Téged is érint az MNB kamatcsökkentése? Hitelek és megtakarítások

Téged is érint az MNB kamatcsökkentése? Hitelek és megtakarítások
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-01-21 Frissítve: 2018-04-06
 

0,15%ponttal tovább csökkentette az alapkamatot az MNB, így az újabb történelmi mélypontra esett: 2,85%. Hogyan érinti mindez a meglévő hiteledet? Ha hitel felvétel előtt állsz, hogyan hathat a jövőben fizetendő kamatokra? És mit várhatunk a megtakarítási oldalon? Mindenki elviszi a pénzét bankbetétből befektetési alapba?

Mi várható hitelfronton? 

A lakáshitelek kamata jellemzően BUBOR-hoz kötött. A BUBOR a Budapesti Bankközi Kamat fantázianeve. Jellemzően a bankok a lakáshitelek kamatát a következő formulával állapítják meg: BUBOR + X% (Ez alól csupán az állami kamattámogatással rendelkező hitelek jelentenek kivételt, melyek ma már drágábbak, mint a legjobb piaci hitelek. Illetve kivételt jelent az a kevés hitel, ami 3, 5, vagy 10 éves fix kamatozással rendelkezik).

Nézzük, hogy a BUBOR + X% kamat meghatározás mellett mit várhatunk a jövőben a hitelkamatok frontján. Kiindulópontunk a múlt: milyen mértékben követte a BUBOR az MNB alapkamat csökkenést?

Az alábbi ábrából azt láthatjuk, hogy az elmúlt több mint fél évben a BUBOR és az alapkamat teljesen párhuzamosan alakult: az eltérés mindössze 0,1% volt, azaz a BUBOR minden esetben lekövette az MNB alapkamatcsökkentését. Sőt! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a BUBOR az elmúlt egy évben már az MNB kamatszint alá csökkent!

BUBOR és az alapkamat párhuzamos alakulása

Fentiekből adódóan arra számítunk, hogy

  • a Lakáshitelek kamatába be fog épülni az MNB aktuális kamatcsökkentése is (ez azonban csak a hitel következő kamatforduló napján fog bekövetkezni. Senki ne várja, hogy holnaptól alacsonyabb kamatot fizet)
  • a hosszú távú fix kamatozással rendelkező hitelek esetében a változás sokkal kiszámíthatatlanabb, melynek egyetlen oka, hogy az 5-10 éves kamatok és hozamok sokkal kisebb csökkenést mutattak az elmúlt fél évben, mint az alapkamat maga

Mit jelent 0,15%pont csökkenés egy 20 éves lakáshitel esetében? Megközelítően 1,5%-os havi törlesztő csökkenést. (Figyelem a kamatcsökkenés hatásának számításánál nem a hitel eredeti futamideje, hanem a még meglévő hátralévő futamidő számít!)

Ha hitelben gondolkozol, itt nézheted meg a legjobb ajánlatokat: 

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

És a megtakarítások kamata? 

Mióta a bankok nincsenek kiéhezve a betétekre, azóta az átlagos kamatszint lecsökkent a jegybanki alapkamat alá. Nincs semmi okunk sem azt feltételezni, hogy az aktuális 0,15%pontos kamatcsökkentést a betétek nem fogják lekövetni a következő másfél hétben.

bankbetéti kamatok átlaga

A lakosság még a korábbi kamatcsökkenéseket sem volt képes pszichésen feldolgozni és újra itt a következő. Várhatóan a kamatcsökkenésre így fogunk reagálni:

  • mind többen fordulnak a befektetési alapok felé (és az eddigi 1000 milliárd Ft után újabb 10-50 milliárdok ugranak át alapokba)
  • vélhetően tovább nő a hosszú futamidejű, 3 és 5 éves állampapírok iránti kereslet, melyek infláció +3%pont kamatfizetéssel bírnak

A Bankmonitoron megtalálod a legjobb a befektetési alapokat két kattintással: 

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés