Tényleg nagyot lehet szakítani az év végi nyugdíjcélú befizetésekkel?

Tényleg nagyot lehet szakítani az év végi nyugdíjcélú befizetésekkel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-17 Frissítve: 2022-12-19
 

Közeleg az év vége, ilyenkor pedig nagyon megugrik az érdeklődés a nyugdíjcélú megtakarítások iránt. De vajon mennyit nyerhet az, aki csak az utolsó hetekben szeretne belehúzni az öngondoskodásba?

A nyugdíjcélú előtakarékosság az év minden hónapjában azonosan fontos feladat. Ennek ellenére az év végi időszak általában kitüntetett figyelmet élvez a megtakarítók részéről. Most kiszámoltuk, mennyire okos stratégia az éves befizetések nagy részét az utolsó hónapra időzíteni. Elöljáróban annyit elárulunk, hogy van értelme a plusz energiaráfordításnak, de nem úgy, ahogyan a legtöbben hinnék.

Van egy kis felesleges pénzed? Most 20%-ot kaphatsz rá.

A nyugdíjcélú megtakarítások népszerűségének egyik fő oka az elérhető állami támogatás. Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok, a nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek, valamint a nyugdíj-előtakarékossági számlát használó befektetők az éves befizetésük 20%-ának megfelelő SZJA-visszatérítésre jogosultak. A támogatás maximuma megtakarítási formától függően évi 100-150 ezer forint; aki pedig párhuzamosan többféle nyugdíjmegtakarítással rendelkezik, ő együttesen évi 280 ezer forintot kaphat vissza az adójából ezen a jogcímen.

Jó hír, hogy a támogatás nem csak a rendszeres (pl. havi) befizetésekre vonatkozik, hanem minden olyan pénzösszegre, amelyet az adott naptári évben a számlájára utalt a megtakarító. Sokan vannak, akik ebből a megfontolásból az év végéhez közeledve úgynevezett „eseti befizetéseket” teljesítenek, hogy ilyen módon feltornásszák a következő évben visszaigényelhető SZJA mértékét. Kérdés, hogy megéri-e alkalmazni ezt a trükköt, és ha igen, akkor milyen körülmények között.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan lehet maximalizálni a támogatást?

Nézzünk egy példát, amelyben a megtakarító igen tudatos, és már 45 éves korában elkezd félretenni a nyugdíjára havi 30 ezer forintot. Hosszú távon 6,5%-os hozamot ér el – ez idén kevésnek érződik, de normál inflációs környezetben érdemi reálhozamot eredményez –, valamint évente 5%-kal növeli a befizetéseit. Ezen felül van lehetősége arra, hogy év végén 250 ezer forint extra befizetést teljesítsen, az állami támogatás maximalizálásának céljából.

Az év végi extra nyugdíjcélú megtakarítási befizetések hatása.

Látható, hogy a szimpla megtakarítás a nyugdíjkorhatár (65 év) eléréséig mai értéken 12,1 millió forintra hízik. Ebből a saját befizetések és a hozamaik kb. 10,1 millió forintot tesznek ki: ennek 54%-át a saját befizetések, míg 46%-át a hozamok adják. Ezenkívül további 2,0 millió forint köszönhető a kapott állami támogatásnak és hozamainak.

Ha alkalmazza az év végi extra befizetések stratégiáját, akkor lényegesen magasabb lejárati összegre számíthat: több mint másfélszer annyi (mai értéken 20,4 millió forintos) vagyonnal vonulhat majd nyugdíjba. Érdemes azonban megnézni, hogy ez a különbözet miből adódik. A saját befizetései és azok hozamai 17,2 millióra nőnek (itt is kb. fele-fele arányban lesznek a befizetések és hozamok), tehát az összesített 8 milliós növekedésből 7 millióért felelnek! Az SZJA-támogatás eközben mai értéken 3,2 millió forint nyereséget érne, azaz kb. 1,2 millióval lenne több az extra befizetések nélküli helyzethez képest.

Megéri év végén felturbózni a befizetéseket?

A számok tehát azt mutatják, hogy bár az év végi extra befizetések jelentős változást eredményeznek, a jótékony hatás csak kisebb részben tudható be a kapott plusz adóvisszatérítésnek. Valójában a saját zsebből fizetett extra befektetés az, ami az évtizedek során számottevően növeli a megtakarítási egyenleget. Különösen igaz lesz ez akkor, ha a kapható támogatás maximuma nem változik: ebben az esetben gyorsan bele lehet ütközni az évi 100-150 ezres plafonba, és bizonyos idő után már egyre kisebb lesz az állami támogatás jelentősége.

Ezek alapján azt mondhatjuk, az állami támogatás maximalizálására törekvő megtakarítóknak tekintélyes vagyonuk tud felhalmozódni a vizsgált 20 éves időtartam alatt. Éppen ezért érdemes törekedni arra, hogy az adott évben minél több pénzt különítsünk el nyugdíjcélra. Ilyen módon hosszú távon több millió forinttal csökkenthetjük a befizetett adónk mértékét, és ezek az összegek is a megtakarításunkat fogják gyarapítani. A támogatás azonban önmagában nem helyettesíti az öngondoskodást, inkább csak jutalmazza azt.

Kalkulálj
Az utolsó percekben jársz! Ha még nincs nyugdíjcélú megtakarításod, tedd meg most az első lépést!
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés