Támogatott lakáshitelek – Kinek a CSOK Hitel, kinek a CSOK Plusz?

Támogatott lakáshitelek – Kinek a CSOK Hitel, kinek a CSOK Plusz?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-01-22
 

Kinek a pap, kinek a papné. Ezt a régi szólást talán mindenki ismeri. A családtámogatások vonatkozásában ugyanakkor a döntésnek egyáltalán nem ízlésbeli, mint inkább racionális, anyagi szempontjai vannak. Cikkünkben összefoglaljuk, hogy mit mindent kell figyelembe vennie a családnak, ha a számára leginkább kedvező támogatott lakáshitelt szeretné igényelni.

Szögezzük le, hogy a CSOK Hitel vagy CSOK Plusz dilemma csak azok számára releváns, akik preferált kistelepülésen szeretnének lakáscélt megvalósítani, ugyanis míg a CSOK Plusz mindenhol rendelkezésre áll, a CSOK Hitel csak az ötezernél kevesebb lakosú magyar településeken. 

A korábbi (városi) CSOK az előző év végével kivezetésre került, a kistelepüléseken továbbra is elérhető a vissza nem térítendő támogatás (a Falusi CSOK) is. Aki tehát a Falusi CSOK kapcsán meghatározott településen szeretne valamilyen ingatlancélt megvalósítani, és kamattámogatott hitelt is venne fel hozzá, az választhat, hogy a klasszikus CSOK hitelt vagy az új CSOK Pluszt igényli. A két kölcsön egyszerre ugyanis nem igényelhető.

Jó tudni
Aki tehát CSOK hitelt szeretne felvenni, annak mindenképpen igénybe kell vennie a Falusi CSOK-ot is, hiszen ez a támogatott hitel alapfeltétele. A CSOK Plusznál nincs ilyen megkötés, ez önállóan, a Falusi CSOK nélkül is igényelhető, bármelyik Magyarországi településen.

Hirdetés

Hirdetés

Falusi CSOK – a CSOK hitel előszobája

A Falusi CSOK-ot 2024-től még inkább megéri kihasználni, a vissza nem térítendő támogatás összege 0,5 – 5 millió forinttal emelkedett, a kedvezmény pedig már új ház vásárlására és építésére is kihasználható. 

A támogatás azok számára elérhető, aki a preferált települések valamelyikén:

  • bővítené és/vagy korszerűsítené meglévő otthonát
  • új építésű házat szeretne vásárolni, vagy építkezne (csak egylakásos lakóépület jöhet szóba)
  • használt ingatlant vásárolna és ezzel egyidejűleg korszerűsítené és/vagy bővítené azt.

A vissza nem térítendő támogatás összege 2024-től az alábbiak szerint módosult.

Meglévő lakás korszerűsítése és/vagy bővítése esetén:

  • egy gyermek esetén 600 ezer forint
  • két gyermek esetén 2 millió forint
  • három vagy több gyermek esetén 7,5 millió forint.

Új egylakásos lakóépület vásárlására, építésére, illetve használt lakás vásárlásával egyidejű korszerűsítésre és/vagy bővítésre:

  • egy gyermek esetén 1 millió forint
  • két gyermek esetén 4 millió forint
  • három vagy több gyermek esetén 15 millió forint.

Kinek érdemes a CSOK Hitelt igényelni?

A CSOK Hitel 2016-óta elérhető a magyar családok számára, a kamattámogatott hitel eredeti, azóta többször átalakult formájában nagyjából egy évvel azután került a piacra, hogy megjelent a Családi Otthonteremtési Kedvezmény intézménye. 

2023 végéig a nagyobb településeken a CSOK támogatás mellé is igényelhető volt a kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakáshitel, de 2024. január elseje óta ez a támogatott kölcsön már kizárólag a Falusi CSOK-kal együtt érhető el, vagyis csak a meghatározott kistelepüléseken vehető igénybe.

A CSOK Hitel maximális összege függ a Falusi CSOK támogatással érintett gyermekek számától:

  • egy gyermek esetén nem igényelhető
  • két gyermek esetén 10 millió forint
  • három gyermek esetén 15 millió forint érhető el.

A CSOK Hitelt a CSOK Plusszal ellentétben nem csak házasok igényelhetik, és nem csak azok, akik gyermeket vállalnak. Így a klasszikus/normál CSOK Hitel azok számára is elérhető megoldás, akik nem terveznek már gyermeket vállalni, akik nem házasok, csak élettársak, vagy éppen egyedülálló szülők.

A kamattámogatott lakáshitel igénylésének tehát feltétele, hogy legalább két gyermek után kihasználjuk a Falusi CSOK-ot, emellett a bank hitelbírálat szabályainak is meg tudjunk felelni. Az eltérő banki gyakorlat miatt érdemes egy független szakértő segítségét kérni, hogy hol érdemes egyáltalán elindítani a folyamatot.

A Bankmonitor CSOK Hitel kalkulátora alapján jelenleg a legkedvezőbb banki ajánlat (10 millió forint kamattámogatott hitelre, 20 évre, havi nettó 300 ezer forint jövedelemmel) 3%-os kamattal, 3,15% THM-mel és havi 55 507 forintos törlesztőrészlettel érhető el.

Kinek éri meg jobban a CSOK Plusz?

Az új CSOK+ 2024. január 1-el indult el, a támogatott lakáshitel szintén legfeljebb 3 százalékos kamattal érhető el. A kedvezmény használt és új ingatlan vásárlására, építésre, meglévő ingatlan bővítésére, valamint használt lakás vagy ház vásárlásával egy időben kezdeményezett bővítésre használható.

Fontos
Amíg a CSOK Hitelnél a meglévő gyermekek is számítanak, a CSOK Plusz feltétele, hogy legalább egy gyermeket mindenképp vállaljon a házaspár.

A CSOK Plusz maximális összege:

  • egy gyermek esetén 15 millió forint
  • két gyermek esetén 30 millió forint
  • három vagy több gyermek esetén 50 millió forint.

A CSOK plusz összege a gyermekek számától függően.

A CSOK+ tehát az elérhető hitelösszeg tekintetében messze kedvezőbb megoldás lehet a CSOK Hitelhez képest, az új kamattámogatott lakáskölcsönhöz ráadásul komoly kedvezmények is kapcsolódhatnak:

  • a futamidő első évében csak kamatot kell fizetni, a tőketörlesztést a második évtől kezdik meg az igénylők,
  • a futamidő alatt született első gyermeknél kérhető a törlesztési kötelezettség egy éves szüneteltetése,
  • a futamidő alatt született második babától 10-10 millió forintot elengednek a fennálló tartozásból minden egyes gyermek érkezésével.

A CSOK Plusz további előnye, hogy nem csak kistelepüléseken lehet kihasználni, a támogatott hitel elérhető bármely hazai településen, így a Budapesten, vagy akár a Falusi CSOK-os településeken is.

Ezen túl, míg a Falusi CSOK-kal (és a CSOK Hitellel) új ingatlancél – vásárlás vagy építés – esetén csak egylakásos lakóépület fogadható el, a CSOK Plusznál nincs ilyen megkötés.

A CSOK Plusz viszont nem igényelhető, ha az igénylők nem házasok, vagy nem terveznek gyermeket vállalni, illetve, ha a feleség elmúlt 40 éves. Ezen esetekben csak a kistelepüléseken elérhető CSOK Hitelt használhatják ki. (Az életkori megkötésnél van egy kiskapu: 2025 év végéig még akkor is lehet igénylő a házaspár, ha a feleség már betöltötte a 41. életévét, de csak abban az esetben, ha már úton a baba és elérte a 12 hetes magzati kort.)

Kalkulálj
Járj utána, jogosult vagy-e igénybe venni a támogatott CSOK Plusz hitelt, és derítsd ki, mekkora anyagi előnyt jelenthet számodra az új kölcsön!

CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy
2024-től mennyivel
jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

Hirdetés
Hirdetés