Te még mindig fizetsz azért, hogy készpénzt veszel fel?

Te még mindig fizetsz azért, hogy készpénzt veszel fel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-06-11
 

Hiába lehet havonta 150 ezer forintnyi készpénzt felvenni bármely bank magyarországi bankjegykiadó automatájából, még mindig sokan évi több tízezer forintot költenek csak azért, hogy hozzájussanak a saját pénzükhöz. Mutatjuk, mire kell odafigyelned, hogy ne dobj ki pénzt az ablakon.

1. Sokan egyszerűen nem tudnak arról, hogy havonta 150 ezer forintot, legfeljebb két részletben bármelyik magyarországi bankjegykiadó automatából kivehetnek. Ha szerencséjük van, akkor a bankszámlájukra érvényes a szolgáltatás, ám könnyen előfordulhat, hogy ők többször vesznek ki kisebb összegeket, így az ingyenességet az első kettő pénzfelvéttel már el is lövik.

2. Gyakori, hogy valaki tud a lehetőségről, sőt, egyenesen meg van győződve arról, hogy díjmenetesen jut készpénzhez, ám ha ellenőrizné a számláját, kiderülne, ennek ellenére fizet. Ez például akkor fordulhat elő, ha korábban egy másik számlához kapcsolódott a kedvezmény, ám ezt az új számlához elfelejtettek megigényelni. Fontos ugyanis, hogy személyenként egyetlen számlára jár az ingyenesség, mindig arra, amellyel kapcsolatban nyilatkozunk.

3. Előfordul, hogy többen használnak egy bankszámlát, ilyenkor pedig a 150 ezer Ft-os limit és a két alkalom megoszlik közöttük. Akik azt hiszik, hogy mondjuk bankkártyánként vehetnek fel 150-150 ezer Ft-ot, azok emiatt pórul járhatnak.

A készpénzfelvétel költségei néhány népszerű bankszámla esetében

4. Sokan azt gondolják, hogy jogszabályban foglalt ingyenesség kizárólag a saját banki ATM-ekre vonatkozik, így rendszeresen utaznak akár hosszabb távokat, hogy egy kis pénzt spórolhassanak. Mivel azonban bármely hazai bank ATM-jéből felvehető az összeg, emiatt feleslegesen fáradnak.

5. Olyan is akad, aki szerint nem csak ATM-ből, hanem akár bankfiókban is felvehető díjmentesen készpénz. Ez azonban nincs így, emiatt ők komoly kiadásba verik magukat.

6. Sokan külföldön is gondolkodás nélkül vesznek fel készpénzt automatából, arra apellálva, hogy ott is érvényes az ingyenesség. Pedig nem, ráadásul egy-egy készpénzfelvétel külföldön komoly összegekbe kerülhet.

7. Ma már több tejesen ingyenes bankszámla is elérhető – például a CIB ECO (feltéve, hogy a Bankmonitoron keresztül nyitják), az UniCredit Partner Aktív Zéró számla vagy éppen a Raiffeisen Gold 2.0 bankszámla -, amelyeknél nem csak havi díj nincs, de a legtöbb tranzakció is díjmentes. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a készpénzfelvétel is teljes egészében ingyenes, sőt, az egyes számlák között ebből a szempontból jelentős különbségek vannak.

  • A CIB ECO-nál például a tulajdonos választhatja a jogszabályban rögzített ingyenességet, vagy dönthet úgy, hogy inkább havi 400 ezer Ft-ot venne fel költségmentesen a CIB saját ATM-jeiből.
  • A Raiffeisen Gold 2.0-nál a jogszabályi két díjmentes lehetőségen felül további két díjmentes lehetőséget biztosít a bank. Azaz összesen 4 alkalommal vehetünk fel pénzt ingyenesen bármelyik hazai ATM-ből. Ráadásul akkor is 4 alkalommal díjmentesen jutunk készpénzhez – Raiffeisen bankautomatából -, ha nem erre a számlára kérjük a jogszabályi ingyenességet.
  • Az UniCredit Partner Aktív Zéró számlára pedig a jogszabályban rögzített ingyenesség vonatkozik.

A Bankmonitor Bankszámla kalkulátorával forintra pontosan ellenőrizheted, hogy mennyibe kerülne a bankszámlád a személyes bankolási szokásaid alapján. Akár találhatsz magadnak teljesen ingyenes számlát is, ami éves szinten több tízezer forintos megtakarítást jelenthet számodra. 

Hirdetés
Hirdetés