Szívesen hitelezik a nyugdíjasokat a bankok! Mutatjuk a lehetőségeiket

Szívesen hitelezik a nyugdíjasokat a bankok! Mutatjuk a lehetőségeiket
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-03-08 Frissítve: 2023-03-13
 

Idős korban is adódhatnak váratlan, nagyobb összegű kiadások, hiszen elromolhat az autó, felújításra szorulhat a lakás vagy a nyaraló, de akár egy orvosi beavatkozás megfinanszírozására is szükség lehet. Amennyiben nincs erre elegendő saját forrás, akkor kézenfekvő megoldás lehet egy személyi kölcsön, már csak azért is, mert a nyugdíj biztos, kiszámítható jövedelmet jelent. A sikeres hiteligénylésnek azonban számos feltétele van. A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték a lehetőségeket.

Idős korban is lehetnek olyan váratlan, nagyobb összegű kiadásink, amelyeket a megtakarításainkból nem tudunk esetleg megfinanszírozni. Ám a jelen pénzpiaci helyzetben még az is lehetséges, hogy van félretett pénzünk, például inflációkövető állampapírban, ám mivel ez jelenleg szépen kamatozik, nem szívesen nyúlnánk hozzá ehhez.

Bármelyik eshetőségről is legyen szó, kézenfekvő megoldásnak tűnik egy fedezet nélküli személyi kölcsön felvétele, már csak azért is, mert az öregségi nyugdíj stabil, kiszámítható jövedelem, amit a bankok éppen ezért szívesen hiteleznek. Természetesen elvárás, hogy a nyugdíj összege elérje az elvárt minimumot, ami banktól függően 150-180 ezer forint között van általában. A hivatalos kormányzati kommunikáció szerint 2023. januárban körülbelül 206 ezer forint volt az átlagnyugdíj.

Hirdetés

Hirdetés

Hány éves korig vehetnek fel személyi hitelt az idősek?

A bankok minden esetben meghatároznak a hiteligénylők esetében egy alsó, illetve egy felső korhatárt, ez utóbbi azt határozza meg, hogy legfeljebb mennyi idős lehet az adós a futamidő végén. A bankok általában 70 éves kornál húzzák meg a felső korhatárt, amit az adós nem tölthet be a hitel lejáratakor, ám a pénzintézetek egy részénél nagyon eltérő a gyakorlat.

Vannak bankok, amelyek azt vizsgálják, hogy a futamidő végén hány éves lesz az adós:

  • A bankok többségénél a hitel lejáratakor az adós nem töltheti be a 70. életévét.
  • A Raiffeisen Banknál az adós nem töltheti be a 71. életévét a futamidő végén.
  • A CIB Banknál 72 év a lejáratkori korhatár.

Más bankok az igényléskori életkort vizsgálják:

  • Az MKB Bank és a Takarékbank esetében az adós a hiteligénylés időpontjában nem töltheti be a 66. életévét.
  • Az UniCredit Banknál az adós az igénylés időpontjában nem töltheti be a 65. életévét.
  • A Cetelem annyiban kilóg a sorból, hogy eltérő maximális hitelösszeget és a futamidőt enged 65-70 éves és 71-75 éves korban, valamint akkor, ha az igénylő már elmúlt 75 éves. Itt ráadásul még az is befolyásolhatja a lehetőségeket, hogy az adós köt-e a kölcsön mellé hitelfedezeti biztosítást.

Megoldási lehetőségek, ha túl vagyunk a korhatáron

Esetenként egy hitelfedezeti biztosítás megkötésével kitolható az igénylés felső határa, vagy megnövelhető a felvehető hitelösszeg maximuma, ám az adós számára ez mindenképpen plusz költséggel jár.

Ha a bank azt vizsgálja, hogy az adós hány éves lesz a hitel lejáratakor, akkor megoldás lehet a futamidő lerövidítése, ám ha ez működik is, emiatt a havi törlesztő mindenképpen magasabb lesz. Lehetőség van ezen kívül adóstársat, társigénylőt bevonni a szerződésbe, aminél kézenfekvő lehet a házastárs szerepvállalása, ám mivel rendszerint ő is idős, ez nagyon ritkán működik csak.

Persze a gyerek vagy akár egy felnőtt unoka tudna segíteni a hitelfelvételben, ám a Bankmonitor szakértőinek az a tapasztalata, hogy ettől az idősek ódzkodnak. Ez egyébként már csak azért is érthető, mert ha a fiatalok a későbbiekben például lakáshitelt vagy Babaváró kölcsönt vennének fel, akkor az, hogy adóstársak egy hitelben, csökkentheti az újonnan felvehető hitel összegét. Az úgynevezett JTM-szabály (jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató) szerint ugyanis egy 500 ezer forint alatti nettó jövedelem legfeljebb 50 százaléka fordítható törlesztésre, míg félmillió forinttól 60 százaléknál ránt be az adósságfék.

Persze a bankok általában valamekkora megélhetési költséggel csökkentik az nyugdíj összegét, és ez alapján számolnak JTM-et, ám a kalkulált költség összege pénzintézetenként nagyon eltérő.

Milyen dokumentumokra van szüksége egy nyugdíjasnak a hiteligényléshez?

A bankok felé több módon is lehet igazolni a nyugdíj összegét. Vannak pénzintézetek, amelyek megelégszenek 1-3 havi számlakivonattal, amennyiben ezen látható a beérkező nyugdíj összege, de ha a számlavezető bankunktól igénylejük a kölcsönt, akkor még erre sem lesz szükségünk. Ezen kívül az utolsó havi nyugdíjszelvényt, az év eleji nyugdíjértesítőt (NYUFIG éves igazolás), valamint a 30 napnál nem régebbi keltezésű Nyugdíjfolyósító Igazgatóság/Kormányhivatal által kiállított igazolást is elfogadják. Ha a hiteligénylés évében lett az ügyfél nyugdíjas, akkor egy 30 napnál régebbi becsatolt határozat is elegendő lehet.

Kalkulálj
Keresd meg a számodra elérhető legkedvezőbb személyi kölcsönt a Bankmonitor részletes személyi kölcsön kalkulátorával, majd kérd a Bankmonitor szakértőinek segítségét, akik minden támogatást megadnak számodra az igényléshez. A segítség az ügyfelek részére díjmentes, a hitelközvetítők kizárólag a sikeres hitelfolyósítások után kapnak jutalékot a bankoktól. 
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

 

Hirdetés
Hirdetés