Új korszak következik – Már otthonról is nyithatsz bankszámlát

Új korszak következik – Már otthonról is nyithatsz bankszámlát
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-26 Frissítve: 2021-10-08
 

Európában több országban elegendő az elektronikus azonosítás például egy bankszámlanyitásnál, és a mai nappal már nálunk is elvileg lenne erre lehetőség. A bankok még a jegybank ide vágó rendeletére várnak, és utána élesben is indulhat a projekt. Az új korszakban a digitális bankolás széles köre számára nyílik meg az út. Az első vélhetően az lesz, hogy egy egyszerű video chat segítségével megnyitjuk a bankszámlát, elkerülve a felesleges bankfióki időpocsékolást.

1

Nagy jelentőséggel bír ez a nap, mert mától hatályos az a törvény, ami lehetővé teszi a személyes helyett az elektronikus csatornán való ügyfélazonosítást is. A 2017. évi LIII. számú törvény a tervek szerint megnyitja az utat a XXI. századi digitális bankolás előtt, aminek egyik fontos lépcsőfoka, hogy például egy egyszerű bankszámlanyitás miatt ne kelljen személyesen is bemenni a bankfiókba.

A Gránit Bank be is jelentette, hogy zárt körben már tesztelik a videó-chat-en keresztüli ügyfélazonosítást. Élesben a lakossági ügyfeleknél viszont csak akkor lesz erre lehetőség, ha az elektronikus azonosítást részletesen szabályozó MNB rendelet is hatályba lép. A bank sajtóközleményéből kiderült, hogy a jegybank az egyeztetésbe bevonta a Magyar Bankszövetséget is, vagyis a bankok véleményének figyelembe vételével alakulhat ki a végső álláspont.

Mondani sem kell, hogy mennyire átalakíthatja az erőviszonyokat egy ilyen fontos újítás. A Gránit Bank 1400 fős felmérése alapján kiderült, hogy:

  • 92% örömmel nyitná meg otthonról a bankszámláját, ha közben a személyes ügyintézésről sem kell lemondania
  • 73% szerint nagymértékben elősegítené a bankváltást, ha nem kellene bemenni személyesen a bankfiókba
  • 79% kipróbálna egy új bankot, ha nincs számlavezetési díj és a bankkártya az első évben ingyenes
  • 84% inkább otthonról online nyitna bankszámlát, mint egy bankfiókban vagy előre egyeztetett helyszínen, vállalva ezzel az esetleges kiszállási díjat is

Nézd meg, melyik számodra a legolcsóbb bankszámla!

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Címkék
Hirdetés