Tied a legjobb önkéntes nyugdíjpénztári hozam? Így derítsd ki!

Tied a legjobb önkéntes nyugdíjpénztári hozam? Így derítsd ki!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-09-18 Frissítve: 2021-08-06
 

„Szeretném megnézni, hogy az önkéntes pénztáram milyen hozamot hozott és hogy ez jónak vagy rossznak számít-e. Hol tehetem ezt meg? Mit érdemes nézni a sok információ közül?” A Bankmonitor egyik érdeklőjétől érkezett a kérdés, és a szakértőnk most meg is adja a választ.

Nagyon örülünk a kérdésnek, mert jó az irány a nyugdíjra takarékoskodó kérdezőnél. Nem csak, hogy aktívan félretesz, hanem kellő tudatossággal kíséri is a befektetése alakulását, és szeretne értesülni a lényeges történésekről is azzal kapcsolatban. Az is felmerül nála, hogy nem szimplán az a lényeg, hogy mekkora hozamot ér el, hanem ez más lehetőségekhez viszonyítva milyennek is számít.

Ha a pénztárak hozamáról szeretnél érdeklődni, ezt többféleképpen is megteheted, azonban kiindulásként le kell tisztáznod, hogy milyen önkéntes nyugdíjpénztári portfólióval rendelkezel. Ebből a legtöbb pénztárnál 3 féle létezik, mégpedig a klasszikus, kiegyensúlyozott és a növekedési. Ez azért fontos, mert a portfólió határozza meg, hogy a pénztár milyen befektetésekbe teszi a pénzünk (pénzpiaci eszközök, kötvények, részvények aránya), így ettől függ az elérhető hozam is.

A leggyorsabb módszer, hogy megtudd milyen hozamot értek el az egyes pénztárak, ha a jegybank weboldalát látogatod meg. Itt az egyes pénztárak elszámoló egységes nyilvántartását követheted nyomon, amit gyakorlatilag napi árfolyamként kezelhetsz akárcsak egy befektetési alapnál. Ebből könnyen kiszámolhatod, hogy egy adott időszakban mekkora volt a hozam. Egyszerűen megnézed, hogy milyen árfolyam mellett vásároltál, valamint hogy aktuálisan hol áll a portfólió. A befektetésed és az árfolyam szorzata pedig megadja a választ.

Ha arra vagy kíváncsi, hogy a pénztárad az előző évben illetve hosszabb időre visszatekintve milyen teljesítményt mutattak fel, akkor a jegybank éves kiadványa lesz segítségedre. Itt alapos információkat kapsz a hozamokról, ráadásul könnyen össze lehet hasonlítani az egyes önkéntes pénztárakat saját számolás nélkül. Összevetni a pénztárakat pedig mindig úgy érdemes, hogy az azonos portfóliókat és a nettó (költségek levonása utáni) hozamot figyeled. Az éves hozam mellett nagy hangsúlyt fektess arra, hogy 10-15 év alatt mire volt képes a pénztár. Az egyetlen hátrány, hogy viszonylag mindig késve, csak a következő év tavasza környékén teszi közzé a jegybank az adatokat.

A fenti két hozamszámításnak a legfőbb hiányossága, hogy csak abban az esetben mutatja a tényleges hozamot, ha az év elején fizeted be az adott évre szánt összeget. Gondolj bele, ha havi szinten teljesíted a befizetéseket, akkor minden hónapra különböző hozam vonatkozik, hiszen eltér a viszonyítási időpont. Még a napok is számítanak, így annak is jelentősége van, mikor érkezik a befizetés, hiszen 2 munkanap, amíg a pénztár számlájára megérkezik, majd a sajátunkra elkönyvelődik.

Ugyanakkor a pénztár minden év elején egy kimutatást is küld, amiből a legfontosabb információk kiderülnek (mikor történtek a befizetések, költséglevonások, egyenlegünk nagysága). Ezt érdemes áttanulmányozni alaposan, hiszen ez a legjobb módja, ha a befektetésed eredményességét vizsgálnád meg.

Összességében a tudatosság a legfontosabb az önkéntes nyugdíjpénztár kapcsán is, mint bármilyen befektetésnél. Ne felejtsd el, hogy a vonzóbb 1 éves teljesítmények miatt nem érdemes pénztárat váltani, mindig a hosszú távú hozamokra alapozd a döntésed. Megéri annak is utánajárni, hogy pontosan mibe fektet a portfólió, ezt könnyen megteheted az adott pénztár honlapján szereplő információk alapján. Előfordulhat, hogy becsúszik egy-két gyengébb év is. Ekkor se ess kétségbe, nézd meg a pénztár éves beszámolóját, jelentéseit, amiből kiderül, hogy mi okozta a gyengélkedést (például a részvénykitettség nőtt meg, egy tőzsdei visszaesés előtt).

 

Hirdetés
Hirdetés