Tudod mi az egyik legnagyobb kiadás ingatlanvásárláskor?

Tudod mi az egyik legnagyobb kiadás ingatlanvásárláskor?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-07-28 Frissítve: 2018-05-03
 

Lakásvásárlás kapcsán olyan sok mindent kell intézned és annyi pénzt kell kiadnod, hogy nem győzöd kapkodni a fejedet. A záró akkord, amikor megkapod a NAV-tól a levelet az illetékről. Igen, még ezt is fizetni kell. Ráadásul nem is keveset! Megmutatjuk, mire kell figyelned, és hogyan csökkentheted, vagy úszhatod meg az illetéket.

2014 elejétől egységesen 4 %-ra változott a használt ingatlan vásárlás után fizetendő illeték mértéke. Ez emelést jelent a korábbi időszakhoz képest, viszont azok, akik olcsóbb lakást vesznek, jól járnak. 2014 óta ugyanis negatív különbözet (drágábban adsz el és olcsóbbat veszel) után már nem kell illetéket fizetni.

Mi az illeték alapja?

Az illetékfizetési kötelezettséged, ahogy az a pontos nevéből (visszterhes vagyonszerzési illeték) is kitűnik, akkor keletkezik, ha vagyontárgyat vásárolsz. Ez a kötelezettség minden esetben a vevőt terheli.

Adóéven belüli eladás és vétel esetében a két ingatlan – terhekkel nem csökkentett – értékkülönbözete lesz az illeték alapja.

Előfordul, hogy valakinek több lakása is van és egy éven belül ad-vesz ingatlanokat. Magánszemély esetében ilyenkor egy eladással egy vételt lehet szembe állítani. Mindig a szerzést közvetlenül megelőző/ követő tranzakció számít.

Ha pl. 20M-ért eladsz egy lakást és veszel 2 db egyenként 10 millió forint értékű ingatlant, az alábbi lesz az illeték összege:

Egy eladást állíthatsz szembe egy vétellel. Példánkban azonban a vett lakás alacsonyabb értékű. A 2014-es módosításnak köszönhetően a negatív előjelű illetéket már nem kell megfizetni. Így itt nem kell fizetned. A másik 10 milliós lakás után pedig 4%-kal számolva 400 ezer forint illetéket fognak kiróni.

Ha egy új lakást veszel, de a meglévőt még nem adtad el, akkor jelezheted a NAV felé, hogy egy éven belül el akarod azt adni. Így az illették kiszabási eljárást ideiglenesen felfüggesztik.

Nem gyakran, de lakáscserével is lehet találkozni. Lakáscsere alkalmával csak a lakások értékének különbözete után kell megfizetni az illetéket, ami szintén 4%.

Hirdetés

Hirdetés

Építkezők figyelem!

Egyre többen építkeznek, akik jó esetben az eladott lakásuk árából veszik meg a telket és így építenek.

Az építési telek az illeték törvény alapján mentes a vagyonszerzési illeték alól, HA azon 4 éven belül lakóházat építesz. Erről a szándékról persze nyilatkoznod is kell. Sőt! A legjobb, ha már az adásvételi szerződésben rögzíted, hogy a rendelkezésre álló 4 éven belül a helyi beépíthetőségi szabályoknak megfelelően, a maximális beépíthető terület legalább 10%-ának megfelelő méretű lakóépületet fogsz felhúzni.

Ez persze nem azt jelenti, hogy eltörlik az illetékfizetési kötelezettséget. Csupán 4 évre felfüggesztik azt. Ennyi idő áll rendelkezésedre, hogy bemutasd a jogerős használatbavételi engedélyt.

Ha ez nem sikerül, akkor az illetéket az eredeti esedékességtől (amikor a fizetési meghagyást megkaptad a NAV Illetékosztályától) számítandó késedelmi pótlékkal megnövelt összegben kell megfizetned!

Építkezel, és nem tudod, milyen hitelt válassz? Kalkulátorunk segítségedre lesz a döntésben.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Leggyakoribb illetékmentességek és illetékkedvezmények

  • Azok a 35 év alattiak, akik első lakásukat veszik (15 M vételár), 50% illetékkedvezményben részesülnek. Ez azt jelenti, hogy 600 ezer forint helyett 300 ezer forintot kell fizetniük. Ebben az esetben 12 havi részletfizetési kedvezményt is kaphatsz.
  • A vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített, 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakás megvásárlása mentes az illetékfizetési kötelezettség alól. A 30 millió forintnál magasabb értékű lakások esetében mentesség, vagy kedvezmény nem vehető igénybe.
  • Önkormányzati, vagy állami tulajdonú ingatlan vásárlásakor nem kell illetéket fizetni.
  • A CSOK levonható az illetékalapból

Ingatlanforgalmazók figyelmébe

Ha a vállalkozásod főtevékenysége szerint ingatlanforgalmazásra jogosult és az adott ingatlant továbbértékesítési célból vetted, 2 százalék illetéket fizetsz. Ez sem automatikus, mert ha nem nyilatkozol, akkor itt is 4% az illeték mértéke. A továbbértékesítésre 2 év áll rendelkezésre.

Határidő, amire figyelj!

Az adás-vételt követően 30 napon belül köteles vagy a vagyonszerzés tényét bejelenteni és ezt az adásvételi szerződéssel kell igazolnod. Ki ne csússz a határidőből, mert mulasztási bírságot szabnak ki rád!

A kiszabott illeték megfizetésére szintén 30 nap áll rendelkezésedre.

Ne feledd, hogy a pontos  számítást minden esetben a NAV végzi a rendelkezésre álló adatok alapján. 

Ha szeretnéd megtalálni a legjobb jelzáloghitelt, használd kalkulátorunkat itt.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés