Tavaszi roham várható az ingatlanpiacon? Előzd meg!

Tavaszi roham várható az ingatlanpiacon? Előzd meg!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-02-04
 

Lassan emelkedő lakásárak és kedvező finanszírozási lehetőségek várják idén az új otthon után ácsingózó magyarokat. Mivel tavasszal nagy roham várható az ingatlanpiacon, érdemes ezt megelőzni és még ebben a hónapban rástartolni a rendkívül alacsony kamatozású piaci lakáshitelekre.

A téli hónapok nem a lakásvásárlásról szólnak Magyarországon és ez nem volt másként 2016 első hónapjában sem. A Duna House ingatlanközvetítő cégcsoport becslése szerint januárban 8961 lakás cserélt gazdát, ami minimálisan, 1%-kal kisebb szám, mint tavaly januárban. Csaknem két éve nem láttunk olyan kevés adásvételt a lakáspiacon, mint 2016 első hónapjában.

Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy ilyenkor mekkora a vevők érdeklődése, hiszen abból következtetni lehet arra, mekkora lehet a roham tavasszal. Nos, e tekintetben biztatóak a kilátások, hiszen a Duna Housenál regisztrált lakást venni kívánók száma 10 százalékkal nagyobb volt, mint 2015-ben.

DH lakásár index

A piac élénkülése már tavaly megkezdődött, hiszen 2014-hez képest 20 százalékkal 135 ezer darabra ugrott a lakáseladások száma. A felfutó keresletnek megfelelően tavaly egész évben lassan, de biztosan emelkedett a lakások ára. Az új otthon után vágyóknak azonban nem kell aggódniuk, a Duna House lakásárindexe a tavalyi emelkedés után is csak a 2008-as szinten van.

Ha Te is éppen lakást szeretnél vásárolni, akkor használd az alábbi kalkulátorunkat a legjobb lakáshitel kiválasztásához. Sokat fog segíteni, hogy megtaláld a számodra legkedvezőbb megoldást.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi a tégla, mennyi a panel?

A téglalakások ára vidéken Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb, négyzetméterenként 340 ezer forint, ami megközelíti a budapesti téglalakások 376 ezer forintos átlagárát.

A fővárosban egyébként ebben a szegmensben az V. kerület a legdrágább, ahol négyzetméterenként átlagosan 655 ezer forintot kóstál egy lakás.

Ugyanez a felállás a panellakások esetében is. Vidéken itt is Győr-Moson-Sopron megye vezet 240 ezer forintos négyzetméterárral, ami megközelíti a budapesti panelek 261 ezer forintos árát. A fővárosban a legdrágábbak a XI. kerületi panellakások, azok átlagára 336 ezer forint volt 2015 második félévében.

Jó hír, hogy adásvételkor lehet alkudni, Budapesten átlagosan 4,5, vidéken 6,3 százalékot faragható a meghirdetett árakból.

Roham jön az ingatlanpiacon?

Könnyen lehet, hogy idén tavasszal beindulhat az eddiginél is nagyobb pörgés a piacon. A felfutást több dolog is segítheti. A legfontosabb, hogy az új CSOK támogatási rendszer rendkívül kedvező akár az új, akár a használt lakást vásárlók számára.

E tekintetben azonban van egy apró bökkenő: a piacon nagy valószínűséggel nem lesz elegendő újépítésű CSOK kompatibilis lakás ahhoz, hogy igénybe lehessen venni a 10-10 millió forintos állami segítséget. Ez a piac csak az építkezések beindulása után, várhatóan 1-1,5 év múlva futhat fel.

Aki ennyit nem tud várni, esetleg szeretné kihasználni a lakásárak megugrása előtti kedvező pillanatot, annak érdemes megfontolnia a piaci lakásvásárlási hitel felvételét.

Ezek kamatai ugyanis mostanság jóval kedvezőbbek, mint a korábban széles körben elterjedt svájci frank alapú hitelek kamata volt. Egy 20 milliós használt lakás megszerzésére fordítható, 20 éves futamidejű 10 millió forintos hitelt már kb. 4 százalékos kamat mellett lehet igényelni.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés