Tranzakciós adó: ki hol emel, és hol nem emel?

Tranzakciós adó: ki hol emel, és hol nem emel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-08-01 Frissítve: 2018-04-06
 

Oldalunkon rendszeresen beszámoltunk arról, hogy a hazai nagybankok közül melyek azok, amelyek a megemelkedett tranzakciós illeték áthárításáról döntöttek. Mára az összes nagybank módosult hirdetménye napvilágot látott, ezért időszerűnek éreztük, hogy összefoglaljuk a történteket és egy átfogó képet adjunk a jövőben életbelépő változásokról.

Még el sem fogadta az Országgyűlés a tranzakciós illeték módosítására irányuló javaslatot, amikor a nagybankok közül elsőként az MKB Bank bejelentette, hogy díjain olyan mértékű módosításokat hajt végre, amelyeket az elfogadandó jogszabály indokolttá tesz.

A javaslat elfogadása rövid időn belül meg is történt, amely értelmében a korábbi 0,2% illetve 0,3%-os tranzakciós adókat (előbbi például az átutalásokra, utóbbi a készpénzfelvételre) 0,3% és 0,6%-ra módosították. Továbbá a korábbi 6.000 forintos maximum is csak az átutalások esetében maradt meg, a készpénzfelvételnél eltörlésre került.

A rohamtempójú törvényalkotás hatására banki bejelentések sorozata vette kezdetét. Mivel a bankoknak esélyük sem volt arra, hogy a megemelkedett tranzakciós illetéket díjaikban érvényesítésék annak bevezetésekor (2013.augusztus 1-én), ezért többségük nem késlekedett új hirdetményeinek a közzétételével. A hatályos szabályozás értelmében ugyanis legalább 60 napnak el kell telnie az ügyfelekre kedvezőtlen hatású változásoknak a kihirdetése és az életbelépése között. Azaz egy hónapnyi veszteséget még a leggyorsabban reagáló bankok is kénytelenek voltak már ekkor lenyelni a tranzakciós adó emeléséből adódóan.

A várokozásoknak megfelelően a nagybankok kivétel nélkül a megemelt illeték áthárítása mellett döntöttek, amit egységesen a jogszabályi környezet változásával indokoltak. Az alkalmazott gyakorlat azonban eltérő. Egyes bankok kizárólag a tranzakciós illetékkel érintett tételeiket módosították (ki teljes mértékben, ki pedig részben hárította át az új terhet), míg másoknál az egyéb díjakat (pl.: számlavezetési díj, bankkártya díja) is érinti a változás.

Tranzakciós adó emelése

Az  AXA Bank esetében az adóval érintett tranzakciós díjakba beépül a megemelkedett illeték. Változik a bankkártyák díja és emelkednek a kártyával történő készpénzfelvételnél felszámított díjak. Pozitívum az utóbbi esetében, hogy ezek továbbra is fix díjasok maradnak, továbbá a kártyás vásárlás is díjmentes marad

ABudapest Banknál az összes számlacsomag érintett az adó emelésével, de kizárólag azoknál a tranzakcióknál, amelyek illetékkötelesek. Az utalásoknál az adó teljes mértékben áthárításra került (egy-két számlacsomag esetében a csoportos beszedési megbízások teljesítése továbbra is díjmentes lesz), viszont a készpénzes tranzakciók esetében a díj maximalizálva van (kártyás készpénzfelvételeknél 9.000 Ft, míg a pénztári megbízásoknál 90.000 Ft). A kártyás vásárlások azonban a legtöbb számlacsomagnál díjkötelesek lesznek.

CIB Bank késlekedett legtovább új hirdetményeinek közzétételével. Az összes számlacsomag érintett az adó emelésével, ami beépül a díjtételekbe. A tranzakciós illetékhez kötődő banki jutalékokon kívül az egyéb díjak is emelkednek, így például a számlavezetés és a bankkártyák díja is. Elektronikus kártyáknál a vásárlásoknak fix díja lesz, míg dombornyomott társaiknál ez továbbra is díjmentes. A standard elektronikus és dombornyomott kártyáknál a készpénzfelvételi díjak emelkednek, míg a dombornyomott Gold kártyánál csökken, vagy nem változik.

Citibanknál az utalások és a készpénzfelvételek csak az Új 0 Ft-os díjcsomagnál maradtak ingyenesek, máshol általában a tranzakciós adó emelés mértékével változnak ezek. Az előbbi számlacsomagot leszámítva a kártyás vásárlások is díjkötelesek lesznek a jövőben. A készpénzfelvételeknél is emelkedtek a maximumok, de pozitívum, hogy megmaradtak (kivéve az Új 0 Ft-os díjcsomagnál, aminél már korábban sem volt). Utóbbi számlacsomaghoz azonban hozzátartozik, hogy 2 millió forintos átlagegyenleggel kell, hogy rendelkezzünk ahhoz, hogy ne legyen több ezer forintos havi költsége.

Az Erste Bank számlacsomagjainál minden illetékköteles tranzakció érintett, továbbá az egyéb díjak is emelkednek. Pozitívum, hogy a kártyás vásárlások továbbra is díjmentesek lesznek, viszont a készpénzfelvételi tranzakciók nincsenek maximalizálva. Sokak nagy sajnálatára a bank egyik sikertermékének számító Erste SzuperNulla számlacsomagnál a feltételhez kötött, korábban díjmentes kártyás készpénzfelvételeket felváltja a kedvezményes díjazású készpénzfelvétel, amely a tranzakciós adó mértékével egyezik meg.

Az FHB Banknál az Alap számlacsomagot kivéve a főbb díjtételeknél az alapjutalékokban nem lesznek változások, így ezeknél az adóemelés mértékével módosulnak a kondíciók. Az Alap Bankszámlát leszámítva (amelynél a bank eddig is áthárította a tranzakciós adót az ügyfelekre) a kártyás vásárlások továbbra is díjmentesek lesznek. A kártyadíjak emelkednek, a készpénzes tranzakciók nem lesznek maximumhoz kötve (se bankkártya, se pénztári tranzakciók esetében).

Érdekesség a K&H Bank, aki a díjakba építi az illetéket, de a hatályba lépésre váró hirdetmény értelmében már díjcsökkentésről tájékoztat, ami 2014.07.01-től lesz érvényes. A készpénzes tranzakciók nem lesznek maximalizálva egyik számlacsomag esetében sem, viszont a kártyás vásárlás továbbra is díjmentes lesz. Az Okos számlacsomagok akciós havi díja az év végéig érvényben marad, januártól azonban ezek is emelkednek majd.

Az MKB Bank számlacsomagjainál minden illetékköteles tranzakció érintett, továbbá az egyéb díjak is emelkednek (bár utóbbiak csak később lépnek érvénybe). Egyedül a kártyás vásárlások esetében tekint el a bank az illetéktől egy visszavonásig érvényes akció keretében.

Az OTP Bank esetében minden számlacsomag érintett az adó emelésével, ami beépül az egyes díjtételekbe. A tranzakciós illetékhez kötődő banki jutalékokon kívül az egyéb díjak is emelkednek (például a számlavezetés és a bankkártyák díja is), viszont a kártyás vásárlások továbbra is díjmentesek lesznek.

Raiffeisen Bank minden számlacsomagnál áthárította az illetéket, de a Prémium Gold számla esetében a netes utalás továbbra is díjmentes. Emelkednek a kártyadíjak és a kártyás készpénzfelvételi díjak is, de utóbbiak továbbra is fix összegűek maradnak. A kártyás vásárlás az aktívan értékesített számlák közül csak kettőnél marad díjmentes (DíjNullázó, Aktív), míg a többinél a tranzakciós adó mértékével egyező díja lesz ezeknek.

Sopron Bank beépítette az adóval érintett tranzakciós díjakba a megemelkedett illetéket és az egyéb díjtételein nem változtat egyelőre. A kártyás vásárlások továbbra is díjmentesek lesznek, illetve a saját ATM-ből történő készpénzfelvétel esetében megmaradt a korábbi 10.000 forintos maximum.

Az UniCredit Bank egy korábbi akcióját vonta vissza, amely a bankkártyák éves díját érinti. Továbbá emelkednek mind a bankkártyás, mind pedig a pénztári készpénzfelvételi díjak. Pozitívum azonban, hogy az átutalási tranzakciók díjában és az egyéb díjtételekben egyelőre nem lesznek változások, valamint a kártyás vásárolások továbbra is díjmentesek lesznek.

Volksbanknál minden számlacsomag érintett az adó emelésével, de kizárólag azoknál a tranzakcióknál, amelyek illetékkötelesek. A készpénzes tranzakciók maximalizáltak, kártyás felvétel esetén 6.000 Ft, míg a pénztári tranzakcióknál 250.000 Ft. Pozitívum, hogy a csoportos beszedési megbízások egy-két számlánál továbbra is teljesen díjmentesek, valamint a kártyás vásárlás után sem kell az illetéket megfizetni.

Mindezek fényében jól látszik, hogy szeptember végétől már nem fogunk olyan bankot találni, ahol a megemelkedett tranzakciós adó hatását valamilyen formában ne éreznénk. Pozitívum, hogy néhány kivételtől eltekintve a kártyás vásárlások továbbra is díjmentesek maradnak, így a jövőben még inkább felértékelődhet bankkártyánk aktív használata. Emellett több banknál is díjmentes marad a csoportos beszedések teljesítése, ezért érdemes ilyen megbízásokat adni a közüzemi számlák kifizetésére. Bár elég valószínű, hogy véglegesnek tekinthető a kialakult kép, de az ügyfelekért folytatott intenzív verseny hatására még módosulhatnak kedvező irányba a díjak.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés