Személyi kölcsön december végén, január elején? Így működhet a dolog

Személyi kölcsön december végén, január elején? Így működhet a dolog
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-16 Frissítve: 2022-12-23
 

A karácsonyi ünnepeket megelőzően mindig jelentősen nő a személyi kölcsönök és áruhitelek iránti kereslet, sokan ebből finanszírozzák ugyanis a nagyobb értékű vásárlásaikat. Idén ez különösen aktuális a magas infláció miatt, hiszen a folyamatos drágulásnak köszönhetően pénzügyileg előnyös lehet előre hozni bizonyos költéseket, még akár hitelfinanszírozás esetén is.

A meghirdetett használt autók átlagára például 2022 első hat hónapjában 4,8 millió forint volt hasznaltauto.com portál szerint, míg 2021-ben 4 millió forint, 2020-ban pedig 2,8 millió forint volt ugyanez. Vagyis 1,5 év alatt mintegy 71 százalékos volt a drágulás. Ehhez képest 2020 végén 7,22-15 százalékos THM-mel (teljes hiteldíj-mutató, ami a kamaton kívül a hitelhez kapcsolódó egyéb költségeket is tartalmazza) lehetett 5 millió forint összegű személyi kölcsönhöz jutni – 7 éves futamidőre, 500 ezer forint nettó jövedelemmel – a Bankmonitor hitelkalkulátor szerint. Ez alapján jól járt az, aki hitelből vásárolt korábban, nem pedig arra várt, hogy összegyűjtse a megvásárolni kívánt autó vételárát.

A 3 legolcsóbb személyi kölcsön

Az infláció 2022 novemberben 22,5 százalék volt, és nagyon úgy néz ki, jövő év elején is velünk marad a pénzromlás. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter legalábbis 25-27 százalékos értékkel számol az év első két hónapjában, igaz, 2023 decemberre már egyszámjegyű lehet az infláció, ami éves szinten persze még mindig magas átlagos értéket jelenthet.

Hirdetés

Hirdetés

Áruhitel: igényeld az üzletben, és vidd haza a terméket

A karácsonyi vásárlási láz mindig felpörgeti az áruhitel-piacot, ami azért népszerű, mert kellő felkészülést követően akár az üzletben lebonyolítható a hitelbírálat, így a terméket akár azonnal haza lehet vinni. A felkészülés azt jelenti, hogy magunkkal visszük az okmányainkat (személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya), valamint egy saját lakcímünkre szóló, legfeljebb 30 napos közüzemi számlát vagy bankszámlakivonatot.

Ezen kívül szükség lesz még egy 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolásra, vagy ha ez nincs, az utolsó három havi bankszámlakivonatra, amin jól látható a jövedelmünk. Ez utóbbinál arra kell figyelni, hogy a munkáltatói igazolás beszerzése akár több napot is igénybe vehet, különösen ott kell ezzel számolni, ahol a munkavállaló ezt postán kaphatja csak meg.

Az áruhitelek általában viszonylag kisebb összegű kölcsönök, a többségnek néhány tíz-, vagy százezer forintra van szüksége, de lehetőség van akár egy-két millió forintot is igényelni. Az áruhitelek nagy előnye tehát a gyorsaságuk, ám cserébe drágábbak a személyi kölcsönöknél, így a 40 százalék feletti THM sem számít ritkaságnak.

Személyi kölcsön karácsony előtt?

Aki még az ünnepek előtt szeretne személyi kölcsönhöz jutni, annak bizony nagyon sietnie kell, ugyanis a bankok hitelbírálói közül is sokan vannak már szabadságon, így a bírálati idő meghosszabbodhat. Emiatt ott, ahol eddig jellemzően 2 nap alatt született döntés, most 3-4 napba is beletelhet ez, de átlagosan inkább 5-7 munkanappal lehet számolni az év hátralévő részében.

A leggyorsabb minden esetben a saját számlavezető bank, itt ugyanis akár 1 napon belül is megtörténhet a bírálat, más kérdés, hogy egyáltalán nem biztos, hogy éppen a számlavezetőnk adja majd a legkedvezőbb ajánlatot.

Időben a szűk keresztmetszet itt is a munkáltatói igazolás beszerzése, már csak azért is, mert míg a covid-járvány alatt a bankok egy része elfogadta a munkáltató e-mail címéről érkező, elektronikus formátumú (beszkennelt) dokumentumot is, jelenleg kizárólag eredeti iratot lehet benyújtani.

Azzal azonban tisztában kell lenni, hogy a gyorsaság bizony az olcsóság rovására mehet, mert jelentős a különbség van az egyes bankok árai között. 5 millió forint (7 éves futamidő és 500 ezer forint nettó jövedelem mellett) hitelösszeg havi törlesztője például jelenleg 92 ezer forint és 103 ezer forint egyaránt lehet, ami teljes visszafizetésben csaknem 1 millió forint különbséget jelent. Vagyis, ha fontos a költség, akkor érdemes alaposan szétnézni a piacon, de ebben az esetben egyáltalán nem biztos, hogy még karácsony előtt megérkezik a pénz.

A január eleji folyósításhoz is érdemes lehet már most beadni az igénylést

A bankok hitelbíráló csapatai, ha csökkentett üzemmódban is, de az ünnepek alatt is dolgoznak. Év végén ennek ellenére rendszerint feltorlódnak a bírálatra váró igénylések, amelyeket azután január első napjai dolgoznak fel. Ezért azoknak, akik január legelején szeretnének pénzhez jutni, érdemes lehet már idén benyújtani az igénylésüket, mert a sor elejére kerülhetnek, így hamarabb döntés születhet az esetükben.

Azzal azért tisztában kell lenni, hogy a prémium ügyfeleket – nagy hitelösszeg, magas igazolt nettó jövedelem – a bankok rendszerint előre veszik a bírálatnál, de az is segíthet, ha valaki hitelközvetítőn keresztül igényel kölcsönt, ugyanis ők szoros kapcsolatot ápolnak a bankfiókokkal.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés