Újabb népszavazás kavarhatja fel az állóvizet

Újabb népszavazás kavarhatja fel az állóvizet
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-12-03 Frissítve: 2021-08-11
 

Vasárnap újabb fontos eseményhez érkezünk, most az olaszok fognak népszavazást tartani. Sok múlhat az eredményen, hiszen ha a népszavazás során a nemek kerülnek többsége az Matteo Renzi miniszterelnök távozásával is járhat. A befektetők aggódnak is, hiszen a választás kimenete az egész Európai Unió sorsát megpecsételheti. Sokak szerint mégsem lesznek drámai hatások, hiszen a befektetők egy része már jó ideje számol a nem szavazatok győzelmével.

Az olaszokra figyel a világ vasárnap

Miután a világnak már sikerült megemésztenie a Brexit szavazás és az amerikai elnökválasztás eredményét, újabb kiemelkedő fontosságú eseményhez érkeztünk el. Vasárnap az olaszok tartanak népszavazást, aminek tétje igen nagy, hiszen ezen múlhat, hogy sikerül-e stabilizálni az ország helyzetét. Az olaszok már régóta küzdenek a politikai bizonytalansággal, amit mi sem jelez jobban, minthogy a második világháború óta már 63 kormány volt hatalmon. De a gazdaság sem muzsikál túl fényesen az utóbbi időszakban, például igen magas munkanélküliség jellemzi az országot, de a gazdasági növekedés is évek óta nagyon alacsony.

Az emberek vasárnap az olasz alkotmány módosításáról szavazhatnak, ami tulajdonképpen ahhoz szükséges, hogy a jelenlegi kormány stabilabb helyzetbe kerüljön, és az ország számára fontos reformokat véghez tudja vinni. Azért is nagyon fontos, hogy mi lesz az eredmény, hiszen az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi lemondását helyezte kilátásba, ha a népszavazás sikertelennek bizonyulna, vagyis a nemek győzedelmeskednek.

Az elnök távozása pedig egyáltalán nem tenne jót az országnak, hiszen a politikai bizonytalanság még inkább fokozódna, ráadásul az Európai Unióval ellenségesebb hangot megütő párt, az Öt Csillag Mozgalom jelentős erőre kaphat. A szavazók körében végzett közvélemény kutatások rendre azt hozták ki, hogy a nemmel szavazók győzelme várható majd vasárnap. A szavazók 53 százaléka mondta azt, hogy nemmel fog szavazni, míg az emberek csupán 46,5 százaléka tartozik az igennel voksolók táborába.

Hirdetés

Hirdetés

Van ok a pánikra?

Közvetlen olasz kitettséggel rendelkező befektetési alap igen kevés van, amiben bármely kisbefektető benne ülhetne, viszont az olasz szavazás kimenetele az egész Európai Unió számára fontos lehet, így komolyan befolyásolhatja a piaci hangulatot.

Az angolok szavazása bizonyította, hogy a váratlan eredmény pánikszerű eladásokat indíthat el a befektetők részéről, ugyanakkor az amerikai választások esetén azt láttuk, hogy Trump meglepő győzelme után elmaradt a pánik. Sok befektető már hetekkel előbb menedéket keresett az olasz események elől, amit jól jelez az európai államkötvény hozamok csökkenése is.

A szakértők szerint olasz népszavazás esetében sem kell nagy pánikra számítanunk, ha a nemek győznének, mivel a befektetők már felkészültek erre az eshetőségre (hiszen már a közvélemény felmérések is hetek óta ezt jelzik). Az viszont borítékolhatónak tűnik, hogy a népszavazás bukása járhat visszaesésekkel a tőzsdéken, de mivel nem váratlan eseményről van szó a hatás nem lesz hosszú életű.

Érdekesség, hogy olyan elemzői vélemények is megjelentek már, hogy inkább az igen szavazok többsége esetén várható hevesebb mozgás a részvény- és kötvénypiacokon, de ez esetben a kedvező irányban, vagyis erősödhetnek a piacok.

A legrosszabb eshetőségnek az tűnik, hogy a nemek többsége esetén elmaradnak az olasz gazdaság számára szükséges reformok, és a bajban lévő bankrendszer helyzete is súlyosbodik. A befektetők legnagyobb félelme is a nemekhez köthető, hiszen sokan attól tartanak, hogy rövid időtávon belül széteshet az euróövezet, viszont ennek esélye nagyon alacsony.

Összességében azt lehet mondani, hogy kisbefektetőként nincs okunk pánikolni, még ha kisebb veszteségekbe bele is futunk, a helyzet hamarosan rendeződni fog.

Az Aegon Alapkezelő ajánlata most igazán kedvező. Aki nyit náluk online (szinte teljesen ingyenes) számlát, és abszolút hozamú alapokat vásárol, annak a jövő évi hozamokhoz 1%-pontot hozzátesznek.

Hirdetés
Hirdetés