Új inflációkövető állampapír lesz elérhető a jövő héttől. Ennek nem mindenki fog örülni

Új inflációkövető állampapír lesz elérhető a jövő héttől. Ennek nem mindenki fog örülni
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-07-26 Frissítve: 2023-07-27
 

Az Államadósság Kezelő Központ oldalán megjelent tájékoztató alapján a jelenleg elérhető prémium állampapírok forgalmazása lezárul. Ezzel egy időben pedig egy új, 10 éves futamidejű inflációkövető állampapír vásárlási időszaka kezdődik meg. Talán ennél is fontosabb, hogy a papír kamata alacsonyabb lesz, a kamatprémiumot ugyanis jelentősen lecsökkentik.

Komoly változás jön a lakossági állampapírpiacon, a jelenleg legnépszerűbb inflációkövető állampapírok forgalmazása lezárul. (Legalábbis a jelenleg elérhető sorozatokra utoljára jövő hét hétfőn, július 31-én lehet vételi megbízást adni.)

Jelenleg két sorozat érhető el, az 5 éves futamidejű 2028/L és a 8 éves futamidejű 2031/I sorozat, ezek forgalmazása zárul le hamarosan. Az erről szóló tájékoztató az alábbiakat tartalmazza:

…Prémium Magyar Állampapír megvásárlására irányulóan utoljára 2023. július 31. napjáig bezárólag, a 2023. augusztus 1-i értéknapra a Forgalmazók részére leadott és a Forgalmazók által 2023. augusztus 1. napján 9.30-ig az ÁKK Zrt. részére összesítetten benyújtott, 2023. augusztus 1-i értéknapra szóló vételi nyilatkozatok kerülnek a Kibocsátó által a forgalomba hozatali eljárás keretében elfogadásra.

Azonban nem maradunk inflációkövető állampapír nélkül a jövőben sem, augusztus másodikától elérhető lesz az új 2033/I sorozatú Prémium Magyar Állampapír (PMÁP). Ahogy a nevéből is sejthető, az új befektetés hosszabb, 10 éves futamidejű lesz. Ennél azonban lényegesebb változás, hogy módosul a kamatprémium.

Hirdetés

Hirdetés

Mi változik az új inflációkövető állampapírnál?

A Bankmonitor szakértői összeszedték az új állampapír feltételeit, tulajdonságait, kihangsúlyozva azokat, amik az eddigiekhez képest változnak. A Bankmonitor szakértői szerint borítékolható, hogy sok befektető nem fog örülni ezeknek:

  • Az új inflációkövető állampapír futamideje 10 év lesz – pontosabban 9 év és 6 hónap -, miközben a jelenleg elérhető konstrukciók futamideje 5, illetve 8 év. Vagyis az új befektetés választásával hosszabb ideig hitelezzük meg a magyar államot.
  • A futamidő nem feltétlenül lényeges elem, ugyanis a befektetés igen rugalmas, relatív könnyen ki lehet szállni belőle a futamidő alatt. Jelenleg az Államkincstár 99%-os árfolyamon vásárolja vissza lejárat előtt a papírt, vagyis a kiszállás költsége 1%. Nem tudunk arról, hogy az új sorozat esetében ez a feltétel megváltozna. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a visszavásárlási árfolyamot a Magyar Államkincstár bármikor megváltoztathatja a későbbiekben. (Ez egyébként igaz a jelenleg elérhető sorozatokra is.)
  • A jelenlegi és az új sorozat egyaránt változó kamatozású, a kamat mértéke évente módosulhat. Az aktuális kamat a megelőző évben mért inflációhoz van kötve, ez tekinthető kamatbázisnak . Az első periódusra érvényes kamatot a 2022-es infláció – ennek mértéke 14,5% – alapján határozták meg. Itt nincs újdonság, ez igaz a jelenlegi és az új sorozatra egyaránt.
  • A kamatbázist egy fix kamatprémiummal növelik meg, így áll össze az adott évre fizetendő éves kamatszint. Az új, 10 éves futamidejű állampapír esetében ez a kamatprémium 0,25%, ami megegyezik a jelenleg elérhető 5 éves futamidejű sorozat kamatfelárával. Ugyanakkor a jelenleg forgalmazott 8 éves futamidejű 2031/I sorozat esetében a kamatprémium 1,0%. Ez azt jelenti, hogy a jövő héttől elérhető 10 éves futamidejű papír induló kamata évi 14,75% lesz, míg a jelenleg elérhető 8 éves állampapír induló kamatszintje évi 15,50%.
  • Módosul az első kamatfizetés időpontja is. A 2028/L sorozat 2024. júliusában, míg a 2031/I sorozat 2024. májusában fizet először kamatot. Ezzel szemben a jövő héttől elérhető 2033/I sorozat már 2024. januárjában kamatot fog fizetni.
  • Érdemben csökkenni fog az egy szolgáltatónál, forgalmazónál vásárolható állampapír értéke is. A jelenleg elérhető sorozatok közül még 100 millió forintot vásárolhatunk egy forgalmazónál, az új papírnál ez a limit 25 millió forintra fog csökkenni.

