Százezreket érő illetékkedvezmények ingatlanvásárlás esetén

Százezreket érő illetékkedvezmények ingatlanvásárlás esetén
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-06-25 Frissítve: 2019-07-01
 

Bár lassabb ütemben, de tovább drágulnak a magyarországi ingatlanok, például Budapestre még 2019-re is 10-15%-os drágulást prognosztizálnak az elemzők. Ez több szempontból is megnehezíti a vevők dolgát: egyrészt mind magasabb vételárat kell kifizetniük, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a drágulással együtt a vásárlás után fizetendő visszterhes vagyonátruházási illeték összege magasabb lesz. Összegyűjtöttük, hogy milyen kedvezményekre számíthatsz!

Hogy mit jelent az ingatlandrágulás számszerűsítve? A Duna House májusi adatai szerint például egy átlagos budapesti panellakás most 27 millió Ft-ba kerül, egy pesti tégla lakásért 35 millió Ft-ot, míg egy budai oldalon lévőért 55 millió Ft-ot kérnek. Mivel a vagyonátruházási illeték mértéke alapesetben a vételár 4%-a, ez a három esetben 1 millió, 1,4 millió illetve 2 millió Ft illetékfizetési kötelezettséget jelent.

Vannak persze lehetőségek, amelyekkel csökkenthető a fizetnivaló mértéke:

Ha eladsz egy lakást,majd veszek egy újat: Ha régi lakást adsz el, majd 3 éven belül vásárolsz másik ingatlant, akkor az mindenképp jelentős előnyt jelent. Ha az új lakás drágább, akkor a különbözet után kell csak megfizetni a 4%-ot, míg ha olcsóbb, akkor nem keletkezik kötelezettség.

Ha előbb vásárolsz, és csak utána adsz el: Jó hír az is, hogy akkor is élhetsz az előbbi lehetőséggel, ha előbb vásárolsz, és csak ezt követően adnád el a meglévő ingatlanod. Ebben az esetben azonban maximum 1 éved van az értékesítésre. Ha ez a terved, akkor az adóhivatal felé jelezned kell a szándékodat, ezt követően az illetékkiszabási eljárást ideiglenesen felfüggesztik, a vagyonátruházási illetéket pedig majd csak az értékesítést követően, a két ingatlan árkülönbsége alapján határozzák meg.

Válás esetén, ha megszűnik a vagyonközösség: A házastársak közötti adásvétel, illetve válás esetén a vagyonközösség megszüntetése miatti vagyonátruházás is illetékmentes!

Építési telek vásárlása, ha építeni szeretnél rá: Az építési telek vásárlása is illetékmentes, ám ennek a feltétele az, hogy az adásvételtől számított négy éven belül lakóingatlan létesüljön a telken, ennek mérete pedig a helyi településrendezési tervben meghatározott maximális alapterület legalább 10%-át elérje.

Az első lakásukat vásárló fiatalok: Az első lakásukat vásárló fiatalok is kaphatnak kedvezményt, ám ennek feltételeit még a nagy árrobbanás előtt állapították meg, így sajnos kevesen élhetnek a lehetőséggel. (Első lakástulajdont szerzőnek az minősül, akinek nincs és nem is volt lakástulajdona, lakástulajdonban 50%-ot elérő tulajdoni hányada, lakástulajdonhoz kapcsolódó, az ingatlannyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű joga.) A 35 év alattiak ugyanis csak akkor részesülnek 50%-os illetékkedvezményben, ha 15 millió Ft-nál nem drágább újépítésű ingatlant vásárolnak. Ennyiért azonban ma már alig találni valamit Budapesten és a nagyobb városokban. Amennyiben pedig az ingatlan ennél akár egy forinttal is drágább, az egész vételár után meg kell fizetniük a 4%-os illetéket.

Ugyancsak az első saját ingatlanjukat vásárlók kérhetnek részletfizetési lehetőséget, amit nav általában meg is szokott adni. Fontos, hogy ha a vagyonszerző az esedékes részlet befizetését nem teljesíti, a kedvezmény érvényét veszti, és a tartozás egy összegben esedékessé válik. Ez esetben az adóhatóság a tartozás fennmaradó részére az eredeti esedékesség napjától késedelmi pótlékot számít fel.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés