Személyi kölcsön fiatalon? Mutatjuk, hogy adnak most személyi hitelt a bankok!

Személyi kölcsön fiatalon? Mutatjuk, hogy adnak most személyi hitelt a bankok!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-07
 

Ha valaki kifejezetten fiatalon venne fel személyi hitelt, akkor fel kell készülnie arra, hogy nem minden banknál számíthat pozitív elbírálásra, vagy ha kaphat is kölcsönt, a pénzintézet szabhat bizonyos feltételeket. Megnéztük, hogy mire lehet számítani.

Sokan azt gondolják, hogy a 18. életkor betöltését követően – vagyis a nagykorúság elérésétől – bárki kaphat banki hitelt, feltéve persze, hogy megfelel az alapvető feltételeknek. Ilyen például az elegendő mértékű igazolt jövedelem megléte, vagy hogy legalább 3 hónapja dolgozzon a jelenlegi munkahelyén, ahol természetesen nem állhat próbaidő vagy éppen felmondás alatt.

De meghiúsíthatja a hitelfelvételt az is, ha valaki szerepel a rossz adósokat nyilvántartó KHR adatbázisban, hiszen ki adna hitelt olyannak, aki egy vagy több korábbi adósságát nem tudta szerződés szerint teljesíteni.

Ugyanakkor hiába felel meg valaki 18 évesen a hitelképességi feltételeknek, nem mindenütt fog személyi hitelt kapni, ugyanis a nagyobb hazai bankok közül csak három hitelez ilyen korban. A többiek 20-25 éves kortól fogadják be az igénylést, de olyannal is találkozhatunk, hogy 25 éves kor alatt adóstárs bevonására van szükség. Maga az életkor a felvehető hitel összegét egyébként nem befolyásolja, vagyis, ha valaki hitelképes, akkor a jövedelme alapján akár 10 millió forintot is kaphat.

A fiatalok hitelhez jutási lehetőségét segíti az is, hogy ők 25 éves korig egyáltalán nem fizetnek személyi jövedelemadót, emiatt magasabb a bank felé igazolható nettó jövedelmük. 400 ezer forintos bruttó bér esetében például ez 60 ezer Ft plusz bevételt jelent, így nettó 266 ezer Ft helyett máris 326 ezer Ft lesz a nettó jövedelmük.

Ez azért lényeges, mert az úgynevezett JTM-korlát (jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató) meghatározza, hogy adott nettó jövedelemmel legfeljebb mekkora hiteltörlesztő vállalható be. Eszerint egy személyi kölcsön esetében – valamint az ugyancsak fedezet nélküli Babaváró hitelnél500 ezer forint nettó jövedelem alatt 50%, míg félmillió forinttól 60% fordítható legfeljebb hiteltörlesztésre. A példánkban szereplő 266 ezer forint nettó jövedelem tehát 133 ezer Ft havi törlesztőt, míg a 326 ezer Ft jövedelem 163 ezer forintot bír el.

Ezzel együtt pedig értelemszerűen nő a felvehető hitel maximuma is. Egy 22 éves hiteligénylő 266 ezer Ft nettó jövedelemmel – ha nem szerepel a KHR adatbázisban rossz adósként, nem áll próbaidő alatt, határozatlan munkaszerződéssel dolgozik már legalább 3 hónapja –

  • 3 éves futamidőre 4,3 millió Ft,
  • 5 éves futamidőre 6,7 millió Ft,
  • míg 7 évre 8,7 millió forintot tud most felvenni szabad felhasználásra.

326 ezer Ft-os nettóval már más a helyzet, ekkora jövedelemmel

  • 3 évre 5,2 millió Ft,
  • 5 évre 8,2 millió Ft,
  • míg 10 éves futamidőre 10 millió Ft a felvehető hitel maximuma.

A fiatalok számára azért jelent sok esetben megoldást a személyi kölcsön és a Babaváró hitel, mert ezek úgynevezett fedezet nélküli hitelek, vagyis ingatlanfedezet bevonása nélkül is felvehetők. A bank kizárólag az igazolt jövedelem alapján dönt az igénylésről.

Fontos különbség ugyanakkor, hogy a Babavárót kizárólag házasok vehetik fel, illetve az állami támogatásnak számos más feltétele is van, amelyek közül, ha csak egyet is nem teljesít a pár, akkor komoly pénzügyi szankciókra számíthatnak. A személyi hiteleknél az egyetlen elvárás, hogy a szerződésben vállaltak szerint fizesd a hiteled, aminek kamata szinte minden esetben fix, így a havi törlesztőid a futamidő végéig változatlanok maradnak.

Természetesen a személyi kölcsön és a Babaváró hitel akár kombinálható is – mint ahogy a Babaváró hitel és a lakáshitel is -, ám ilyenkor célszerű lehet olyan hitelszakértő segítségét kérni, aki jól ismeri a bankok hitelbírálati gyakorlatát, növelve a sikeres igénylés esélyét.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés