Új robbanást okozhat a lakáspiacon Rogán tegnapi bejelentése!

Új robbanást okozhat a lakáspiacon Rogán tegnapi bejelentése!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-12-02 Frissítve: 2021-07-01
 

Tegnap Rogán Antal egy olyan lakásvásárlás támogatási koncepcióról beszélt, mely újfent gyökeres változásokat hozhat az ingatlanpiacon. A bejelentés alapján a Bankmonitor.hu számításai szerint akár az ingatlan 35-40%-át is megkapjuk utólag az államtól. A hitelfelvétel elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy jól járjunk. Nem mellesleg: a budapesti ingatlanpiac elmúlt két és fél évben mutatott áremelkedésének teljes hatását kompenzálná az intézkedés bevezetése. Újra el lehet kezdeni nézegetni a lakáshirdetéseket és a hitelajánlatokat…

Rogán Antal tegnapi bejelentése: a lakásvásárlásra fordított önrészt vissza lehet igényelni a személyi jövedelemadóból az átlagos lakásérték erejéig.

Rengeteg érdemi részlet nem ismert, a fenti bejelentés nem határozza meg teljes egészében a lakásvásárlási támogatás új formáját. Vélelmezhetjük ugyanakkor, hogy nem ingyen szeretné az állam lakáshoz juttatni a magánszemélyeket, hanem arról van szó, hogy ha hitelt vesz fel valaki, akkor a személyi jövedelemadó felhasználható lesz (visszaigénylésen keresztül) hiteltörlesztésre és ezen keresztül a kevésbé vagyonosak is könnyebben vehetnek lakást.

Egy konkrét példa: megveszünk egy 12 millió Ft-os használt lakást 6 millió Ft önerőből és 6 millió Ft 20 évre felvett lakáshitelből. Kétkeresős gyermektelen család esetén nem jár CSOK, így a 6 millió Ft-ot teljes egészében hitelként fel kell venni, ha nem rendelkezünk vele. Mindkét kereső átlagos, azaz 170 ezer Ft-os nettó keresettel bír.

Ilyen kereseti adottságok mellett a két fő éves teljes személyi jövedelemadója 920 ezer Ft-ot tesz ki. Ezt az összeget igényelhetik vissza évente. Ezzel szemben a 6 millió Ft-os hitel (átlagosan 3,8%-os kamat mellett) 36 ezer Ft-os havi törlesztéssel bír (éves szinten 432 ezer Ft). Feltételezve, hogy a visszaigényelt adó teljes egészében a banki tartozásunk csökkentését (és nem az aktuális törlesztést, hiszen egy évente jelentkező összeg) szolgálja, az eredetileg 20 évre felvett hitel 72 hónap (6 év) alatt kifut.

Felvettünk 6 millió Ft hitelt és 5,5 millió Ft adó visszaigényléssel 6 év alatt lezártuk a lakáshitelt. Ez idő alatt összességében 1,5 millió Ft-ot fizettünk meg a banknak havi részletekben. Az adóvisszaigénylés azért nem éri el a teljes önerő 6 millió Ft-os összegét, mert előbb nullára fut a hiteltartozásunk a havi törlesztésekből és az éves adóvisszaigénylésből.

1,5 millió Ft-ot fizetünk tehát saját pénzből a 6 millió Ft-os hitel után! Kinek nem éri meg? Ezt egyelőre nem tudnánk meghatározni…

Tekintettel arra, hogy az önerő igényelhető vissza az adóból és fordítható hiteltörlesztésre az optimum 50% önerő és 50% hitelfinanszírozás mellett valósulhat meg. Ha kisebb az önerő, kisebb lesz az adóvisszaigénylésünk. Ha pedig nagyon kicsi a hitel, akkor ez limitálhatja az államtól visszakapott adóforintokat.

Mindez annyit jelent, hogy a fenti példában egy 12 millió Ft-os lakásért:

  • fizetünk 6 millió Ft önerőt
  • + 1,5 millió Ft-ot a banki hitel után
  • összesen 7,5 millió Ft-ot (a 12 millió Ft 62,5%-át)
  • minden más adóvisszaigénylés

Fentiek tehát egyenértékűek egy 37-38%-os lakásár csökkenéssel. Visszajutunk oda, ahol az ingatlanárak 2,5 éve voltak.

Mire van szükség ahhoz, hogy mindez működjön:

  • bejelentett jövedelemre (hogy legyen visszaigényelhető adónk)
  • önerőre (minél több, annál több adót tudunk visszaigényelni)

Ha mindez az eddig megismert (illetve a bejelentésből racionálisan következtethető módon) valósul meg, akkor az viszonylag gyorsan újabb érdemi áremelkedéshez vezethet az ingatlanpiacon. Nyitott kérdésből természetesen rendkívül sok van…

Összességében 100 milliárd Ft-ot is elérhet a teljes adóvisszaigénylés éves szinten. A kormányzat ismert törekvései alapján ekkora áldozat még „beleférhet”.

Ha a fentiek tükrében tájékozódni szeretnél az aktuális lakáshitel lehetőségekről, a legegyszerűbben ezt az alábbi kalkulátorral teheted meg:

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés