Támogatott lakáshitel gyermek és házasság nélkül? – Sietned kell, ha ki szeretnéd használni!

Támogatott lakáshitel gyermek és házasság nélkül? – Sietned kell, ha ki szeretnéd használni!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-01-25 Frissítve: 2022-01-24
 

A tavaly október óta elérhető szuperolcsó Zöld lakáshitel a gyermektelenek és egyedülállók számára is olyan kedvezményeket kínál, amelyre korábban nem volt példa. Viszont a zöld keret 200 milliárdja vészesen fogy, így most kell cselekedned, ha élni szeretnél a rendkívül kedvező lakáshitellel.

Az államilag támogatott otthonteremtési kedvezmények kapcsán megszokhattuk, hogy azok kerülhetnek általuk jobb helyzetbe, akik családosok, vagy gyermekvállalást terveznek. Az NHP Zöld Otthon Program keretében megvalósuló Zöld lakáshitellel akár 70 millió forint lakáshitel is igényelhető, méghozzá rendkívüli, fix, 2,5%-os kamattal. A kedvezményes lakáshitel konstrukciót pedig azok is igényelhetik, akik nem házasok, és nincs gyermekük, valamint nem terveznek gyermekvállalást a közeljövőben.

Ugyanakkor a legtöbb támogatással ellentétben a Zöld hitel nem időhöz van kötve, hanem a 200 milliárdos keret szabja meg, hogy hányan részesülhetnek a kedvezményes hitelből. Idén már írtunk róla, hogy a rendelkezésre álló összeg rohamtempóban fogy, így ideje a tettek mezejére lépned, ha Te is ki szeretnéd használni a vissza nem térő lehetőséget.

Hirdetés

Hirdetés

A Zöld hitel előnye a piaci lakáshitelekhez képest

A fix, 2,5 százalékos kamatozású, akár 25 éves futamidőre is igényelhető szuperhitel tehát még a CSOK hitel 3 %-os kamatozását is übereli, pedig jól tudjuk, hogy azt csak azok igényelhetik, akik legalább 2 gyermeket nevelnek, vagy vállalnak.

A szabadon elkölthető Babaváró hitel 10 milliójára szintén csak azok jogosultak, akik házasok és gyermekvállalást terveznek. Ha az otthon már megvan, de szükséges némi felújítás, vagy korszerűsítés, akkor pedig szintén a legalább egy gyermekesek kerülhetnek kedvező helyzetbe a Lakásfelújítási támogatás segítségével.

Mi marad azoknak, akik nem terveznek családalapítást a közeljövőben?

2022-ben a Zöld hitelen kívül lakáscélok megvalósítása esetén csupán piaci lakáshitelekkel számolhatunk, – illetve építkezésnél szóba jöhet még az áfa-visszatérítési támogatás is – így érdemes megnézni, mekkora előnyt jelent a piaci lehetőségekhez képest az energiahatékony lakásvásárlást és építést támogató Zöld Otthon Program.

A Zöld hitel előnye 2022-ben a piaci lakáshitelekhez képest.

Az összehasonlításból szembetűnő, hogy a Gránit Bank NHP Zöld Otthon Lakáshitele még a maximálisan meghatározott, 2,5%-os kamatszintet sem éri el, így ez a legolcsóbb Zöld hitel ajánlat a cikk készítésekor.

A piaci lehetőségekkel összehasonlítva a különbség a törlesztőrészletekben több mint 35 ezer forint havonta a zöld lakáshitel javára, összességében pedig több mint 10 millió forintot spórolhatunk a 25 év alatt.

Emellett pedig a Zöld hitellel elkerülhető a kamatváltozás kockázata is, hiszen a példában szereplő piaci lehetőségekkel 10 év után a törlesztőrészletek az aktuális piaci környezetnek megfelelően akár emelkedhetnek is.

A jelenlegi kamatkörnyezetben (az MNB 2021 év vége óta emeli az irányadó kamatot) a piaci lakáshitelek kamatai folyamatosan emelkednek. Az aktuálisan elérhető piaci hitelajánlatok egy 20 millió forintos új építésű otthon vásárlására, 25 éves futamidőre, 250 ezer forintos jövedelem esetén 5,20 és 5,59% közötti kamatszinttel rendelkeznek. Fontos hogy ezek mind 10 évig fix kamatperiódusú ajánlatok.

Jelentősebb a szórás ennél nagyobb jövedelem beállítása esetén. Hasonló paraméterekkel, de 400.000 Ft-os jövedelemmel már többféle kamatperiódusú (5 és 10 évig fix) lakáshitel konstrukciókat is találhatunk az összehasonlításban. 

A legjobb kamatszinttel rendelkező piaci lakáshitel ajánlat 4,79%-os, míg a legmagasabb kamatérték 7,55%.

A Zöld hitel esetében ilyen kockázatnak tehát nem vagyunk kitéve, a hitel törlesztőrészletei a maximális, 25 éves futamidő alatt sem változhatnak. Financiálisan tehát mindenképp előnyösebb az új, energiatakarékos otthonteremtésbe az NHP Zöld Otthon Programjával belevágni.

Mi a helyzet a fenntarthatósággal?

A program tehát a korszerű, legalább BB energetikai besorolású ingatlanok vásárlását és építését támogatja, amellyel nem csak a környezetünket, hanem saját pénztárcánk tartalmát is óvhatjuk.

A fenntarthatóbb energetikai jellemzőkkel rendelkező ingatlanok építési költsége ugyan magasabb, emellett jellemzően több önerő kell a hiteligényléshez, de a zöld konstrukció pénzügyi előnyei és az értékállóbb új otthon kedvező rezsiszámlája miatt még így is kifizetődőbb a zöld megoldás.

Összességében tehát a Zöld hitel nagyságrendekkel kedvezőbb lehetőség azok számára, akik egyéb okon (házasság, gyermekvállalás) nem jogosultak állami kedvezményekre. Így ha megfelelsz a zöld támogatási feltételeknek és tudod vállalni a hozzá kapcsolódó elvárásokat, akkor érdemes máris kiszemelned egy megfelelő ingatlant, vagy a tervek birtokában megkezdened az építési folyamatot, mielőtt bejelentenék a keretösszeg kimerülését.

Hol igényelhető a Zöld hitel 2022-ben?

A szuperolcsó lakáshitel jelenleg bankoknál és független tanácsadó cégeken keresztül igényelhető.

2022-ben az alábbi bankok kínálatában található meg a konstrukció:

  • Gránit Bank
  • Raiffeisen Bank
  • CIB Bank
  • MKB Bank
  • Unicredit Bank
  • Erste Bank
  • Budapest Bank
  • OTP Bank
  • K&H Bank
  • Takarékbank.

Az igénylés a Bankmonitoron keresztül is elindítható, egyes esetekben további kedvezményekkel. Hasonlítsd össze a bankok aktuális zöld ajánlatait kalkulátorunkkal!

Bankmonitor
Zöld lakáshitel kalkulátor
Spórolj több millió forintot

Megtudhatod kalkulátorunk segítségével:
  • Jogosult vagy-e az októbertől induló zöld lakáshitelre?
  • Igényelhetnél mellé ingyenes csok-hitelt?
  • Mennyivel csökkenne a törlesztőrészleted, ha kivársz?
  • Mennyit spórolnál az új hitelek választásával?
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
hitel 25 évre
törlesztőrészlettel érhető el számodra
A részletes eredményeidet
e-mailben küldjük el
  • Megtudhatod mennyi zöldhitelt és csok-hitelt vehetnél fel
  • Megismerheted a csok-hitel feltételeit részletesen
  • Szakértőink segitenek bármilyen felmerülő kérdésben
Sajnos nem vagy jogosult
támogatás igénybevételére.
Kérd részletes eredményeidet e-mailben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés