Személyi kölcsön katás vállalkozóként? Nem mindegy, melyik banknál próbálkozol!

Személyi kölcsön katás vállalkozóként? Nem mindegy, melyik banknál próbálkozol!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-02-20
 

A személyi kölcsön sok szempontból nyerő finanszírozási forma, még akkor is, ha vannak korlátai. A legfontosabb pozitívum kétségtelenül a gyorsaság, hiszen átlagosan 3-7 nap alatt akár számlán lehet az igényelt összeg, ráadásul 7% alatti kamatot is találni a piacon. Lényeges, hogy itt nincs szükség fedezetre – sem autóra, sem ingatlanra –, a bank kizárólag az igénylő jövedelmét vizsgálja a hitelbírálat során. Igen ám, de a katás jövedelem vajon hitelképes, ha személyi kölcsönről van szó? Ennek jártunk utána.

A személyi kölcsönök rendkívül népszerűek, köszönhetően a gyors bírálatnak, az évek óta alacsony hitelkamatoknak, valamint annak, hogy akár 10 millió forinthoz is hozzá lehet jutni fedezet nélkül, szabad felhasználással. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a kölcsön bármire fordítható, ingatlan, autó vagy utazás is finanszírozható belőle, de akár egy sürgős, drága orvosi beavatkozásra is elkölthető. Ráadásul a személyi hitel átfutási ideje viszonylag rövid, ha minden szükséges dokumentum rendelkezésre áll, valamint az igénylő megfelel a hitelképességi feltételeknek, akkor 3-7 nap alatt számlán lehet a kért összeg.

Mivel a személyi kölcsönnél nem szükséges ingatlanfedezet, a bankok kizárólag az igazolt jövedelem alapján döntenek, a hitelösszeg felső határát pedig az úgynevezett JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) korlát szabja meg. Eszerint 500 ezer forint nettó jövedelem alatt 50%, ezt elérő jövedelemnél 60% lehet maximálisan a havi törlesztők jövedelemhez képesti aránya. A bankok azonban egyedileg bírálják el az igényléseket, így előfordulhat, hogy az egyik pénzintézetnél több, míg a másiknál alacsonyabb hitelösszegre „jó” ugyanaz a jövedelem.

Hirdetés

Hirdetés

Így számítják ki a katások jövedelmét

A katás adózók jövedelme azonban speciális eset, ezért a bankok máshogyan kezelik, mint a munkavállalói jövedelmeket. Ezt a katásoknak NAV jövedelemigazolással kell leigazolniuk a bank felé, amelyen az előző lezárt pénzügyi év bevételeinek 60%-a szerepel majd. Vagyis, ha a vállalkozó az adott évben 10 millió Ft értékben számlázott, akkor 6 millió Ft/év lesz az összjövedelme, amit ha elosztunk 12-vel, akkor 500 ezer Ft havi nettónak felel meg.

A banktól függ, hogy mennyi hitelt kaphatunk katásként

Vannak bankok, amelyek a NAV igazoláson szereplő teljes jövedelmet elfogadják, vagyis ez alapján határozzák meg a felvehető hitel maximális törlesztőjét. Az adós szempontjából ez a legszerencsésebb, hiszen a fenti példát alapul véve így akár 300 ezer Ft hiteltörlesztő is bevállalható. (500 ezer forintot elérő nettó jövedelemnél a hiteltörlesztő elérheti a jövedelem 60%-át.)

Más bankok szigorúbbak: a havi kata adó befizetések összegével – havi 25 ezer, 50 ezer vagy 75 ezer forinttal – csökkentik a NAV igazoláson szereplő jövedelmet, majd ez alapján számítják ki a maximális havi törlesztő nagyságát. Ez esetünkben egyben azt is jelenti, hogy a nettó jövedelem a félmilliós határ alá csúszik, így a jövedelem/törlesztő arány már csak 50% lehet.

Olyannal is találkozni azonban, amikor a bank nem csökkenti a kata adó összegével a NAV igazoláson szereplő jövedelmet, viszont annak 80%-ával számol csak. Ez a példánkban szereplő vállalkozó esetében viszont már csak 400 ezer forint nettó jövedelmet jelentene.

Nem feltétel egy teljes lezárt pénzügyi év, de…

A katás adózók esetében gyakori probléma, hogy a hiteligénylés időpontjában még nincs egy teljes lezárt pénzügyi évük, miközben a bankok nagy része ezt szabja meg a hitelezhetőség feltételeként. Szerencsére vannak bankok, amelyek kevésbé szigorúak ezt illetően, ám azt tudni kell, hogy a bevételt akkor is 12-vel osztják el, ha a vállalkozó ennél kevesebb ideje működött csak. Például, ha egy vállalkozó 2019 júliusban kezdte meg a működését, december végéig pedig összesen 3 millió forintot számlázott, akkor 1,8 millió forint (a 3 millió Ft 60%-a) szerepel majd a NAV jövedelemigazolásán, ami a legmegengedőbb banknál is legfeljebb 150 ezer Ft havi nettóra lesz elegendő.

Fontos tudni, hogy olyan katás vállalkozás, amelyik az igénylés pillanatában szünetel, nem kaphat személyi kölcsönt. Amennyiben az előző pénzügyi évben volt pár hónapnyi szüneteltetés, az önmagában még nem probléma, ám a bank ebben az esetben is 12-vel osztja majd el a jövedelemigazoláson szereplő összeget.

Csavar egyet a katás adózás hitelezhetőségén az, ha egy vállalkozásnak több tulajdonosa van. Ebben az esetben a tulajdonosi hányad alapján határozza meg a NAV a jövedelemigazoláson szereplő összegeket, ám a tulajdonosok írásban megállapodhatnak ettől eltérő nyereségmegosztásról is, ebben az esetben pedig az adóhatóság ezt veszi majd figyelembe.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Hirdetés
Hirdetés