Tranzakciós adó emelés hatása: az első banki bejelentések összefoglalója

Tranzakciós adó emelés hatása: az első banki bejelentések összefoglalója
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-07-02 Frissítve: 2018-04-04
 

A Budapest Bank és az MKB Bank mellett a Volksbank sem késlekedett, így újabb szereplővel bővül azoknak a bankoknak a köre, amelyek a megemelt tranzakciós adó áthárítása mellett döntöttek. Úgy látszik, a bankok nem bízzák a véletlenre, 60 napos tájékoztatási kötelezettségük miatt már jó előre megtudhatjuk, mire számíthatunk.

Az MKB Bank mindenkit megelőzve még múlt hét hétfőn tájékoztatott arról, hogy a tranzakciós illeték 2013. augusztusi hatályú módosítása miatt augusztus 28-ától emelt összeget terhel az ügyfelekre. A helyzet pikantériája, hogy az illeték módosítására irányuló javaslatot csak csütörtökön fogadta el az Országgyűlés, amely értelmében a korábbi 0,2 illetve 0,3%-os tranzakciós adókat (előbbi például az átutalásokra, utóbbi a készpénzfelvételre) 0,3 és 0,6%-ra módosítják. A korábbi 6.000 forintos maximum is csak az átutalások esetében maradt meg, a készpénzfelvételnél eltörlésre került. Az MKB Bank nyomatékosította, hogy kizárólag olyan módosításokat hajt végre, amelyeket az Országgyűlés által a későbbiekben elfogadandó jogszabály indokolttá tesz, és ezeket is a megújult jogszabály hatálybalépésétől érvényesíti. Mindezek fényében meglepő, hogy a hatályba lépésre váró hirdetmény az illeték tekintetében a maximumokról nem rendelkezik.

Bejelentésével a Budapest Bank sem késlekedett: szintén augusztus 28-ától kezdi el alkalmazni a magasabb illetéket. Megnyugtató, hogy a bank nem kapott vérszemet, ugyanis a kártyás készpénzfelvételeknél bár módosul, de legalább eltörlésre nem kerül a maximum. Továbbá az MKB Bankkal szemben itt még szerencsére nem ragadták meg a lehetőséget, hogy egyben az egyéb díjtételek módosítását is meghirdessék.

Július első hete a Volksbank bejelentésével vette kezdetét, a banknál szeptember 2-ától lép életbe a magasabb költség. Egyéb díjmódosítás egyelőre nincs kilátásba helyezve, sőt a kártyás készpénzfelvételre is 6.000 forintos korlát lesz érvényben.

Mindhárom bank kínálatából kiemeltünk egy számlát, amelyek főbb díjtételein mutatjuk be a várható változásokat. Olyan számlacsomagokat választottunk, amelyeknél nem kell feltételeket teljesítenünk (jövedelem érkeztetése, aktív számlahasználat, stb.) a kedvezőbb számlavezetéshez. Hozzátennénk, hogy ez nem igazán árnyalja a képet. Mindössze a Budapest Banknál tapasztaltuk, hogy különbséget tesz bizonyos esetekben, ugyanis néhány számlacsomagnál a kártyás vásárlások továbbra is díjmentesek lesznek.

Változás a díjakban

Persze a létszám még közel sem teljes, valószínűleg az elkövetkezendő időszakban jó pár piaci szerepelő dönt hasonlóképpen. Ami jelenleg biztosnak tűnik az eddigiek alapján, hogy az illetéket a legtöbb esetben a bankok tovább fogják hárítani. Kapkodni egyelőre nem érdemes, de mindenképpen járjunk nyitott szemmel és keressük az ideális megoldást a jövőre nézve.

A rohamtempójú törvényalkotás egyik „mellékhatása”, hogy a bankoknak esélyük sincs az új tranzakciós illeték érvényesítésére annak bevezetésének pillanatában, augusztus 1-én. Egy jogszabály ugyanis kimondja, hogy legalább 60 napnak el kell telnie az ügyfelekre kedvezőtlen hatású változásoknak a kihirdetése és az életbelépése között. Másként fogalmazva: egy hónapnyi veszteséget még a leggyorsabb bankok is kénytelenek lesznek lenyelni a tranzakciós adó emeléséből adódóan.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés