Szuperolcsó, államilag támogatott kölcsön is lesz majd a felújítási támogatáshoz!

Szuperolcsó, államilag támogatott kölcsön is lesz majd a felújítási támogatáshoz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-12-19 Frissítve: 2020-12-20
 

A 2021-től elérhető felújítási támogatás már most lázba hozta a családokat, hiszen a költségek felét, akár 3 millió forintot visszatéríthet utólag az állam. Az azonban sokaknak nehézséget jelent, hogy a lehetőség kihasználásához előbb meg kell finanszírozni a munkálatokat, amire sok családnak nincs elegendő megtakarítása. Számukra jelent remek lehetőséget az Orbán Viktor által ma bejelentett kedvezményes, maximum 3% kamatú felújítási hitel, amelyet az állami visszatérítésből automatikusan előtörlesztenek. Mutatjuk, hogy mit is jelenthet ez majd.

Ahogy közismert, a felújítási támogatás remek lehetőség a gyermekes házaspároknak, a gyermeket nevelő élettársaknak, valamint az egyedülálló szülőknek egyaránt, hiszen a költségek felét, maximum 3 millió forintot az állam utólag visszatérít számukra. Igen ám, de mit tehetnek azok a családok, akiknek nincs annyi megtakarításuk, hogy a munkálatokat előre kifizessék?

Hirdetés

Hirdetés

Személyi kölcsön – hitel, személyi feltételek nélkül

Ők például vehetnek fel például személyi kölcsönt erre a célra, amelyet azután előtörleszthetnek. A személyi kölcsön előnye, hogy nincs szükség hozzá ingatlanfedezetre, a bankok pedig kizárólag jövedelem alapján döntenek arról, hogy kinek mennyi hitelt folyósítanak. Ha pedig minden dokumentumot benyújtottunk, akkor akár 7-8 munkanapon belül megérkezhet számlánkra a pénz. A személyi kölcsönök igénylésének ráadásul nincs személyi feltétele!

Babaváró hitel – kamatmentes, ám szigorú feltételekkel

Szintén jó lehetőség lehet a Babaváró hitel, hiszen ez az első 5 évben mindenképpen kamatmentes, és ha születik ezen idő alatt egy gyermek, akkor a futamidő végéig az is marad. További kedvezmény, hogy a második és a harmadik gyermek után elengedik a fennálló tőketartozás egy részét vagy egészét is, így megfelelő időzítéssel előfordulhat, hogy a felvett – akár 10 millió forintos – Babaváróból végül egyetlen forintot sem kell visszafizetni. Ebben az esetben a Babaváró egy vissza nem térítendő támogatás lesz, éppen úgy, ahogy a csok (családi otthonteremtési kedvezmény).

Igen ám, de a Babaváró igényléséhez a banki hitelbírálaton túl számos személyi feltételt is teljesíteni kell: például csak házasok igényelhetik, legalább a pár egyik tagjának minimum 3 éves folyamatos Tb-jogviszonyt kell igazolnia, a feleség pedig  nem töltheti be a 41. életévét.

Egy 6 millió Ft-os, 3%-os kamatú felújítási hitel havi törlesztője és teljes visszafizetése

Maximum 3%-os kamatú felújítási hitel

Az Orbán Viktor által bejelentett új, legfeljebb 3%-os kamatú felújítási célú hitelről sok mindent még nem tudunk. Ami már biztosnak látszik:

 • A felvehető hitel maximális összege 6 millió forint lesz.
 • A kamat – a csok hitelhez hasonlóan – legfeljebb 3% lehet.
 • A felújítási támogatásból automatikusan előtörlesztik a tartozást.

Mivel hitelről lesz szó, a banki hitelbírálaton mindenképp át kell esnie az igénylőnek, és ha a csok-hitelhez hasonlóan működik majd a dolog, akkor ingatlanfedezetre is szükség lesz majd hozzá. A csok-hitel esetében ugyanakkor 20 év a maximális futamidő, ami egy építkezés vagy lakásvásárlás esetében természetesnek számít, ám kérdés, hogy a felújítási hitel futamidejét engedik-e majd ilyen hosszan kitolni.

Vannak azonban még bőven kérdések a konstrukcióval kapcsolatban! 

A felújítási hitel esetében például mindenképpen számolni kell azzal a lehetőséggel, hogy végül nem sikerül a teljes 3 millió forintos támogatást visszaigényelni, például azért, mert a költségvetésen belül a munkadíj és az anyagköltség aránya nem megfelelő. Erről a feltételről itt írunk részletesen.

Az is előfordulhat, hogy valaki a hitel felvételekor még teljesíti a felújítási támogatás személyi feltételeit, ám a támogatás iránti igény benyújtásakor már nem. A felújítási hitel felvételének ugyanis meg kell előznie a felújítási támogatás iránti igénylést, hiszen csak a munkálatokról kiállított és kifizetett számlák alapján kérhető visszatérítés. Ilyen lehet például az, ha a párnak a hitelfelvételt követően lesz köztartozása, ami viszont már blokkolhatja a felújítási támogatást.

 

Egy 6 millió Ft-os felújítási hitel havi törlesztője és teljes visszafizetése akkor, ha a 12. hónapban 3 millió Ft-ot előtörlesztünk belőle a felújítási támogatásból

Izgalmas kérdés az is, hogy vajon milyen feltételekkel vehető majd fel az új felújítási hitel? Nagy valószínűséggel a felújítási támogatás jogosultsági feltételein túl nem lesznek egyéb elvárások, ám a banki hitelbírálaton mindenképpen át kell esni, vagyis hitelképesnek kell lennie a családnak. A hitelképesség legfontosabb eleme a megfelelő nagyságú, bank által elfogadott jövedelem, hiszen ennek el kell bírnia az új hitel, valamint ha vannak, a már meglévők kölcsönök törlesztőit egyaránt. A JTM – jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató – szerint egy 500 ezer Ft-ot el nem érő jövedelem maximum 50%-a fordítható hiteltörlesztésre, míg e fölött 60%-nál ránt be az úgynevezett adósságfék.

Látható ugyanakkor, hogy ha valaki igénybe tudja venni az új, maximum 3%-os kamatú felújítási hitelt, és azt a 3 millió forint támogatásból elő is tudja törleszteni mondjuk a 12. hónapban, akkor aő meglehetősen kedvező finanszírozásra számíthat. (Azért számoltunk 12 hónappal, mert egy komolyabb felújítás elhúzódhat, de akár több kisebb munka elvégzésére is van lehetőség, a lényeg az, hogy az utolsó számla kifizetése és az igénylés időpontja között ne teljen el 60 napnál több.)

Mivel nem tudjuk, hogy az új kölcsön milyen futamidővel lesz elérhető, ezért végeztünk számításokat 5, 10 és 20 évvel egyaránt. Ahogy látható, itt is igaz, hogy a hosszabb futamidő alacsonyabb havi kiadást jelent, ám mivel tovább is kell kamatot fizetni a banknak, a teljes visszafizetés végül többre jön ki.

Derítsd ki, hogy jogosult vagy-e
GYORSÍTOTT ONLINE
babaváró hitelre

Akár 210 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • folyósítás akár 3 nap alatt
 • nincs felesleges banki találkozó -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ügyintézés otthonról -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
 • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés