Tényleg értelmetlen? Az első millió kérdései

Tényleg értelmetlen? Az első millió kérdései
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-04-22 Frissítve: 2018-04-05
 

Nem rég írtunk arról, hogyan kezdhetsz hozzá az első millió összegyűjtéséhez. Ahogy az várható volt, kaptunk hideget, meleget a témához hozzászólóktól. A leggyakoribb ellenvetés az volt, hogy 5-10 ezer forintból mikor lesz értelmezhető pénzösszeg? Mikor lehet ebből majd lakást vásárolni? 30 év múlva… Akkor érdemes egyáltalán megtakarítani?
Úgy érezzük, hogy alapvető problémák vannak a pénzhez való hozzáállásunkkal. Lehet, hogy nem a fizetésünkkel, nem az elérhető kamatokkal van a probléma, hanem velünk?

Induljunk ki abból, hogy valaki pontosan a hazai átlagfizetéssel rendelkezik, ami ma nettó havi 145 ezer Ft. Tételezzük fel, hogy ebből havi 10 ezer Ft-ot tud megtakarítani, ami a fizetés 7%-a. Ez ugyebár évente 120 ezer Ft. Ez egy év alatt még egy menő TV-t, vagy iPhone-t sem ad ki… Ha ennyire keveset tudunk megtakarítani, akkor tényleg nem érdemes semmit tennünk, csak várni, amíg valami földön túli csoda révén egy nulla még bekerül a fizetésünkbe (hátulról)? Nem feltétlen…

A megtakarítás megítélésünk szerint az élethez hozzátartozó szükségszerűség. A megtakarításnak már gyerekkorban el kellene kezdődnie, amikor kisdiákként a szüleinktől zsebpénzt kapunk. A legtöbb esetben ugyanis lehetetlen (az esetek kis részében pedig értelmetlen) annyi zsebpénzt adni egy gyereknek, hogy mindig minden álmát megvalósítsa belőle.

Ahogy korábbi írásunkban is jeleztük, ha nem alakul ki az a képesség, hogy meglévő jövedelmünkből megtakarítsunk, akkor nagyon nagy valószínűséggel 10-20%-kal nagyobb jövedelmünkből sem fogunk tudni megtakarítani. Az emberek két csoportra oszthatók, azokra akiknek van megtakarítási képessége és személete és azokra, akiknek nincs. Csak áltatjuk magunkat, ha azt mondjuk, hogy kétszer ennyi fizetésből milyen jól félre tudnánk tenni…

Ha tehát havi 5.000 Ft-ot tudunk megtakarítani, akkor ennyit kell megtakarítani. Ha 10 ezret, akkor ennyit. Nyugat-Európában a minimális megtakarítási szintet jellemzően az életvitelünkhöz szükséges 3 havi költség egyenértékeseként határozzák meg. Ez igenis összegyűjthető havi 5-6-7-8-9-10 ezer Ft-okból is. Azt kijelenteni, hogy azért nem takarítok meg, mert csak keveset tudok félretenni, egyenértékű azzal, hogy 5 ezer Ft számomra nem képvisel értéket.

Nemrég találkoztam egy 55 év körüli férfivel. A pénzügyi szektorban dolgozik, dolgozott. „Világ életemben nagyon sok pénzt kerestem… most éppen munkahelyet keresek, de bízom benne, hogy ismét nagyon sok pénzt fogok keresni, mert fizetnem kell a hitelemet…” Az eset gyönyörű példája annak, hogy az esetek döntő részében nem a jövedelem nagyságrendje, hanem az egyéni szemlélet dönti el azt, hogy kinek van és kinek nincs megtakarítása.  

Természetesen van a megtakarítási kérdésnek millió aspektusa, melyből a legfontosabb talán a hogyan kezdjem el. Ehhez talán adhatunk két praktikus javaslatot: 

  • Gondold át minden egyes kiadásnál, hogy valóban szükséged van-e arra a dologra, amit meg akarsz venni? Van-e esetleg olcsóbb alternatíva?
  • Csernok Miklós, a www.kiszamolo.hu szakértőjének van egy találó tanácsa: már hó elején tedd félre azt a pénzt, amit meg szeretnél takarítani (és csak akkor nyúlj hozzá, ha elkerülhetetlen)

És akkor néhány szót a pénzügyi termékekről. Egy pénzügyi szolgáltatásnak valóban van költsége. Ingyenes bankszámla, ingyenes megtakarítás stb. csak az esetek nagyon-nagyon kis részében létezik (ugyanakkor tudnunk kell, hogy egy bankot üzemeltetni is költségekkel jár, tehát nem is igazán várhatjuk el ingyenesen). Amit tehetünk a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban is, hogy tudatosan döntünk:
megnézzük, hogy melyik a legolcsóbb bankszámla számunkra.

Milyen kamatot, hozamot várhatunk kis összegű megtakarításunk után? 

Egy kicsit visszatérve előbbi gondolatunkhoz: a banküzemnek is van költsége, így a kisösszegű megtakarítások esetén átlag alatti kamatra számíthatunk. Felejtsük el azt, hogy a kamatokból fogunk meggazdagodni! A kis összegű folyamatos megtakarítás elsődleges célja az, hogy egyáltalán legyen félretett pénzünk. Álljon is itt egy gyakorlati példa: egyszer beszélgettem egy jó ismerősömmel, aki panaszkodott, hogy nem motiválja az elérhető kamat a megtakarításra. Kérdeztem tőle, hogy éves 30% kamat mellett mennyit tudnál megtakarítani? Rövid időn belül kiderült, hogy a jelenlegi életvitele mellett ugyanannyit: nulla forintot. Az elérhető kamat alacsony mivolta tehát sokkal inkább egy önámítás, semmint egy valós ok a megtakarítások halogatására.

Ha cselekedni szeretnél, ne várj, nézd meg, hogy milyen megtakarítási termékek érhetők el.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés