Betöltés

Nem őrültek meg, csak biztosra mennek a lakáshitelesek

szerző: Bankmonitor.hu
2018-04-09

A lakáshitelt választók közül ma már döntő többségbe kerültek azok, akik több évre előre szeretnék rögzíteni a hitelük kamatát. Vannak olyanok, akik megkérdőjelezik, érdemes-e a magasabb törlesztőt bevállalni a biztonságért cserébe. A következő rövid összeállításban azt mutatjuk be, hogy teljesen logikus lépés a fix kamatozás választása, és érdemes lenne még hosszabb távra berögzíteni a törlesztőt.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Megmozgatta az érdeklődők fantáziáját az a múlt heti cikkünk, amiben bemutattuk, hogy mennyire magas a fix lakáshitelt választók aránya a változókhoz képest. Többen is voltak, akik az iránt érdeklődtek, hogy miért is érheti meg számukra az elsőre drágábbnak tűnő megoldást választani. Volt, aki például azzal érvelt, hogy felesleges ezt tenni, mert a kamatok sokáig alacsonyan maradnak.

Ezért is gondoltuk, hogy némi kommentárt fűzünk a nagyon is racionális és üdvözlendő folyamat mögé. Először is, nagyon nehéz megmondani, hogy egy lakáshitel esetében mi lesz évtizedek múlva. Számtalan olyan esemény befolyásolhatja ezt, mint például egy újabb gazdasági válság, a nemzetközi befektetői hangulat tartós és negatív irányú változása, az infláció váratlan elszállása, stb.

Vannak azonban fogódzók és a tapasztalat azt mutatja, hogy olyan mélyen, ahol most vannak a változó kamatozású hitelek referenciakamatai, nem maradhatnak fent tartósan. Az meglehet, hogy néhány évig nulla közelében marad a BUBOR (budapesti bankközi forint hitelkamatláb), de ezt követően ennek is a jegybanki alapkamat közelébe kell visszatérnie. Mint ismert, most a BUBOR valójában nulla százalékon áll, míg az alapkamat 0,9%-on.

A kiindulási pont tehát az, hogy a következő 10-20 évben a maihoz képest magasabb kamatokkal fogunk találkozni. Le mernénk fogadni, hogy az alapkamat is magasabbra fog emelkedni, tehát a BUBOR-nak egy jelentősebb lemaradást kell majd idővel behoznia. Magyarra lefordítva, ha valaki most felvesz egy változó kamatozású hitelt, például 6 havi kamatperiódusút, akkor fél évente a törlesztője változni fog.

Úgy tűnik, a számtalan helyről érkező információk hatására az emberek többsége ezt belátta és ezért is fordultak a legalább 3 évre fix kamatú hitelek felé. Azt fontos megjegyezni, hogy egyelőre csak kisebb lépést tettek a hitelfelvevők, hiszen februárban a friss hitelek 44%-át az 1-5 év közötti kamatrögzítésű hitelek tették ki.

Fogyasztóbarát hiteleket 3 és 5 évre rögzített kamattal lehet kapni, ezek voltak a legnépszerűbbek a hónap folyamán. Igen ám, de ez csak részlegesen ad védettséget a kamatkockázat ellen. Most rögzített marad a kamat, de a 3-5 év utáni fordulókor ott is megváltoztatják a kamatozást. Ha például 20 évre veszek fel hitelt és 5 éves kamatrögzítést választok, akkor háromszor fog a törlesztőm változni. Az adós annyi könnyebbséget kap, hogy lesz ideje felkészülni a törlesztő várható megemelkedésére.

Akkor tudjuk csak a kamatkockázatot kiküszöbölni, ha a hitel teljes futamideje alatt rögzítjük a kamatot. Ellenben ezt nagyon kevesen választották, mindössze 4,7%. Vélhetően az is közrejátszik az alacsony keresletben, hogy a változókhoz képest ezek a hitelek drágának számítanak.

A lakáshitel kalkulátorunk szerint a legolcsóbb változó kamatozású hitelt 2,5%-os THM-mel megkaphatjuk, míg a végig fix hitelt 5,7%-kal. A 3,2%-os eltérés jelentősnek mondható és olyan áldozatot kíván meg a magasabb törlesztőben, hogy az sokak számára nem megugorható.

Még akkor is, ha ez soknak tűnik, a jövőbeli kilátások alapján nem lehet kizárni egy ilyen mértékű kamatemelkedést. Az, hogy ma meg tudunk kapni egy lakáshitelt, végig fix törlesztővel 6% alatti THM-mel, az egy nagyon különleges helyzet. Ha visszaemlékszünk, akkor a válság kitörése előtt ilyen kondíciókkal csak devizahitelt lehetett kapni, ahol árfolyam- és kamatkockázat is volt. Míg most ezek közül egyik sem.

Nézd meg lakáshitel kalkulátorunkkal, hogy melyik hitel felel meg az elképzeléseidnek!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Új hitelre van szükséged?
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Drágábbak most a lakáshitelek, mint egy éve?

Jó ideje minden arról szól, hogy hamarosan emelkedni fognak a kamatok. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megnéztük, mi is történt az elmúlt egy évben. Felemás eredménnyel jártunk, ami kifejezetten előnyös lehet...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.