Személyi kölcsönt szeretnél? 5+1 dolog, amit mindenképp tudnod kell!

Személyi kölcsönt szeretnél? 5+1 dolog, amit mindenképp tudnod kell!

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-11-05
 

Közeleg a karácsonyi időszak, amikor hirtelen nagyobb kiadásokkal találjuk magunkat szemben. Ezek fedezéséhez többek között a személyi kölcsön felvétele jelenthet gyors és egyszerű megoldást. Az igénylés előtt azonban érdemes tisztában lennünk a személyi kölcsönt érintő legfontosabb tudnivalókkal. Szerző: Csábráki Dávid

1. Mennyi személyi kölcsönt vehetek fel?

A személyi kölcsön egy szabad felhasználású hitel, azaz felhasználása nincsen célhoz kötve. A maximálisan felvehető hitelösszeg 10 000 000 Ft, a gyakorlatban azonban többnyire 100 000 Ft és 5 000 000 Ft között mozog a folyósított összeg. A kölcsön futamideje maximálisan 10 év lehet, de az átlagos futamidő jellemzően 12-72 hónap. A személyi kölcsönök előnye, hogy nincsen szükség ingatlanfedezetre, adóstárs vagy kezes bevonására. Az igénylés elbírálásánál a hitelvizsgálat elsődlegesen a jövedelemre terjed ki.

Hirdetés

Hirdetés

2. Mik a személyi kölcsön felvételének feltételei?

Munkaviszony: A személyi kölcsön felvételéhez elvárás a minimum 3-12 hónapos határozatlan idejű munkaviszony.

Életkor: Általános feltétel, hogy az igénylőnek legalább 18 évesnek kell lennie, és a hitel futamideje alatt az adós nem töltheti be a 70 éves kort. A minimális életkor meghatározásában ugyanakkor eltérő banki gyakorlattal találkozhatunk, ezért jól jöhet egy hitelszakértő, aki ismeri a bankok feltételeit. A bankok többsége 20-23 éves alsó korhatárt köt ki.

Számlakivonat: A hitelbírálathoz legalább 3 havi számlakivonatot is bekér tőlünk a bank, amelynek során megvizsgálják az utalásokat, a beérkező munkabért.

Magyar lakcím: A legtöbb esetben kötelező állandó magyar lakcímet is felmutatunk.

Nem lehet negatív KHR státusz: A KHR (BAR) listán szereplő negatív minősítésű adósok igénylése azonnal elutasításra kerül.

3. Drága vagy olcsó most a személyi kölcsön?

A jelenlegi csökkenő kamatkörnyezetben igen népszerűvé váltak a személyi kölcsönök. Két év alatt 6%-kal csökkent az átlagos kamatszint, ami többszázezer forintos pénzügyi előnyt jelenthet számunkra. Ennek eredményképpen ma már 7% alatti THM-szinttel is találkozhatunk. Nem mindegy azonban, hogy melyik banknál érdeklődünk kölcsönigényléssel kapcsolatban, ugyanis az egyes ajánlatok között is jelentős eltéréseket tapasztalhatunk.

A Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora alapján 1 millió Ft hitelösszeg és 3 év futamidő esetén átlagosan 86 ezer forinttal kevesebbet kell visszafizetni a jelenlegi legjobb 3 ajánlatra, mint a 3 legdrágábbra. Ez egyúttal 1600 Ft-tal alacsonyabb havi törlesztőrészletet jelent.

A bankok a személyi kölcsön felvétele során kamatkedvezményeket is nyújtanak, ha valamilyen plusz feltételt teljesítünk, ezáltal több ezer forinttal kedvezőbb lehet a törlesztő is. A hitelintézetek a kedvezőbb kamatért rendszerint jövedelemérkeztetést és az aktív számlahasználatot várnak el.

4. Milyen jövedelemmel vehetünk fel személyi kölcsönt?

Mivel nincsen a hitel mögött ingatlanfedezet, így a bankok részéről elvárás a rendszeres, igazolt jövedelem megléte. A minimális elvárt jövedelem a mindenkori aktuális minimálbér, ám erre nem minden bank nyújt hitelt.

A hitelintézetek eltérő módon kezelik a jövedelmeket, az általánosan elfogadott alkalmazotti, vállalkozói és nyugdíjjövedelem mellett rendszerint a következő speciális jövedelmeket fogadhatják el:

 • Külföldi jövedelem: ennek elfogadása bankonként változó, vagyis a személyi kölcsönhöz jutás ebben az esetben sem reménytelen.
 • KATA-s jövedelem: kaphatsz személyi kölcsönt a legtöbb banknál, de ehhez NAV jövedelemigazolásra van szükség, ami a kiszámlázott éves összeg 60 százalékáról szól majd. A bankok – már akik foglalkoznak katásokkal – a gyakorlat szerint ennek 40 százalékáig engedik elmenni a havi törlesztőt. Fontos kitétel még, hogy a katás vállalkozásoknak legalább egy teljes lezárt üzleti évvel kell rendelkezniük!
 • Önmagát saját vállalkozásában foglalkoztató személy: kaphat személyi kölcsönt, de ebben az esetben is szükség van NAV jövedelemigazolásra.
 • Készpénzben kapott jövedelem: ha készpénzben kapod a béred, akkor is hozzájuthatsz személyi kölcsönhöz, ám természetesen csak NAV jövedelemigazolással.
 • Öregségi nyugdíj: a véglegesített öregségi nyugdíj jól kiszámítható juttatás, ezért jól jöhet személyi kölcsön felvételekor.
 • Végleges rokkantsági nyugdíj: mivel állandó juttatásról van szó, ezt is hitelezik a bankok.

Nem elfogadott jövedelemtípusok:

 • EVA-s vállalkozó: A 2020-tól megszűnő vállalkozási formából befolyó összeget a bankok nem fogadják el jövedelemként, ezért nem is adnak rá személyi kölcsönt.
 • GYES: nem számít hitelezhető jövedelemnek.
 • Osztalék: ha csak osztalékból van jövedelmed, akkor nagyon kevés bank ad rá személyi kölcsönt!
 • Közmunkás bér: nem számít jövedelemnek!

5. Mennyi ideig tart a személyi kölcsön ügyintézése?

A személyi kölcsönök előnye a rendkívül gyors ügyintézés. Pozitív hitelbírálat esetén jellemzően 3-5 munkanapot vesz igénybe a folyamat az igényléstől a folyósításig. Vannak azonban olyan bankok, amelyek új ügyfél igénylése esetén is akár 24 órán belül vállalják a kölcsönösszeg folyósítását, így rendkívüli helyzetek esetén is nagyon rövid időn belül pénzhez juthatunk. Ezt hívjuk gyorskölcsönnek.

+1. Milyen dokumentumokra van szükség a személyi kölcsön igényléséhez?

Ha már kiválasztottuk a számunkra legkedvezőbb ajánlatot, és a hiteligénylés kapujában állunk, akkor a következő dokumentumokat kell összekészítenünk: személyes okmányok, bankszámlakivonat, jövedelem igazoláshoz kapcsolódó dokumentumok, hitelkérelmi adatlap, közüzemi számlák.  A személyi kölcsön igényléséhez szükséges dokumentumokról részletesen itt olvashatsz.

A legjobb személyre szabott banki ajánlatok felkutatásához használd a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorát:

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés