Tényleg olcsóbb a hitel használt lakásra, mint új építésűre?

Tényleg olcsóbb a hitel használt lakásra, mint új építésűre?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-23
 

Komoly árkülönbséget láthatunk az egyes bankok lakáshitelei között, a legolcsóbb és a legdrágább ajánlat törlesztője havi szinten több tízezer, míg teljes visszafizetésben akár több millió forinttal is eltérhet egymástól. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy használt vagy új építésű lakásra igényeljük a finanszírozást, ugyanis a kamatot, ezzel együtt pedig a havi fizetni valót ez is befolyásolja. A Bankmonitor szakértői szerint jelenleg olcsóbban kapható hitel használt ingatlanra, ám a helyzet nem annyira egyértelmű.

Azzal már talán mindenki tisztában van, hogy a bankok más-más kamattal kínálnak lakáshitelt, vagyis ugyanakkora hitelösszegre az egyik helyen kevesebbet, míg másutt többet kell törleszteni. Egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű (10 éves kamatperiódussal, 600 ezer Ft nettó jövedelemmel és 40 millió Ft értékű ingatlanfedezettel) lakáshitel esetében például 6,29%-ról indulnak a kamatok, ám találni 7,98%-kal is ajánlatot. Ez egyébként több mint 20 ezer Ft különbséget jelent havi szinten, ami két évtized alatt csaknem 5 millió Ft-ra hízhat. Végig fix kamatnál valamivel kisebb a legkedvezőbb és a legdrágább ajánlat közötti különbség jelenleg (17 ezer Ft), de 20 év alatt ez is 4 millió Ft különbséget jelent.

Lakáshite használt és új ingatlanra

A hitel költségét ugyanakkor az is befolyásolja, hogy új vagy használt ingatlan vásárlására igényeljük, a kamatok a két esetben ugyanis nem feltétlenül azonosak. Az előbbi példánk szerinti 20 millió Ft-os hitelre például a legjobb esetben 147 980 Ft-ot kell törleszteni használt ingatlannál, míg új építésűnél 150 613 Ft a legkedvezőbb ajánlat. Ez 20 év alatt összességében 733 107 Ft differencia! Érdekes módon azonban csak a legolcsóbb hiteleknél tapasztalhatunk különbséget, a legdrágább ajánlat törlesztője 168 420 Ft használt és új lakás esetében egyaránt. A korábbi években is hasonló volt a helyzet, igaz, az új építésű ingatlanok finanszírozási „felára” az elmúlt két esztendőben alacsonyabb volt, bár az is igaz, hogy a legdrágább hiteleknél akkor sem volt különbség.

Mindez azért érint sokakat érzékenyen, mert a 2,5%-os fix kamatú zöld lakáshitel hamar kifutott, ezt követően pedig kizárólag a meglévő vagy vállalt gyerekekre igényelt, legfeljebb fix 3%-os kamatú csok-hitel jelenthet olcsó finanszírozást egy új építésű ingatlan megvásárlásához. Ráadásul a vissza nem térítendő csok támogatás összege új építésű ingatlan vásárlása vagy építés esetén magasabb annál, mintha használt lakást venne a család, így például 3 gyerekkel akár 10 millió Ft is kapható. Illetve sokan a szabad felhasználású, fiatal házaspárok számára elérhető, az első 5 évben mindenképpen kamatmentes Babaváró hitelt fordítják ingatlanvásárlásra, ám mivel a konstrukció előnyei legalább egy gyerek születésével használhatók ki, ez sem mindenki számára optimális.

Így aztán, aki nem felel meg a csok és a Babaváró feltételeinek, az kizárólag piaci vagy fogyasztóbarát lakáshitelt kaphat, ezek pedig, ahogy láthatjuk, új építésű lakásra magasabb kamatszintről indulnak.

A Bankmonitor gyűjtése alapján azért kijelenthető, hogy a legolcsóbb lakáshitelekért nem kell jelentős mértékben mélyebben a zsebbe nyúlni, ám ebben a helyzetben még fontosabb a lehető legjobb hitelajánlat megtalálása. Már csak azért is, mert a magasabb törlesztő egyben azt is jelenti, hogy magasabb nettó jövedelem szükséges az igényléshez, hiszen a nettó kereset legfeljebb 50-60%-a fordítható törlesztésre.

Ötlet
Ha pontos képet akarsz kapni a lehetőségeidről, akkor mindenképp olyan hitelkalkulátort használj, amelyben megadhatod a pontos számításhoz szükséges legfontosabb paramétereket, például a korodat, a jövedelmedet és a megvásárolni kívánt ingatlan becsült forgalmi értékét.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés