Önmagában is elég a szuperolcsó zöld hitel egy új építésű lakás megvásárlásához?

Önmagában is elég a szuperolcsó zöld hitel egy új építésű lakás megvásárlásához?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-01-03 Frissítve: 2022-01-04
 

Várhatóan a zöld lakáshitel lesz a 2022-es év nagy durranása, hiszen a 2,5 százalékos fix kamat annyira kedvező, hogy bőven veri a piaci hitelek kondícióit. Ráadásul ehhez nem kell meglévő vagy vállalt gyerek, és az életkort illetően sincs megkötés. Egyetlen feltétel van mindössze: a megvásárolni kívánt új építésű ingatlan legalább BB energetikai besorolású legyen, emellett az épület primer energiafelhasználása nem haladhatja meg a 90 kWh/m2/év értéket. De vajon mennyibe kerül most egy ilyen lakás? Elegendő hozzá az akár 70 millió forintos zöld hitel, vagy ki kell egészíteni egyéb finanszírozással is? Illetve mekkora megtakarítás és jövedelem kell a hitelből történő vásárláshoz? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszolunk a cikkünkben.

A zöld lakáshitel rendkívül népszerű, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által biztosított 200 milliárd forintos keret rohamtempóban fogy, így jó esély van rá, hogy nyárra ki is merül. Persze az MNB dönthet úgy, hogy további forrásokat von be az NHP Zöld Otthon Programba, ám erre játszani nagy kockázat.

Hogy miért népszerű annyira a zöld lakáshitel? Azért, mert az állami támogatásnak köszönhetően a bankok maximum 2,5 százalékos fix kamattal adhatják, ami messze a legolcsóbb finanszírozási lehetőség a piacon. (Még a max. 3 százalékos csok hitelt is veri.) Ezért aztán míg a zöld hitelnél 70 millió forintos hitelösszegnek – 20 éves futamidővel – 373 ezer forint a havi törlesztője, addig ugyanezért egy piaci konstrukciónál nagyjából 474-516 ezer forintot kell fizetni. A különbség havi szinten sem kevés, ám a teljes futamidő alatt 24-37 millió forintról beszélhetünk.

Még nagyobb pénzügyi előnyt jelent az, ha egy 2 vagy 3 gyerekes  – vagy ennyi gyereket vállaló – család csok hitellel kombinálva igényli a zöld hitelt, ebben az esetben ugyanis a 70 millió forinton belül – gyerekszámtól függően – 10 vagy 15 millió forinthoz kamatmentesen juthatnak hozzá. Sőt, ha önmagában a csok hitel is elegendő a vásárláshoz, akkor akár csak ez is megigényelhető!

Ahogy a bevezetőben már írtuk, a zöld hitelnek azonban nem feltétele a meglévő vagy vállalt gyerek, az adós korával kapcsolatban sincs megkötés, mint ahogy az sem számít, hogy van-e más ingatlan a tulajdonában. Mindössze arra kell figyelni, hogy egy személynek egyetlen zöld hitele lehet, illetve legalább 10 évig a megvásárolni kívánt ingatlanban kell élni. Ez utóbbi kitételek a befektetési célú vásárlások kiszűrését szolgálják.

A zöld hitel felső összege 70 millió forint, ami elsőre kifejezetten magasnak tűnhet, ám az új építésű ingatlanok árát nézve reálisnak mondható. Tudni kell ugyanis, hogy a bankok legfeljebb a megvásárolt ingatlan vételárának 80 százalékát hitelezik meg, ez alapján a 70 milliós hitelplafon legfeljebb egy 87,5 millió forintos ingatlan megvásárlására lehet elég, ami 17,5 millió forint önerőt jelent.

Ahogy az a Bankmonitor alábbi gyűjtésből kiderül, többnyire elegendő a 70 millió forint összegű hitel egy új építésű, korszerű ingatlan megvásárlásához. Persze mi nem a legkisebb lakásokat válogattuk ki, hanem azokat a legalább 60 nm-es, 3 szobás ingatlanok áraira voltunk kíváncsiak, amelyek megfelelnek a 3 gyerekre igényelhető csok feltételeinek is. (3 meglévő vagy vállalt gyerekkel ugyanis feltétel, hogy a megvásárolt ingatlan legalább 60 négyzetméter alapterületű legyen.) A bőséges kínálatból megpróbáltuk a kedvezőbb árú ingatlanokat megkeresni, abból indulva ki, hogy olvasóink többsége valószínűleg nem a luxuslakások iránt érdeklődik.

Új építésű lakások árai

Az ingatlan.com adatbázisa alapján készült válogatásban kizárólag olyan ingatlanokra szűrtünk rá, amelyek a hirdető szerint megfelelnek a zöld hitel feltételeinek, ami azonban jelentősen leszűkítette a szóba jöhető lakások körét. Bonyolítja a helyzetet, hogy tapasztalatunk szerint az ingatlanközvetítők sok esetben egyszerűen elfelejtik megadni az általuk hirdetett ingatlanok energetikai minősítését, emiatt az nem jelenik meg a találatok között. Éppen ezért a lakást keresőknek mindenképpen azt ajánljuk, hogy a nekik tetsző projekteknél kérdezzenek rá erre, nehogy az ingatlanos feledékenysége miatt maradjanak le egy jó lehetőségről.

A gyűjtésünk alapján elmondható, hogy Budapest budai kerületein kívül többnyire önmagában is elegendő lehet a vásárláshoz a zöld hitel, az adott lakások esetében ráadásul csok és csok hitel is igényelhető, akár három gyerekre is.

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mekkora jövedelem kell majd a hitel felvételéhez? A JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató) szabály alapján úgy számolhatsz, hogy a zöld hitel esetében a nettó igazolt jövedelmed maximum 50 százaléka lehet a havi hiteltörlesztőd. Ám ebbe beleszámítanak a már meglévő törlesztőid is, sőt, ha van hitelkereted, annak 5%-a ugyancsak.

Ez alapján a 70 millió forintos zöld hitelre fizetendő havi 373 ezer forintos törlesztőhöz legalább 746 ezer forint jövedelem szükségeltetik. Persze a bankok lehetnek szigorúbbak, például csökkenthetik a figyelembe vett jövedelmet valamekkora megélhetési költséggel, így célszerű előre tájékozódnod a lehetőségeidről. (Érdemes lehet például hitelszakértő segítségét kérni, aki jól ismeri a banki gyakorlatokat.)

A zöld hitel kamatelőnye többek számára teszi elérhetővé az új építésű ingatlanokat, hiszen minél alacsonyabb a havi törlesztő, annál kisebb jövedelemmel vehető fel az adott hitel. Míg például 70 millió forint zöld hitelhez legalább nettó 746 ezer forint jövedelem szükségeltetik, addig piaci lakáshitelnél akár 1 millió Ft nettó is kellhet ugyanehhez. Látható azonban, hogy sok esetben nem kell a maximális összeget felvenni akár egy 3 szobás lakás megvásárlásához sem.

Ugyanakkor a vásárlók lehetőségei is elképesztő sebességgel változnak, volt például ingatlan, amelynek 10 millió forinttal emelték meg az árát az elmúlt napokban. Éppen ezért könnyen előfordulhat, hogy pár hónap múlva önmagában a zöld hitel már nem lesz elegendő a vásárláshoz.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés