Újabb fontos részletek derültek ki az otthonfelújítási támogatásról. Mutatjuk, kik örülhetnek!

Újabb fontos részletek derültek ki az otthonfelújítási támogatásról. Mutatjuk, kik örülhetnek!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-06-17
 

Újabb fontos részletek derültek ki az otthonfelújítási programról, ezek mindegyike előnyös az érdeklődők szempontjából. A Bankmonitor szakértői elemezték az egyes pontokat, hogy kiderüljön mit is jelentenek ezek majd a gyakorlatban.

Július 1-jétől nyújtható be kölcsönkérelem az otthonfelújítási programra az MFB Pont Plusz lakossági hálózat fiókjaiban. A végleges felhívás június 17-én délután jelenik meg a palyazat.gov.hu oldalon. Az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítésére a kormány döntése alapján még kedvezőbb feltételekkel igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsön.

A társadalmi egyeztetésen beérkezett rekordszámú észrevételen alapuló módosítások szélesebb kör számára teszik elérhetővé a programot, amely így még jobban illeszkedik az otthonuk felújítását tervező családok igényeihez.

Az otthonfelújítási program keretében a kormány kamatmentes kölcsönnel és vissza nem térítendő támogatás kombinációjával segíti, ösztönzi a családi házak energetikai korszerűsítését. Az európai uniós forrásból biztosított, 108 milliárd forintos keretösszegből a becslések szerint mintegy 20 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések. A program társadalmi egyeztetése során kiemelkedően sok, több mint 500, jellemzően előremutató és alkalmazható javaslat érkezett be. Az észrevételek alapján több ponton is változott, új elemekkel egészült ki a felhívás.

Hirdetés

Hirdetés

A legtöbbeket érintő újdonságok a következők:

1. Hosszabb lesz a maximális futamidő

A futamidő a korábban tervezett 8 évről a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 12 évre emelkedett. A havi törlesztőrészlet így az előzőleg kalkulált 25-36 ezer
forinttal szemben 14-25 ezer forint lehet, e többletkiadás tehát még nagyobb arányban, akár teljes egészében is megtérülhet a családok rezsijének csökkenésében.

Bankmonitor vélemény: a hosszabb futamidő és az ezzel elérhető alacsonyabb havi törlesztőknek köszönhetően nem csak a havi kiadás csökkenthető, hanem kisebb igazolt nettó jövedelemmel is elérhetővé válik a támogatott hitel. A felvehető hitel maximumát az úgynevezett JTM korlát szabályozza, eszerint ugyanis a nettó igazolt jövedelem legfeljebb 50, illetve 60%-a lehet a hitel havi törlesztője.

2. A hőszivattyú is támogatható lesz

Sokak kérésére, köztük szakmai szervezetek felvetésére is bekerült a támogatható tevékenységek közé a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése.

Bankmonitor vélemény: a hőszivattyús fűtési rendszer támogathatóságával ez az innovatív technológia még többek számára lehet elérhető.

3. Fa nyílászáró is beépíthető lesz

Új, korszerű, műanyag szerkezetű nyílászáró mellett a fa szerkezetű nyílászárók beszerelése is támogatott.

Bankmonitor vélemény: a műemlék jellegű épületeknél nem építhető be műanyag nyílászáró, ám a módostást követően ez nem jelent majd problémát.

4. Kőzetgyapot is lehet majd a szigetelés

Az EPS hőszigetelés mellett a kőzetgyapot hőszigetelés is a támogatott építési anyagok közé került.

Bankmonitor vélemény: azzal, hogy  a kőzetgyapot is támogatott lett, kisebb lesz az esély arra, hogy készlethiány alakuljon ki, ami a határidők meghosszabbodásához és áremelkedésekhez vezethet.

5. LTP is lehet majd az önerő

A saját forrásba beszámíthatóvá vált a lakástakarékpénztári megtakarítás.

Bankmonitor vélemény: logikus a döntés, hogy az LTP megtakarítások is felhasználhatók legyenek önerőként, végtére is lakáscélról van szó.

6. Plusz forrás is bevonható, ha csak úgy lesz meg a 30%-os energiamegtakarítás

A 30 százalékos energia-megtakarítás elérése érdekében az elszámolható saját forráson felül további el nem számolható egyéb forrás is felhasználható az ingatlan korszerűsítéshez.

Bankmonitor vélemény: ez a könnyítés segíthet akkor, ha a támogatásból megvalósuló munkálatok önmagukban még nem elégségesek a 30%-os energiamegtakarítás eléréséhez.

7. Könnyítés a jövedelemszámításnál

A családok számára kedvezően módosult a vissza nem térítendő támogatás arányának megállapításához kapcsolódó jövedelemszámítás módja is. A jövedelmi szint meghatározása során figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő, eltartott gyermekeket.

A pályázat fő eredményfeltétele, hogy a 30 százalékos energia-megtakarítást mindenképp szükséges elérni. Ennek érdekében minden igénylőnek javasolt tanácsadó igénybevétele a
kölcsönkérelem benyújtása előtt. A szakemberek segíthetik a korszerűsítés megtervezését, hogy a megvalósult beruházás eleget tegyen a megtakarítási feltételnek.

A fejlesztések legfontosabb hozadéka, hogy jelentősen csökkentik a támogatott családok energiafelhasználását. A nyertesek így könnyebben tarthatják fogyasztásukat a sávhatár alatt,
még nagyobb mértékben részesülhetnek a rezsicsökkentés előnyeiből. Az alacsonyabb energiafelhasználás erősíti az ellátás biztonságát, mérsékli az energiaszektor
környezetterhelését, hozzájárul a klímavállalások teljesítéséhez. Az otthonfelújítási program közel 130 milliárd forint megrendelés-állományt generálhat az építőiparban és építőanyag kereskedelemben, ezzel hozzájárul a gazdasági növekedés újraindításához is.

[home_renovation_small]

Hirdetés
Hirdetés