Érdemes sietni a vásárlással, vagy várjunk inkább?

Változik a kamatprémium, ezáltal az inflációkövető állampapír éves kamata is. Ezzel kapcsolatban rögtön felmerül a kérdés: most szaladjunk az Államkincstárhoz befektetni a pénzünket, vagy érdemes inkább kivárni?

A kérdés megválaszolásához a jelenleg elérhető 2031/I PMÁP sorozatot hasonlítottuk össze a jövő héten induló 2033/I PMÁP-val. Abból indultunk ki, hogy a 10 millió forintot szeretnénk befektetni.

A számításhoz mindenképpen kell egy inflációs pálya, itt az MNB várakozásaira támaszkodtunk:

  • A 2024-es kamatfizetésnél 14,5%-os inflációval számoltunk, ez a 2022-es tényleges infláció.
  • A 2025-ös kamatfizetésnél 17,5%-os inflációval számoltunk. (Az MNB által 2023-ra várt inflációs sáv közepe.)
  • A 2026-os kamatfizetésnél 4,5%-os inflációval számoltunk. (Az MNB által 2024-re várt inflációs sáv közepe.)
  • A 2027-es kamatfizetésnél 3,0%-os inflációval számoltunk. (Az MNB által 2025-re várt inflációs sáv közepe.)
  • A 2028-as kamatfizetésnél 3,0%-os inflációval számoltunk. (Az MNB inflációs célszáma.)
  • A 2029-es kamatfizetésnél 3,0%-os inflációval számoltunk. (Az MNB inflációs célszáma.)
  • A 2030-as kamatfizetésnél 3,0%-os inflációval számoltunk. (Az MNB inflációs célszáma.)
  • A 2031-es kamatfizetésnél 3,0%-os inflációval számoltunk. (Az MNB inflációs célszáma.)
  • A 2032-es kamatfizetésnél 3,0%-os inflációval számoltunk. (Az MNB inflációs célszáma.)
  • A 2033-as kamatfizetésnél 3,0%-os inflációval számoltunk. (Az MNB inflációs célszáma.)

A kamatprémium a jelenleg elérhető konstrukciónál 1%, míg a jövő héten induló állampapírnál 0,25%. A számítás során abból indultunk ki, hogy a kapott kamatokat – változatlan feltételek mellett – újra befektetjük. Azt feltételeztük, hogy mindkét papír megvásárolható augusztus másodikán. Illetve figyelembe vettük a jelenleg elérhető sorozat vételárában lévő kamatot és a két konstrukció eltérő kamatfizetési időpontját is.

Egyáltalán nem meglepő módon a 0,75 százalékpontos kamatcsökkentésnek komoly hatása van. A 10 millió forint befektetésünk az új 2033/I sorozat választásakor 2031. májusában 15,64 millió forintot fog érni, de a 2033-as lejáratkor is „csupán” 16,5 millió forintot lesz befektetésünk ellenértéke. Ezzel szemben ha a 10 millió forintunkat a jelenleg elérhető 2031/I sorozatba fektetjük, akkor 17,04 millió forintot fogunk visszakapni 2031 májusában.

Ha 10 millió forintot a jelenlegi inflációkövető állampapírba fektetünk, akkor 1,4 millió forint extra profitot érhetünk el 8 év alatt. Ha az új papírt lejáratig megtartjuk, akkor is durván 500 ezer forinttal kisebb nyereséget érhetünk el, miközben két évvel hosszabb a befektetési idő. Vagyis érdemes sietni, mert a jelenlegi konstrukció jóval kedvezőbb.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés