Több, mint 60 ezer forint ingyen az államtól!

Több, mint 60 ezer forint ingyen az államtól!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-11-24
 

A robotika fejlődésével sok munkahely valószínűleg megszűnik. Elképzelhető, hogy nem keletkezik új helyettük, miközben milliók vesztik el a munkahelyüket. Erre a helyzetre a munkanélküli segély helyett megoldás lehet a feltétel nélküli alapjövedelem. Ráadásul ez az eszköz jobban stimulálná a gazdaságot, mint a jelenlegi QE3 (monetáris lazítás Amerikában.) Mégis mi lehet a legjobb befektetés ilyen eladósodott időkben? Sokak szerint még mindig az arany, aminek az ára akár meg is négyszereződhet egyes vélemények szerint!

Manapság már nem csak sci-fi az „általános célú” robot, amit meg lehet tanítani különböző munkákra: 22 ezer dollárért bárki vehet magának egyet. Persze az ilyen robotok még nem elég ügyesek, hogy helyettesítsenek egy-egy munkavállalót, de közel állnak hozzá. Első körben az alacsonyan képzett munkaerőt szoríthatják ki a piacról, majd sofőrök, orvosok, és a jogászok is sorra kerülhetnek. És mit csináljanak az erre a sorsra jutott munkavállalók? Munkanélküli segély helyett egy feltétel nélküli alapjövedelem lehetne erre megoldás. Legalábbis a Superposition Alap kezelője így véli.

És mire lehet jó még az alapjövedelem? Valószínűleg hatékonyabban pörgetné a gazdaságot, mint a jelenleg használt eszközvásárlási programokat tartalmazó QE3 (monetáris lazítás Amerikában.) Előbbi ugyanis egyből a végfelhasználókhoz kerülne, akik hajvágásra, új tévére, és egyéb árukra és szolgáltatásokra költenék. A költések viszont árbevételt jelentenek a cégeknek, amit akár beruházásokra is költhetnének. Mekkora lenne ez az alapjövedelem? A QE3 havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlásából kiindulva minden amerikai állampolgára jut havi 260 dollár (több, mint 60 ezer forint) anélkül, hogy bármit is tennének érte. A teljes gazdasági folyamat az Alapblogon olvasható.

Most nem csak a lakosság van eladósodva. Több ország adósságállománya rekord szinten van. Japánban meghaladja a GDP kétszeresét is. Ilyenkor minden gazdaság egyik veszélye az infláció. Az az infláció, ami ugyan segít visszafizetni az adósságokat (elértéktelenítve azokat), de a megtakarításokra rossz hatással van. Mit tehet az egyszeri befektető? Dimitri Speck, az arany árfolyamát vizsgáló csapat feje szerint egy dolgot: nemesfémet (azon belül is főként aranyat) kell vásárolni. Szerinte akár az arany ára meg is négyszereződhet (igaz az „árrobbanás” előtt még szerinte is elérheti az 1000 dolláros unciánkénti árat.) És mennyi idő alatt emelkedhet az arany ára a négyszeresére? Az Alapblognak adott interjúból kiderül!

És végül egy kis hazai: Zsiday Péter elemzi a devizahitelek forintosítása során kialakult helyzetet. Szerinte korábban lehetett volna finomabb és jobban működő (ám egyesek számára drasztikus) megoldást alkalmazni, a most kialakult megoldásban nem hisz. Az új immáron forint hitelek kamatozása ugyanis az MNB hatáskörébe kerül. Aminek egyik feladata a forint árfolyamának a védelme (pl kamatemeléssel). És miben hasonlít a mostani helyzet az 56-osra? Ezt is megtudhatjuk az alapkezelő legutóbbi blogbejegyzésében!

Hirdetés
Hirdetés