Mutatjuk, mit tud a Széchenyi Kártya Újraindítási Program!

Mutatjuk, mit tud a Széchenyi Kártya Újraindítási Program!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-01 Frissítve: 2022-05-06
 

Július 1-jétől indul a Kavosz Széchenyi Kártya Újraindítási Programja, amely az ezzel párhuzamosan kivezetésre kerülő krízistermékekhez szinte teljesen megegyező kondíciókkal kínál hitelfelvételi lehetőséget a kis- és közepes vállalkozásoknak. Az új program azért hoz újdonságokat is: főként a szeptembertől, kedvezményes kamattal elérhető lízing számíthat nagy érdeklődésre.

Márciusban még úgy látszott, hogy a Széchenyi Kártya-program krízishitelei akár 2021 végéig is velünk maradhatnak. A koronavírus-járvány idején ezek a konstrukciók jelentették az egyik legnépszerűbb finanszírozási formát jelentették a vállalkozások számára, a jegybank Növekedési Hitelprogramja (NHP Hajrá!) mellett. A Kavosz válságkonstrukcióira 2020. áprilisától idén május végéig 44 ezer vállalkozás nyújtott be igénylést, csaknem 1400 milliárd forint értékben, vagyis nagyságrendileg csaknem ugyanakkora kisvállalati kör, mint az egyedileg jóval magasabb (akár 20 milliárdos) hitelösszeget kínáló NHP, amelynek 3 ezer milliárdos keretösszege június közepén merült ki.

Hirdetés

Hirdetés

Széchenyi Kártya Újraindítási Program – Ismert termékek új néven

A jegybank Növekedési Hitelprogramjához hasonlóan június elején a Széchenyi Kártya kríziskonstrukciói is kifutottak – legalábbis ezt jelezte a kártyát kibocsátó Kavosz vezetője még június 9-én. Ezzel párhuzamosan azonban bejelentette, hogy július 1-jétől lényegében a korábbi kondíciókkal lehet igénybe venni az új vállalkozásösztönző Kavosz-program, a Széchenyi Kártya Újraindítási Program hiteleit, melyek kondícióit a június 10-én megjelent kormányrendelet állapította meg, a korábbiakhoz szinte teljes mértékig egyező módon.

Csak a név változik?

Július 1-jétől a korábbi két legnépszerűbb Széchenyi-hitelfajta, a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Plusz és a Széchenyi Likviditási Hitel teljes mértékben változatlan kondíciókkal, más néven fut tovább. Előbbi új neve Széchenyi Kártya Újraindítási Folyószámlahitel, míg utóbbié Széchenyi Újraindítási Likviditási Hitel. A felvehető hitelösszeg előbbinél legfeljebb 100 millió, utóbbinál 250 millió marad, miként a fizetendő kamat mértéke sem változik (évi 0,1%, illetve 0,2%). A folyószámlahitelt továbbra is elegendő a kétéves futamidő végén, egy összegben visszafizetni, míg a likviditási hitelt a legfeljebb hároméves futamidő alatt havi részletekben kell törleszteni.

Teljes méretért kattint a táblázatra!

A Széchenyi Kártya Újraindítási Program hitelei 2021. július 1-jétől

Nem változnak a turisztikai szektor szereplői által igénybe vehető Széchenyi Kártya Turisztikai Újraindítási  Program (lánykori nevén: Széchenyi Turisztikai Kártya) kondíciói sem. A maximum hitelösszeg 250 millió forint, a futamidő legfeljebb 3 év, a kamat pedig 0% marad.

Hasonlóan a két beruházási hitel, a korábban Széchenyi Beruházási Hitel Plusz és Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz néven futó konstrukcióknál is csak névváltoztatás történik. Az új néven Széchenyi  Újraindítási Beruházási Hitel és az Agrár Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitel továbbra is akár 1 milliárd forint keretösszegig vehető igénybe 10 éves futamidővel, az alatt pedig változatlan, 0,5%-os kamattal, amit még egy 1,5%-os (legfeljebb 1,5 millió forint összegű) folyósítási díj fejel meg.

Izgalmas újdonságok – de mikortól?

A fenti öt termék esetében tehát változatlan kondíciókkal szembesülhetnek az ügyfelek.  Tényleges változás ugyanakkor, hogy június 21-től utód nélkül megszűnt a Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel, amely a jelek szerint nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Szeptembertől ugyanakkor két igazi újdonsággal jelentkezik a Kavosz a kisvállalkozóknál: az egyik ilyen a hamarosan elinduló európai uniós pályázatokhoz igényelhető Széchenyi Újraindítási Önerő Kiegészítő Hitel, amely nevéhez méltóan a pályázati források igénybevételét segíti a kisvállalkozásoknak.

Szeptembertől jön a Széchenyi Lízing a Széchenyi Kártya Újraindítási Program keretei között

A másik újdonság valószínűleg még nagyobb népszerűségnek örvend majd: a Széchenyi Újraindítási Lízingkonstrukció ugyanis – amely az előzetes információk szerint évi 0,5%-os kamattal lesz elérhető – egy olyan szegmensben hozhat fellendülést, amelyben a hitelfelvételre esélytelen vállalkozások is megjelenhetnek a Kavosz ügyfelei között.

Kérdés, mennyi időbe telik, amíg a bankok és a lízingcégek átállítják rendszereiket az új termékekre – a kezdeti időszakban mindenesetre még akkor is pár hét extra várakozási idővel kell számolni, ha az említett kormányrendelet – szintén újdonságként – 30 napra (a beruházási hitel és a lízing esetén 60 napra) limitálta a bankok számára nyitva álló időt a Széchenyi Kártya Újraindítási Program hiteleinél.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy vállalkozásod milyen összegű kedvezményes hitel felvételére esélyes, használd a Bankmonitor kalkulátorát!

Hitelképes-e a cégem
Nézd meg, hogy kaphat-e hitelt a céged!
NHP
Bankmonitor
Kérjük adj meg adatokat a cégedről!
Ft
Ft
Jó hírünk van,
céged hitelfelvételre alkalmas.

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Hirdetés