Tovább nyújtózkodtál, mint ameddig a takaród ér? Így is válthatsz bankot!

Tovább nyújtózkodtál, mint ameddig a takaród ér? Így is válthatsz bankot!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-02-03 Frissítve: 2017-02-02
 

Hiába cserélnéd le bankszámládat egy jóval kedvezőbbre, ha lemerített hitelkereted van, valahogyan meg kell oldanod annak visszafizetését. Ha épp nincs felesleges pár százezer forintod erre, akkor sem lehetetlen a bankváltás. Több pénzintézet is kínál a helyzetre megoldást, ami sokkal egyszerűbb a gyakorlatban, mint gondolnád! 1

A folyószámla hitelkeret egy jó dolog, amellyel nem várt kiadásokra tudsz felkészülni. Amennyiben rendszeres jövedelmed érkezik egy bankszámlára, a bank általában a számlára érkező bér maximum háromszorosának megfelelő összegű hitelkeretet biztosít, amelyet bármikor, bármire szabadon felhasználhatsz.

A fizetésed automatikusan feltölti a keretet, persze teljes egészében kizárólag akkor, ha a számlára érkező pénz fedezi a keretből éppen felhasznált összeget. A lemerített összegre kamatot számolnak fel, amelyet levonnak a számlád egyenlegéből. A kamatot napi kamatszámítással, csak az adott napon felhasznált hitelösszegre számolják fel. Ha egy hónapban egyetlen nap sem használtál ki a keretösszegből egy forintot sem, akkor nem terhel hitelkamat.

Hirdetés

Hirdetés

Bankváltáskor adódnak a nehézségek

Mivel a bank a számlára érkező bér fedezete mellett nyújtja a folyószámlahitelt, a hitelkeret feltétele, hogy legalább 3-6 havi jóváírás előbb megérkezzen a számlára. Amennyiben éppen mínuszban van a számlád a felhasznált hitelkeret miatt, az új banknál természetesen nem tudsz arra várni 3-6 hónapot, hogy ott is megkapd a hitelt és abból töltsd fel a régi banknál lévő számlád. Ennyi idő alatt simán felmondják a hitelkereted, ami miatt a KHR (régen BAR) listára is felkerülhetsz.

Ha tehát bankot szeretnél váltani, a hitelkeretet teljes egészében vissza kell töltened. Amennyiben erre nincsen tartalékod, a bankok rugalmas ügyintézése lesz a segítségedre!

  1. Először megnyitod az új banknál a bankszámládat
  2. Már a számlanyitáskor megigényled a hitelkeretet, amelyhez legalább három havi bankszámlakivonatot is be kell majd mutatnod.
  3. Az új bank elbírálja a hitelkérelmed és írásban értesít.
  4. Elegendő a pozitív bírálat után átkérni a munkabért az új számlára, így addig a régi hitelkereted nem mondja fel a bank.
  5. A jövedelmed új bankhoz történő megérkezése esetén a jóváhagyott hitelkeretet elkezdheted használni, ezáltal a régi hitelkereted egy átutalással fel tudod tölteni.

A régi hitelkeret megszüntetésével a régi bankszámlád is megszüntethető.

A hitelkeretet is lehet rosszul használni

A hitelkeret mindenképpen biztonságosabb, mint egy hitelkártya, azonban ezzel is el lehet csúszni, ha nem megfelelően használod. Ha a jövedelmed háromszorosának megfelelő összegű keretet egy váratlan helyzetben teljesen kimerítesz, akkor egy havi munkabéred nem lesz elegendő, hogy visszatöltsd.

Ennek ellenére a munkabéred természetesen felhasználható a számláról, mert a keretösszeg folyamatosan a rendelkezésre áll. Ez azonban azzal jár, hogy folyamatosan kamatot fogsz utána fizetni, amíg ki nem tisztázod.

Ekkor fogd fel úgy a felhasznált folyószámlahitelt, mint egy normál, havi törlesztésű hitelt! Azaz minden hónapban hagyj a számládon legalább egy minimális összeget, amit nem használsz fel a jövedelmedből. Így, ha hosszabb idő alatt is, de vissza fogod törleszteni a tartozást, feltéve, hogy a havi hitelkamatoknál mindig többet hagysz a számlán!

Amennyiben a számlára érkező jövedelem csökkenne, vagy az utalás kimaradna, úgy a bank csökkentheti, de fel is mondhatja a folyószámlahitelt. Átmeneti fizetés csökkenése, vagy munkanélküliség esetén ezért mindig értesíteni kell a bankot, mert általában engedélyeznek részletfizetést!

Nem várt költségek miatt is hitelre kényszerülhetsz

Arra is ügyelj, hogy a hitelkamaton felül a keretnek lehetnek további egyszeri és rendszeres költségei. Például rendelkezésre tartási díja, amelyet a teljes hitelkeretre felszámolnak akkor is, ha nem használtad. Ez jellemzően évi 1%, amely egy 200 000 Ft-os hitelkeret esetén kevesebb, mint havi 170 Ft terhet jelent. A keret beállításakor felszámolhatnak kezelési költséget, amely egyszeri díj, és általában szintén 1% a teljes keretre vetítve.

A folyószámlahitelt évente felülvizsgálják, és megújításra kerül. A megújításnak úgyszintén díja lehet, és természetesen a kamatok késedelmes megfizetése is plusz költséget eredményez. Amennyiben a hitelkeretet teljes egészében felhasználtad és semmit sem töltöttél fel belőle, a hónap végén a kamatokkal akkor is megterhelik a számládat, ami miatt az engedélyezett keretnél nagyobb összeggel fogsz tartozni.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés