Új kamatcsökkentő lakáshitelt vezet be az egyik hazai nagybank

Új kamatcsökkentő lakáshitelt vezet be az egyik hazai nagybank
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-13
 

Kamatcsökkentési szolgáltatással rukkolt elő az egyik hazai bank, amely az ügyfelek igényeinek változására és ahhoz igazodva jött létre. Az innovatív megoldásra minden ingatlanfedezetű hitelt – például lakáshitelt – igénylő automatikusan jogosult.

Az egyszeri kamatcsökkentéssel biztosítjuk az ügyfelek számára, hogy az aktuális piaci helyzethez és saját fizetési igényükhöz igazítsák hitelük törlesztőrészletét, ami továbbra is kiszámítható, azaz végig fix lesz és a korábban érvényesített kamat kedvezményeik is megmaradnak – mondja Fischer András, az OTP Bank ingatlanhitel termékfejlesztésért felelős vezetője.

Kamatcsökkentési lehetőség a futamidő alatt egy alkalommal

Az OTP Bank 2022. decemberétől bevezeti az egyszeri kamatcsökkentés szolgáltatást, amivel az ügyfeleknek lehetőségük lesz arra, hogy a futamidő során egy alkalommal csökkentsék jelzáloghitelük kamatát. Az újonnan igényelt konstrukcióval akkor lesz lehetőség élni kamatcsökkentéssel, ha a piaci környezet változásai azt lehetővé teszik, vagyis, ha csökkennek a bankközi kamatok. 

Egy hosszú távú, ingatlanfedezetet igénylő hitelnél – mint például a lakáshitel – az irányadó kamatok csökkenésére minden esély megvan. A jegybank 2022. szeptemberében kiadott, legfrissebb Hitelezési Folyamatok elemzéséből kiderül, hogy új lakás építése és vásárlása esetén az idei második negyedév végén átlagosan 22 millió forintnyi hitelösszegre szerződött a magyar lakosság, 22,2 éves átlagos futamidő mellett. A használt lakásra igényelt kölcsönök esetében az átlagos hitelösszeg 14 millió forintot tett ki, 19,3 éves futamidő mellett.

Látható, hogy átlagosan durván 20 évre köteleződünk el, ha otthonteremtési terveinkhez banki segítséget is igénybe veszünk. Ennyi idő alatt valljuk be, már nem csak reménysugárként lebeg a szemünk előtt, hogy az infláció újra magára talál, amelyet a bankközi kamatok, illetve a hitelkamatok is érdemben le tudnak majd követni.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen referenciamutatók befolyásolják a jelzáloghitelek költségét?

Jogos kérdés, hogy milyen bankközi kamatoknak kellene érdemben csökkennie ahhoz, hogy az újonnan lakáshitelt igénylők élhessenek a kamatcsökkentés intézményével, hiszen ettől függ természetesen az is, hogy milyen mértékben csökkenthetők a költségek, ha fejest ugrunk egy hosszú távú elköteleződést kívánó hitelbe. Ehhez ugyanis érdemes tisztában lenni azzal, mi befolyásolja a hitelkamatokat, hol tartunk most és van-e esély némi korrekcióra a jövőben, hiszen a jelenlegi, magas kamatok sokakat tartanak vissza a nagy tervek megvalósításától.

A hosszú kamatperiódusú, illetve végig fix kamatozású lakáshitelek kamatát a hosszú futamidejű pénzpiaci hozamok alakulása befolyásolja. Nagyon leegyszerűsítve a bankok sok esetben a hitelek forrását a pénzpiacról szerzik be, így a számukra elérhető kamat- és hozamszintek a nyújtott hitel kapcsán költségként jelenik meg, így a referenciaértékek alakulását időben eltolva, néhány hónapos csúszással az új hitelek kamata is leköveti.

Egy 20 évig fix kamatozású lakáshitelhez kapcsolódóan ezért érdemes a BIRS mutató 20 évre szóló értékét (ez megmutatja, hogy a bankok milyen kamat mellett adnának kölcsönt egymásnak 20 évre), valamint 20 éves állampapírok referenciahozamát is megvizsgálni.

Hogyan alakultak a 20 éves futamidejű referenciamutatók és egy fix kamatozású lakáshitel THM-je 2020 óta?

Látható, hogy az elmúlt két évben drasztikus mértékben nőtt mind a 20 millió forintos, 20 éves futamidejű, végig fix lakáshitelek THM értéke is, ahogy a referenciamutatók is erőteljes növekedést produkáltak. Ugyanakkor a hitelköltség változásának mértéke elmaradt a másik két mutatóhoz képest, vagyis a kamatfelár 2,50-3,50 százalékos mértékről 0,50-1,50 százalék közé esett, ennek alapján a hitelek drágulására továbbra is lehet számítani, ha nem is ugyanilyen mértékben és sebességgel.

Mindemellett az is látható, hogy a figyelembe vett mutatók értéke nem növekedett tovább október közepétől, az akkor érvényben lévő 11 százalék 8 százalékra csökkent vissza, ez pedig látványos megtorpanás és komoly reményre adhat okot, hogy a bankok kamatemelése is lassulhat, a későbbiekben pedig tartósan kedvező inflációs környezetben a hitelköltségek is mérséklődjenek. 

Kik igényelhetik az új kamatcsökkentő lakáshitelt?

Az egyszeri kamatcsökkentés szolgáltatás 2022. december 1-től minden végig fix kamatozású jelzáloghitelhez automatikusan jár (minősített fogyasztóbarát konstrukcióra ugyanakkor nem lesz érvényes a kedvezmény), ez megoldást jelenthet az ügyfelek azon félelmére, hogy hitelük hosszú időn keresztül magas kamatszinten maradjon.

Abban az esetben, ha az infláció mérséklődik és így tartós csökkenésnek indulhatnak a hitelkamatok is, az ügyfelek a futamidő alatt egy alkalommal díjmentesen vehetik igénybe a kamatcsökkentést. A kölcsön alacsonyabb kamatszinthez való igazításával kedvezőbb anyagi feltételekkel, csökkentett törlesztőrészlettel fizethető tovább az ingatlanfedezetű kölcsön.

A szolgáltatás keretében a hitel adósa és adóstársa együtt jogosult a futamidő során egyszer a kölcsön (kedvezmények nélkül értendő) kamatának megváltoztatására a Benchmark (jelenleg 20 éves BIRS) 389 bázisponttal növelt mértékére csökkenteni a futamidő hátralévő időszakára. A korábban érvényesített kamatkedvezményekre az ügyfelek a továbbiakban is jogosultak maradnak.

A kedvezmény igényléséhez nem kell újra teljes hiteligénylési dokumentációt benyújtani, hiszen nem is hitelkiváltásról beszélhetünk, aminek egyébként komoly kezdeti díjai is lehetnek. Elég csupán egy egyszerű kérelmi nyomtatványt kitölteni, innentől már szerződésmódosítás és mindenféle külön díj nélkül hozzáigazítható a hitel kamata az alacsonyabb szinthez.

Fontos
A Bankmonitor szakértői ugyanakkor fontosnak tartják kihangsúlyozni, hogy mielőtt csupán egy ehhez hasonló kényelmi szolgáltatás miatt tennénk le a voksunkat egy adott pénzintézet mellé, érdemes összehasonlítani több bank végig fix jelzáloghiteleit is, mert összességében nem biztos, hogy az adott konstrukció lesz mindenki számára az ideális. Az egyes lakáshitel ajánlatok és banki eljárásrendek között óriási különbségek lehetnek.

Ismerd meg és hasonlítsd össze a banki ajánlatokat az általad felvenni kívánt hitelösszegre a Bankmonitor kalkulátorával!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés