Törleszthetjük-e hitelünket devizában?

Törleszthetjük-e hitelünket devizában?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-12-30
 

A legtöbb pénzintézetnél nincs rá mód, hogy devizahitelünket az elszámolás alapját képező pénznemben fizessük. Egyszerű a magyarázat: a magyar lakosság körében nem jellemző, hogy forinttól eltérő devizanemben keletkezne jövedelme, illetve a deviza alapú hitelt forintban folyósítják és abban is kell törlesztenünk

Rögtön itt tisztázzuk, hogy a deviza hitel és a deviza alapú hitel nem azonos! A
deviza hiteleknél a kölcsönt devizában folyósítják és automatikusan lehet devizában törleszteni. A
deviza alapú hiteleknél magát a hitelt devizában tartják nyilván, viszont a hitelösszeget forintban folyósítják és forintban is törlesztjük. Mivel a deviza alapú hitelezés magánszemélyek részére jelenleg nem elérhető, már nem olyan releváns kérdés a devizában történő törlesztés. Mégis sokakban felmerül a devizában való törlesztés igénye, mivel a hazai hitelintézetek döntő többsége saját, hivatalosan meghirdetett árfolyamot alkalmaz a lakossági hiteltörlesztésnél. Azoknak, akiknek nincs svájci frank, vagy euro megtakarításuk vagy jövedelmük, meg kell vásárolniuk a devizát a törlesztéshez. Itt már eleve többlet költséggel kell számolniuk. Vannak pénzintézetek, ahol lehetőségünk van a devizában történő törlesztésre, de ezt előre rögzíteni kell a szerződéskötéskor. Amennyiben az ügyfél a későbbiekben dönt úgy, hogy devizában szeretne törleszteni, módosítani kell a szerződést, ami költségekkel jár, és nem mindenhol van rá lehetőség. 

Lakossági termékeknél általában a deviza eladási árfolyamon fizetjük a havi részleteket. Abban az esetben, ha a deviza alapú hitelt a felvett devizában törlesztenénk, kivédhető lenne az árfolyamkockázat. Ez azonban a bankok többségénél nem lehetséges, vagy nem automatikus. A devizahitelek ugyanabban a devizában való törlesztését nem minden bank kínálja ügyfelei számára, pedig ez a devizaalapú jövedelemmel rendelkezők számára előnyös lehet. A kereskedelmi bankok gyakorlata megoszlik ebben a kérdésben is.  

Lakáshitel törlesztés devizában – lehetséges?

Lakáshitel devizában is törleszthető. A megmaradt devizahitelek egy részét lehet az adott devizában is fizetni, de a legtöbb bank mindig az aktuális árfolyamon számítva, csak forintot fogad el rá. A kölcsön törlesztése oly módon történik, hogy a törlesztési napon esedékes részlet összegével a bank megterheli az adós banknál vezetett deviza vagy forint bankszámláját.

  • A devizában nyújtott és forintban törlesztett lakáscélú hitelek esetében a bankok többsége az általa jegyzett, mindenkori számlakonverziós deviza középárfolyamot alkalmazza.
  • A devizában nyújtott és forintban törlesztett szabad felhasználású hitelek esetében a hitel törlesztése azonban a bank számlakonverziós deviza eladási árfolyamán történik.

Amennyiben az ügyfél törlesztési számláján az esedékesség napján nincs elegendő pénz, a bank azonnal rárepül a más devizában vezetett bankszámlájára, természetesen csak ha van ilyen számlája. Ebben az esetben viszont előfordulhat, hogy konverziós díjat kell fizetni.

Hogyan alakulnak a jelenleg elérhető lakáshitelek törlesztő részletei? Könnyedén kiszámolhatod lakáshitel kalkulátorunk segítségével.


Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Ha lízingeltünk…

Lízing esetén a havi kötelezettségünknek a szerződés devizanemében is eleget tehetünk, de ilyen esetben a törlesztési számlának is deviza számlának kell lennie. Alap esetben ugyanis a devizában történő finanszírozás és forint törlesztési számla megjelölése esetén a folyósítás és a törlesztés forintban történik.

Elő- és végtörlesztés esetén

Deviza alapú hitelek esetén, amennyiben elő-, vagy végtörleszteni szeretnénk, az azon az értéknapon érvényes eladási árfolyamon (szabad felhasználású hiteleknél), illetve középárfolyamon (lakás célú hiteleknél) kerül elszámolásra.

Mivel a bankok egymástól eltérő árfolyamokat alkalmaznak, mindig érdemes a kondíciós listából tájékozódni. Az előtörlesztésre vonatkozó kérelmet írásban, az előtörlesztés napját pontosan megjelölve kell benyújtani bankunkhoz. Ez nem azt jelenti, hogy reggel megírjuk a kérelmet, bedobjuk a bankba és délután már utalhatjuk is a pénzt. Általában minimum 5-8 munkanappal előre kell az előtörlesztési szándékunkat jelezni.

Az sem megoldás, ha egyszerűen csak a zárolt hitelszámlára utaljuk át a pénzt. Ez ugyanis csak „pangani” fog ezen a számlán. Hivatalosan ezt „előtörlesztésnek nem minősülő befizetés”-nek hívják. A bank csak akkor könyveli le előtörlesztésként, ha erre külön utasítást adunk. Amennyiben ezt elmulasztjuk, bankunk ugyanúgy vonja majd tovább a törlesztőket havonta.

Természetesen mielőtt előtörlesztünk nézzünk utána, hogy ez milyen extra költséggel jár!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés