Újabb érdekes részletek derültek ki a szuperolcsó céges hitelről, az NHP Hajráról

Újabb érdekes részletek derültek ki a szuperolcsó céges hitelről, az NHP Hajráról
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-04-20
 

Megjelent a kkv-knak szánt legújabb MNB-s „csodafegyver”, az NHP Hajrá terméktájékoztatója, így más sokkal többet tudunk az új Növekedési Hitet részleteiről. Végigvesszük a legfontosabb pontokat.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy az NHP Hajrá első körében összesen 1200 milliárd forint olcsó finanszírozáshoz juthatnak hozzá a hazai kkv-k, amit ha a keret kimerül, további 300 milliárd forinttal toldhat meg majd a Magyar Nemzeti Bank. Láthatóan hatalmas összegről van szó, ám a következő kérdés rendszerint az, hogy vajon mely vállalkozások igényelhetik, illetve kaphatják meg ezt az olcsó hitelt?

Jó hír, hogy gyakorlatilag minden magyarországi székhellyel rendelkező kkv-nak számító vállalkozás ringbe szállhat a forrásért, vagyis ezúttal sincsenek a budapesti és pest megyei cégek kizárva.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen átfutási időre lehet számítani?

Nagyon erősnek tűnik a bankok számára előírt maximum 10 napos hitelbírálati idő is, ám ehhez tudni kell, hogy a visszaszámlálás az összes szükséges dokumentum és adatigény beérkezését követően indul csak el, amelyek minden igénylő esetében különbözőek. Emiatt a hitel valós átfutási idejét szinte lehetetlen előre megjósolni, de például beruházási hitelek esetében a 2-3 hónapos átfutási idő teljesen elfogadható normál körülmények között is.

Akár 20 milliárd forintos beruházási hitel

Újdonság a korábbi NHP-hoz képest, hogy az NHP Hajrá esetében a korábbi 1 milliárd Ft helyett már akár 20 milliárd forintot is igényelhetünk egy összegben. A felvehető hitel nagyságát azonban a hiteligénylő cég cashflowja, illetve a beruházás volumene együttesen fogja tudni meghatározni. A minimális összeg azonban mindössze 1 millió Ft.

A maximálisan igényelhető hitelösszeggel együtt a választható futamidő is megduplázódott, így a korábbi 10 év helyett már akár 20 évre is fel lehet venni beruházási célra az NHP Hajrát. Ez azonban a gyakorlatban csak ingatlanvásárlással és ingatlanfejlesztéssel kapcsolatos beruházásokra lesz majd alkalmazható, mivel finanszírozott eszközök amortizációs ideje nem haladhatja meg a futamidőt.

Újdonság a Programban a forgóeszközhitel

A forgóeszköz hitel és a támogatások előfinanszírozásánál 3 év a maximális futamidő, ám újdonság, az eddigi banki gyakorlathoz képest (eddig a készlet- és vevőállomány 60-80%-a lehetett a maximális hitelösszeg), hogy most a 30 napnál nem régebbi lejárt vevői követelések és a bérköltség is növelheti a hitelkeretet. Ez azonban csak lehetőség, a bankok ugyanis továbbra is saját maguk döntenek arról, hogy milyen feltételekkel hitelezik az egyes vállalkozásokat.

Biztosan sok cégvezető szeme felcsillan annak a lehetőségétől, hogy az NHP Hajrá esetében a 120 napnál nem régebben kifizetett számlákat is meg lehet hitelezni (a korábbi NHP-nál 60 nap volt ugyanez), ám vigyázzunk, a Bankmonitor.hu szakértői szerint ennek sikere majd nagyban függ a hitelek átfutási idejének alakulásától.

Mire fordítható az NHP Hajrá?

A Növekedési Hitelprogram alapvető célja a KKV-k üzleti tevékenységét közvetlenül szolgáló beruházások, illetve forgóeszközigények finanszírozása.

A klasszikusan közvetlenül a működést szolgáló tárgyi eszköz, illetve kereskedelmi-ipari ingatlan vásárláson, fejlesztésen, bővítésen túl nézzünk néhány finomságot, ahol első nekifutásra nehéz lehet eldönteni, hogy támogatható-e a Program keretein belül, vagy sem:

Cégvásárlás: Lehetőség van az NHP Hajrá kedvezményes forrását cégvásárlásra fordítani.

Lakóingatlanként nyilvántartott panzió és turistaház vásárlás: Erre csak olyan vállalkozásoknak van lehetősége, amelyek tevékenységi körében szerepel a szálláshely szolgáltatás.

Üzleti célú lakóingatlan vásárlás: Ez fontos újdonság, ugyanis eddig lakóingatlan vásárlását nem lehetett NHP-ból finanszírozni, emiatt az ingatlant a vásárlás előtt mindenképp át kellett minősíttetni. Most azonban elég az, ha a széljegyen szerepel, hogy elindult az átminősíttetés, így a hitelezési folyamat felgyorsítható.

Lakóingatlan vásárlás bérbeadási céllal: Akkor van lehetőség bérbeadási céllal ingatlant vásárolni, ha a cég tevékenységi körei között szerepel a szálláshely szolgáltatás. További megkötés, hogy az ingatlannak minimum 10 lakásból kell állnia, amelyeket kizárólag magánszemélyek számára adnak bérbe hosszú távra, pontosabban legalább 30 napra.

Tárgyi eszköz vásárlása bérbeadási céllal: Lehetőség van üzletszerű bérbeadási célú tárgyi eszköz vásárlás finanszírozására (ingatlan is), ám ebben az esetben a cég tevékenységi körében szerepelnie kell a bérbeadásnak, vagy ha ott nem szerepel, a cégcsoporton belül valamelyik cég esetében ennek a feltételnek teljesülnie kell.

Személygépkocsi vásárlása: A 2020. január 1. óta működő, személyszállítás tevékenységi körrel bíró vállalkozások (taxi) vásárolhatnak személygépkocsit, vagyis arra nincs lehetőség, hogy például egy vállalkozás NHP Hajrával oldja meg a munkatársak autóinak beszerzését. Viszont pickup vásárolható az új Növekedési Hitelből is, mint ahogy a vállalkozás működéséhez kapcsolódóan akár egy kisbusz is beszerezhető.

Forgóeszköz-finanszírozás

Már említettük, hogy újdonság a forgóeszköz-finanszírozás terén, hogy a keret nagyságát a készlet értékén túl a maximum 30 napja lejárt vevői követelések és a személyi jellegű ráfordítások is növelhetik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a bankok így is járnak majd el, így egyelőre nagy kérdés, hogy az eddigi készlet és a vevői követelések 60-80%-ában megállapított keretösszeg mennyire fog megemelkedni a gyakorlatban.

Ezért ennél is fontosabb lehet a vállalkozások számára, hogy a felhasználhatóság tekintetében nincs már semmilyen megkötés. A hitel maga 3 éves futamidejű és rulírozó, a keretet pedig minden év végén felülvizsgálják. Amennyiben csökken a limit, akkor az efölötti részt 30 napon belül kötelező előtörleszteni, ha pedig nő, akkor a különbözet lehívható.

Lehetőségek hitelkiváltásra

Forint- és devizahitelek egyaránt kiválthatók az NHP Hajrával, ám a jelenlegi árfolyamon a devizahitelek esetében erősen megfontolandó az időzítés. Fontos ugyanakkor, hogy kizárólag hazai hitelintézettől felvett hitel váltható ki. A futamidő az eredeti hitel folyósításától számítva maximálisan 20 év lehet, vagyis, ha egy cég 5 éve vett fel hitelt, amit most kiváltana, akkor az új futamidő legfeljebb 15 év lehet.

Széchenyi hitel
Bankmonitor
Hirdetés
Hirdetés