5+5 tipp vállalkozói hitelfelvételhez

5+5 tipp vállalkozói hitelfelvételhez
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-10-20
 

Egy kis odafigyeléssel könnyedén javíthatunk vállalkozásunk hitelképességén. Alapvetően a bizalmat kell megteremtenünk a bank irányából, hiszen végső soron ez lesz az, ami meghatározza, hogy a bank ránk meri-e bízni a pénzét. A bizalomépítés pedig tanulható, de most nincs idő halogatni az ezzel kapcsolatos lépéseket! Nyakunkon az év vége és egy sor kedvezményes hiteltermék esetében nem tudni, hogy jövőre is elérhetőek lesznek-e. A Bankmonitor ezért bemutatja azt a néhány lépést, amelyekkel könnyen és gyorsan sokat javíthatunk a banki megítélésünkön, hogy még idén sikeresen tudjunk hitelkérelmet benyújtani!

Készüljünk tudatosan, ha vállalkozói hitelt veszünk fel

Sok olyan vállalkozás van, amelyeknek korábban esélye sem volt a hitelfelvételre, hiszen tavaly ősszel és idén tavasszal is még sokan a fennmaradásukért küzdöttek és idén lesz az első olyan évük, amikor már nyereségesen tudnak zárni. Márpedig ez az egyik legfőbb alapfeltétele annak, hogy van-e esélye a cégnek bankhitelre, sok egyéb más feltételen túl. De van még néhány másik dolog is, amelyen viszont már jóval könnyebb alakítani. Ezekből szemezgetünk cikkünkben.

Hirdetés

Hirdetés

Határidő: tegnapra!

Fontos azonban, hogy mivel hamarosan itt az év vége, ezeket a lépéseket különösen fontos mielőbb átgondolni és végrehajtani! Az első dolog, amire mindenképpen szükségünk lesz, a naprakész könyvelés, ami tehát a könyvelőnkkel hozassuk mielőbb naprakész állapotba. Fontos, hogy a bankok a hitelkérelem mellé már a szeptember 30-án zárult harmadik negyedévi főkönyvi kivonatokat is bekérik a vállalkozóktól, tehát ezeket szükséges határidőre előállítania a könyvelőnknek. Nagyon rosszul veszi ki magát, ha a könyvelési adatok hiánya miatt áll a hitelbírálat, s ez egy idő után szó szerint hiteltelenné teheti a cégünket!

Valid főkönyvi adattartalom

A másik fontos dolog, hogy a főkönyvi adatokat ellenőrizzük le, az esetleges könyvelési bakikat pedig mielőbb korrigáltassuk. A megbízott könyvelő és cégünk között szükségszerű a hatékony információáramlás. Érdemes könyvelőnket képben tartani, hiszen csupán azt tudja könyvelni, amiről tájékoztatást kapott és megkapta a szükséges alapbizonylatokat. Hiszen nincs annál kínosabb, amikor magyarázkodnunk kell a főkönyvi kivonatokban látható adatok vagy éppen hiányzó adatok miatt. A Bankmonitor szakértői sokféle esettel találkoznak munkájuk során, ilyen volt az az eset is, amikor a tagi hitelt nem kötelezettségként, hanem követelésként tartották nyilván – márpedig sajnos előfordulnak ilyen esetek is! Hiszen aki dolgozik, hibázhat is, de éppen ezért kell időt szánni az ellenőrzésre!

Eredmény nélkül nincs hitel!

Az is nélkülözhetetlen a sikeres hitelfelvételhez, hogy a hitelkérelmet benyújtó vállalkozás eredményesen működjön – vagyis üzemi- és adózás előtti eredménye is elérje az adott iparágban, szakterületen szokásos mértéket. Ezért fontos, hogy a hitelfelvételt megelőző időszakban mellőzzük az adóminimalizáló technikák használatát és valljuk be tisztességesen a vállalkozás eredményét és fizessük meg, ami ebből a NAV-nak jár!

További 5 tipp vállalkozói hitelfelvétel előtt, amit ha nem tartasz be, nehezen jutsz pénzhez

A harmadik fontos dolog, hogy hiába van naprakész könyvelésünk, ha abból olyan adatokat látnak a bank kockázatelemzői, amitől teljesen elriadnak. Pedig néha egészen könnyű úgy alakítani az adatokat, hogy a kép ne legyen riasztó. Az alábbiakra érdemes odafigyelnünk:

  1. A vállalkozás házipénztárának állománya túlzóan magas értéke figyelmeztető jel lehet. Ez amúgy is adóügyi kockázattal jár, ráadásul joggal veti fel a kérdést a banki hitelbírálóknál, hogy megvan-e ez a pénz a valóságban? Ha nincs, akkor az egyértelmű bizalomvesztés, ha pedig megvan, akkor pedig felmerül a kérdés, hogy egy vállalkozás, amelyik úszik a készpénzben, miért is akar hitelt felvenni? A magas házipénztár állományt tehát rendezni kell – például úgy, hogy annak összegét befizetjük a bankszámlára, felhasználjuk a kötelezettségeink állományának csökkentésére.
  2. Szintén riasztó a bank számára, ha a hitelre pályázó vállalkozás főkönyvi kimutatásaiban a szállítói kötelezettségek értéke relatíve magas az árbevételhez viszonyítva. Ha a szállítók felé pedig még elhúzódó fizetési határidőn átnyúló kifizetetlen számlái is vannak a cégnek, akár a cég felszámolásával is játszunk, a banki hitelkérelem elutasításán kívül.
  3. Az az állapot, amikor a vevői követeléseink értéke túlságosan magas, sem egy ideális állapot, hiszen az elhúzódó befizetések könnyen behajthatatlan követelésbe fordulhatnak át. Érdemes utána néznünk, hogy melyek azok a követelések, amelyek akár egy vevőhöz intézett rendezhetőek.
  4. Különösen vigyázzunk arra, hogy az adó- és járulékfizetési kötelezettségeinket folyamatosan rendezzük!
  5. Az arányosság fontos a főkönyvi kivonatban is. Nagyon nem célszerű például, ha a vállalkozás követelései és kötelezettségei között túl nagy a különbség. Ha a követelések állománya haladja meg jelentősen a kötelezettségekét, vagyis a vevők egy részét tartósan a vállalkozás finanszírozza, ott a vevők nem fizetésének kockázatát kell mérlegelni a pénzintézetnek. Ha pedig a kötelezettségeink „szálltak el” túlságosan a vevőállományhoz képest, akkor felmerül, hogy van-e helye és fedezete a vállalkozásban további, hitel formájú kötelezettségvállalásnak.

Ha segítségre van szükséged vállalkozásod hitelfelvételének előkészítéséhez, keresd a Bankmonitor tanácsadóját!

Kíváncsi vagy, hogy mekkora összegben igényelhetsz vállalkozói hitelt? Kalkulátorunk segítségével ezt néhány perc alatt megtudhatod.

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
NHP
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Jó hírünk van, az eddig megadott adatok alapján céged hitelképesnek bizonyult!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.
Hirdetés
Hirdetés