy a hiteligénylés jelzése és a hitelszerződés megkötése között több hét, vagy akár néhány hónap is eltelhet attól függően, hogy milyen bonyolultságú ügyletről van szó, s a hitelt igénylő vállalkozás mennyire van felkészülve a banki oldalról várható adatigények kielégítésére.

Az első lecke ebből a szempontból a cég könyvelésének rendben tartása, hiszen minél inkább naprakészek a számviteli elszámolások, annál könnyebb lesz a hitelfelvételhez szükséges adatok szolgáltatása. A hitelminősítéshez a bankok be szokták kérni nemcsak a legutolsó negyedév főkönyvi kivonatát, de egyes hiteltípusok esetében olyan aktuális adatokat is, amelyek például a vállalkozás aktuális tartozásait és követeléseit tartalmazzák, sokszor lejárat szerint csoportosítva. Ahhoz, hogy ezeket az adatokat viszonylag gyorsan produkálni lehessen, elengedhetetlen a nyilvántartások naprakész vezetése.

Célszerű a mielőbbi évzárás

A hitelt felvenni szándékozó cégeknek célszerű minél hamarabb lezárniuk a 2020-as üzleti évüket is, és közzétenni az éves beszámolójukat. A május végi közzétételi határidő közeledtével ugyanis a bankok egyre inkább már a 2020. évi közzétett beszámolót kérik majd benyújtani a hitelvizsgálathoz.

Jelentősen felgyorsíthatja a hitelügyintézést, ha szakértőt veszünk igénybe és kérjük a vállalkozás előzetes hitelminősítését. Ebben az esetben ugyanis viszonylag rövid időn belül megtudhatjuk, hogy egy adott pénzintézetnél milyen összegű hitelre pályázhatunk a siker reményében. Ha pedig az előzetes hitelminősítés eredményeképpen elkészült az indikatív ajánlat és az számunkra megfelelő, akkor érdemes mielőbb dönteni és elkezdeni az ügyintézést az adott pénzintézetnél.

Reagáljunk gyorsan!

Arra is számítani kell, hogy a hitelkérelem benyújtását követően a bank kiegészítő információkat, hiánypótlást kér – hiszen ahány bank van, annyiféle eljárásrend létezik. Fontos, hogy ilyenkor minél gyorsabban tudjunk reagálni, hiszen ezzel nemcsak azt jelezzük, hogy mennyire fontos számunkra a hitelszerződés létrejötte, hanem azt is, hogy mennyire számíthat majd a bank az együttműködésünkre a hitel folyósítását követően. Kis túlzással a késedelmes adatszolgáltatás hasonlóan negatív információ a banki döntéshozók számára, mintha a cég a fizetési kötelezettségeit nem teljesítené időre – ráadásul saját magunk késleltetjük ezáltal a hitelszerződés megkötését.

Ha a vállalkozás sikeresen vette a hitelminősítéssel kapcsolatos akadályokat és sor került a hitelszerződés aláírására is, attól még nem dőlhetünk hátra teljesen: hiszen a kölcsön folyósításához határidőre teljesítenünk kell a szerződésben szereplő folyósítási feltételeket is. Sokszor ezek sem mennek egyik napról a másikra, ezért célszerű számításba venni ezen lépések idő- és költségigényét is.

Összességében egy jó hiteltanácsadó segítségével nagyon sok időt, feleslegesen ráfordított energiát tudunk megspórolni – és vélhetőleg jobb feltételekkel érhetünk el a célunkhoz, mint segítség nélkül.

Az alábbiakban a Bankmonitor vállalati kalkulátorával megnézheted, hogy céged év végi számai alapján milyen összegű és típusú államilag kamattámogatott  Széchenyi hitel felvételére alkalmas!

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 1.4 milliárd Ft
 • kamat:
  max. 5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

   

   

   

  Hirdetés
  Hirdetés