Tényleg biztosra megyünk, ha lakáshitelről van szó?

Tényleg biztosra megyünk, ha lakáshitelről van szó?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-14 Frissítve: 2021-08-06
 

Az alacsony lakáshitel kamatok mellett érdemes kiemelt figyelemmel kísérni a kamatperiódus kérdését. A jegybank statisztikája alapján ugyan összességében többen vesznek fel rögzített hitelt, ugyanakkor az igazi biztonságot nyújtó hitelek iránt csökkent az érdeklődést. Az Alapblog egyik írásában éppen ezzel a kérdéssel foglalkozik.

Mi is feldolgoztuk a jegybank friss lakáshiteles statisztikáját, amiből az látszik, hogy kamatperiódus szerint milyen arányban vették fel a lakáshiteleket. Ebből az derült ki, hogy a lakáshitelek több mint kétharmada már rögzített kamatozású volt, és az új folyósításon belül hátrányba kerültek a változó hitelek.

Igen ám, de ahogy az Alapblog szerzője is megjegyzi, nagyon nem mindegy milyen időtávú fixálásról beszélünk. A lakosság leginkább a 3-5 éves rögzítés irányába ment el, ugyanakkor a hiteleket átlagos 14 éves futamidővel veszik fel, tehát ez egyáltalán nem jelent teljes biztonság. A 10 év fölötti kamatperiódusú hitelek aránya, amelyek valódi kiszámíthatóságot jelentenének, éppenséggel csökkenőben van.

Az alapkamat alakulását senki nem képes megmondani, mindenesetre, jó ha tudjuk, hogy 14 éve 12% fölött is volt. A mostani mélypontról jó eséllyel emelkedni fognak a kamatok, így érdemes lehet a lehető leghosszabb időtávra fixálni a hitelt. Az Alapblog „Mennyire fix az a „fix”?” című írásban bővebben is olvashatunk erről a témáról.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés