Több pénzért lobbiznak a bankok: kedvezményes hitelekre van szükségük a cégeknek!

Több pénzért lobbiznak a bankok: kedvezményes hitelekre van szükségük a cégeknek!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-02-28
 

A sikeresen elindult Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram (BHG) által biztosított keret növelését javasolja a kormánynak a Magyar Bankszövetség. A szakmai szervezet olyan allokációs módszertan kialakítását is célszerűnek tartaná, amely a bankok és a vállalkozások számára egyaránt biztosítja a forráselosztás előretervezhetőségét, valamint a nemzetgazdaság számára időben hatékony kihasználását.

A február elején elindult, 700 milliárd forint keretösszegű program keretében eddig 1100 milliárd forint értékben adtak be hitelkérelmet az EXIM Magyarországhoz, illetve refinanszírozó partnereihez a vállalkozások. A hitelcsomag három alkonstrukciója közül az elmúlt hetekben az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Forgóeszközhitel bizonyult a legkeresettebbnek, csak erre az alkonstrukcióra az igénylők mintegy 700 milliárd forint értékben adtak be hitelkérelmeket. Ezzel a forgóeszközhitelre szánt keret az Exim tájékoztatása szerint kimerült, így a forgóeszközhitel alkonstrukcióra vonatkozó hitelkérelmek befogadását február 26.-ával felfüggesztették. 

Hirdetés

Hirdetés

Új típusú kormányzati támogatásra van szükség

A Magyar Bankszövetség már a felfüggesztés bejelentésének napján közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy a pandémia, majd az orosz-ukrán háború negatív gazdasági és pénzügyi hatása a teljes vállalati ügyfélkört sújtja. A magas inflációs környezet alapvetően mindenkit megterhel, azonban a gazdaság működése szempontjából talán legmérgezőbb hatása a vállalati hitelfelvétel ellehetetlenítése, hiszen az azonnal megjelenő kamatterhek meghaladják a beruházási és a kereskedelmi tevékenységek nyereségtartamát.

Ezért a gazdasági és hitelezési aktivitás fenntartásához és növeléséhez is új típusú kormányzati támogatásokra van szükség, amely lehet kamattámogatás, hitelezési forrás-biztosítás és e kettő kombinációja a közvetítő pénzintézetek számára.

Hetek alatt kimerült a BHG-kerete

A Kormányzat által az év elején bejelentett Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram céljában, módszerében is átütő hatású, hosszútávon hozzájárulhat a hazai vállalatok versenyképes és fenntartható működéséhez a szövetség közleményében leírtak szerint. A 700 milliárd forintos összkerettel meghirdetett programok a vállalati hiteltípusok széles körében alkalmazhatóak kedvező kamatozású refinanszírozási lehetőséget biztosítva.

A bankszektoron belüli verseny intenzitását és a vállalatok forrásigényét tükrözi, hogy a szektor rekordgyorsasággal, mintegy két hét alatt készült fel a programban való részvételre. A program megfelelő időzítését jelzi, hogy a résztvevő bankok már az indulást követő néhány nap elteltével a meghirdetett keretet meghaladó igényről számoltak be – áll a közleményben.

A keretösszeg növelését és a forráselosztás előtervezhetőségének biztosítását javasolják a bankok

A fenti szempontok mellett a vállalati hiteligények mértéke és a források allokációs folyamata, valamint az elindított hitelfelvétel kiszámíthatósága és a gazdasági hatások optimalizálása érdekében a Magyar Bankszövetség arra kéri a Kormányt és a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot, hogy növelje meg a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretét. A bankszövetség emellett olyan allokációs módszertan kialakítását szorgalmazza, amely a jelenlegi és a megnövelt keret esetén egyaránt biztosítja a bankok és a vállalkozások számára a forráselosztás előretervezhetőségét, valamint a nemzetgazdaság számára időben hatékony kihasználását.

Jó tudni
A magyarországi vállalatok finanszírozását az EXIM és az MFB mellett mintegy 20 kereskedelmi bank biztosítja, évi 12 ezermilliárd forint összegben.
Hirdetés
Hirdetés