Újabb részletek derültek ki a felújítási támogatásról

Újabb részletek derültek ki a felújítási támogatásról

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-11-18
 

Az új család- és lakástámogatások közül az egyik legnagyobb érdeklődést a felújítási támogatás váltotta ki, melynek felhasználásával a gyermeket nevelő szülők felújíthatják otthonukat. A mai napon újabb részletek derültek ki a támogatással kapcsolatban.

Novák Katalin ma számos részletet ismertetett a 2021. januárjától elérhető felújítási támogatással kapcsolatban.

1. A támogatást 2021. január 1-től lehet igényelni

Vagyis a 2020. december 31-ét követően megkezdett felújítási munkálatokra lehet felvenni a támogatást. A családok saját, meglévő otthonuk felújítására kérhetik az új konstrukciót.

2. A támogatást fele-fele arányban lehet használni anyagköltségekre és munkadíjra

A teljes felújítási költség felét – de legfeljebb 3 millió forintot – kaphatja meg a munkálatok befejeztét követően, utólag a család támogatásként. Novák Katalin elmondása alapján a felújítási támogatást munkadíjra és anyagköltségekre is lehet fordítani fele-fele arányban.

Hirdetés

Hirdetés

3. Ki minősül gyermeknek?

A támogatásra a gyermeket nevelő szülők lehetnek jogosultak, vagyis vállalt gyermek után nem jár az összeg. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy ki minősülhet gyermeknek:

  • Minden 25 év alatti gyermek, aki a szülőkkel együtt él
  • A várandósság 12. hetét elérő magzat is gyermeknek minősül
  • Az életkor nem számít, amennyiben a gyermek megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő, GYOD támogatás jár utána

4. Legalább 1 éves Tb jogviszony szükséges a támogatás igényléséhez

Legalább egy éves folyamatos Tb jogviszony szükséges a támogatás igényléséhez. Elfogadható, ha legfeljebb 30 napos megszakítás volt az elmúlt évben a Tb jogviszonyban.

Az utolsó 3 hónapban megfelelő a munkakeresési járandóság is Tb jogviszonyként, emellett a nyugdíj melletti munkaviszony is megfelelő a Tb jogviszony leigazolására.

5. Mi történik, ha a szülők külön élnek, de közösen nevelik gyermeküket?

Amennyiben a két szülő külön él, de közösen nevelik gyermeküket, akkor a támogatásra megosztva is jogosultak lehetnek. Vagyis mindkét szülő felújíthatja saját otthonát és jogosult lehet a támogatásra, azonban együttesen nem léphetik túl a 3 millió forintos összeghatárt.

Csak az egyik szülő jogosult a támogatásra, amennyiben ő neveli a gyermeket – a másik félnek nincs beleszólási joga -, abban a másik fél nem vesz részt.

6. Csak egyszer igényelhető a támogatás

Minden család egyszer veheti fel a felújítási támogatást, de természetesen nem szükséges kihasználni a maximális 3 millió forintos összeget. Utólag azonban a 3 millió forintból ki nem használt részt nem lehet igénybe venni.

7. Eladhatja a felújított lakást a család 

A támogatásból felújított lakást a család szabadon értékesítheti, vagyis nem kerül bejegyzésre az ingatlanra jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom (ETT). Ugyanakkor a család újabb lakás vásárlásakor már nem veheti igénybe még egyszer a támogatást.

Ugyanakkor a vevő/új tulaj akár kérheti a támogatást abban az esetben is, ha az eladó korábban igényelte azt az adott lakás felújítására. Ebben az esetben természetesen a vevőnek meg kell felelnie a támogatás feltételeinek.

8. Kizárólag köztartozásmentes igénylő jogosult a támogatásra

A felújítási támogatás igénylésének feltétele a köztartozásmentesség, vagyis nem lehet például a családnak adótartozása.

9. Mennyi idő alatt utalják ki a támogatást?

A támogatást a munkálatok befejezését követő 60 napon belül szükséges igényelni a MÁK-nál. A bírálati idő legfeljebb 30 nap lehet, ezt követően 5 napon belül a kincstár kiutalja az összeget az igénylő részére.

10. Mi az igénylés folyamat?

A támogatást a 2020. december 31-ét követő felújítási munkálatokra lehet igényelni. Ehhez szükséges a gyűjteni a számlákat, melyeket a kérelemhez csatolni kell.

Az anyagköltségek mellett a munkadíjra is kérhető a támogatás, ehhez azonban szükséges szerződést kötni a mesteremberrel – ehhez sablont fognak készíteni az igénylők részére -, melyet szintén be kell nyújtani a kérelem mellé. A teljes igénylést elektronikus csatornán keresztül is intézni lehet.

A kérelmet a munkálatok befejeztét követő 60 napon belül lehet beadni, a bírálatra 30 nap áll az MÁK részére. Ezt követően 5 napon belül kiutalja a pénzt a támogatásra jogosult családoknak. Utólagosan 6 hónapon belül a Kormányhivatal ellenőrizheti, hogy ténylegesen elvégezték-e a felújítási munkálatokat.

Ha nincs elegendő saját megtakarításod, akkor is kihasználhatod ezt a támogatást. Ehhez viszont hitelfelvételre lenne szükség, a legkedvezőbb lakáshitel és személyi kölcsön ajánlatokat megkeresheted a Bankmonitor kalkulátorainak segítségével.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés