Tiszta vizet az ingyenes pohárba! Miről szól a bankok díjemelése?

Tiszta vizet az ingyenes pohárba! Miről szól a bankok díjemelése?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-12-06
 

Egy kisebb cunamit borítottunk magunkra azzal, hogy a hét folyamán több írásunkban is foglalkoztunk a bankok jövő év elejére bejelentett díjmódosításaival. Néhányan ezt úgy értelmezték, hogy „újra trükköznek a bankok”. Miről szól az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége és miről szól a bankok díjemelése? A helyzet politikamentes értelmezése.

Kiindulási helyzet

2014 februárjától havi két alkalommal ingyenesen vehetünk fel készpénzt bankszámlánkról maximum 150 ezer Ft értékben. Míg mi ingyen felvehetjük ezt a pénzt, addig a bankok számára megmarad a 0,6% tranzakciós illeték, ami 150 ezer Ft készpénzfelvételnél 900 Ft befizetést jelent a költségvetésnek ügyfelenként. A jogszabály előírja, hogy ez a 900 Ft nem átterhelhető az ügyfélre.

Mit jelent mindez?

Ma ha 150 ezer Ft jövedelemmel rendelkezünk és azt minden hónapban kivesszük a bankból két kártyás készpénzfelvétellel, akkor
átlagosan havi 804 Ft a bankköltségünk. Ez a 804 Ft a tíz legjobb bankszámla átlagos költsége. Ha ebből levonunk 900 Ft-ot, akkor azt látjuk, hogy közel 100 Ft-ot bukik minden egyes ügyfélen a bank havonta ma is… Ebben a havi 100 Ft veszteségben még egy fillér költség sincs benne a bank automaták üzemeltetéséből (ami több mint 10 milliárd Ft az összes bank számára éves szinten). Ez a havi 100 Ft veszteség emelkedik jelentősen 2014 februárjától, ha a bankok nem emelnek egyetlen díjtételükön sem. (Mindez természetesen akkor igaz, ha mindenki a számára optimális bankszámlát választja.)

A bankok számára szintén jogszabály írja elő a prudens működést, a gondos gazdálkodást, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy megőrizze saját fizetőképességét és vissza tudja fizetni a betéteinket. A gondos és felelős gazdálkodás része, hogy bevételt kell termelnie, különben fizetésképtelenné válik…

Fentiek egyenes következménye, hogy irreális feltételezés, hogy a bankok ne próbálják meg érvényesíteni az ügyfelek felé a megnövekedett költségeiket. Ez sajnos (?) valahol az ügyfelek érdeke is:

Te betennéd a pénzed egy olyan bankba, amiről tudod, hogy minden szolgáltatását ingyen adja és nincs bevétele csak költsége?

Készpénz a király?

Nagy kérdés számunkra, hogy Magyarország rohan-e a készpénz alapú társadalom irányába, ahol mindenki hó elején rohan a bankba és kiveszi a fizetését, mert ez ingyenesen megtehető. Kedvező helyzetet teremt-e, ha a pénz útja nem követhető a gazdaságban, erősödik a szürke zóna? Svédország jelentős törekvéseket tesz arra, hogy minden fizetés elektronikus legyen és ne legyen készpénzforgalom. A világon mindenhol nő a kártyás tranzakciók és az elektronikus fizetések volumene. A Magyar Nemzeti Bank is elindított egy kísérleti programot, ahol a kisebb forgalommal rendelkező kereskedők kártya elfogadási költségeinek csökkentése a cél. Ennek mintha ellentmondana az ingyenes készpénzfelvétel… 

Ha a pékeknek megtiltjuk, hogy pénzt kérjenek a kenyérért, akkor bűnösek lesznek-e, ha megemelik a kifli és a kalács árát?


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés