Szétmegyünk a párommal – Hogyan tudhatom le a közös lakáshitelt?

Szétmegyünk a párommal – Hogyan tudhatom le a közös lakáshitelt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-08-22 Frissítve: 2021-08-06
 

„Egy olyan kérdésem lenne, hogy a párommal túl korán belementem egy lakásvásárlásba, amiben adóstárs vagyok és a lakás fele a tulajdonomban van. Sajnos a jelenlegi állapotok szerint szét akarunk menni, de a lakáshitel kérdésében nem tudunk megállapodni. A hitelből ki tudok lépni valahogy?” A kérdés a Bankmonitor egyik érdeklődőjétől érkezett, most pedig a szakértőnk válaszol.

Viszonylag gyakori esetnek mondható, hogy a házasság válással, vagy az élettársi kapcsolat szakítással végződik, ugyanakkor a közös lakás és az ahhoz tartozó hitel röghöz köti a feleket. Ilyen esetben a legfontosabb az lenne, hogy a közösen szerzett vagyon, és a lakáshitel sorsát át tudd beszélni az exeddel, különben hosszú évekre megkeseríti az életed a szétválás.

Az lenne a legegyenesebb, ha eladnátok a közös lakást, és abból kerülne törlesztésre a hitel. Viszont ha az egyik fél továbbra is maradna, praktikusan a lakás vételárárának felét ki kellene, hogy fizesse a másiknak, a fennálló hiteltartozás átvállalásával.

Ugyanakkor a közösen felvett hitel sorsa mindig a felek és a bank megállapodásán múlik, így az exed együttműködése nélkülözhetetlen a folyamat során. Fontos, hogy amíg nincs konkrét megoldás, addig is rendben történjen a törlesztés, hiszen mindkettőtöket kellemetlenül érinti, ha nincs fizetve a hitel.

Az adóstárs kiengedése megoldható a lakáshitelből, viszont ekkor az egyik félnek kell átvállalnia a hiteltörlesztést, ráadásul a bank is alaposan felméri a helyzetet. Így újból megvizsgálja a hitelben maradó fél hitelképességét, azaz megnézi, hogy a jövedelme egyedül elbírja-e a hiteltörlesztést. Szerencsés esetben a bank mindent rendben talál, és megengedi a szerződésmódosítást.

Ugyanakkor fennáll az esélye, hogy a bank nem engedi ki a hitelből az adóstársat, mert a bent maradó fél jövedelme nem nyújt elég biztosítékot a törlesztésre. Ekkor nincs más megoldás, minthogy a hitelbe egy új adóstársat vonjatok be (például egy közeli hozzátartozót), akivel már megfelelhettek a bank elvárásainak.

Ugyanakkor nem árt nagyon figyelni, hiszen egy állami támogatással igénybe vett hitelnél nem működik az adóstárs kiengedése, vagy új adóstárs bevonása. Ezek a hitelek mindig adott személyekre szólnak, így csak így csak az állami támogatás összegének visszafizetésével és a hitel piaci feltételűvé alakításával lenne megoldható a helyzet. Mondani sem kell, hogy ez jelentősen bonyolítaná a helyzetet, és további költségeket róna rátok.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés