Újabb részletek derültek ki a felújítási támogatásról

Újabb részletek derültek ki a felújítási támogatásról
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-11-18
 

Az új család- és lakástámogatások közül az egyik legnagyobb érdeklődést a felújítási támogatás váltotta ki, melynek felhasználásával a gyermeket nevelő szülők felújíthatják otthonukat. A mai napon újabb részletek derültek ki a támogatással kapcsolatban.

Novák Katalin ma számos részletet ismertetett a 2021. januárjától elérhető felújítási támogatással kapcsolatban.

1. A támogatást 2021. január 1-től lehet igényelni

Vagyis a 2020. december 31-ét követően megkezdett felújítási munkálatokra lehet felvenni a támogatást. A családok saját, meglévő otthonuk felújítására kérhetik az új konstrukciót.

2. A támogatást fele-fele arányban lehet használni anyagköltségekre és munkadíjra

A teljes felújítási költség felét – de legfeljebb 3 millió forintot – kaphatja meg a munkálatok befejeztét követően, utólag a család támogatásként. Novák Katalin elmondása alapján a felújítási támogatást munkadíjra és anyagköltségekre is lehet fordítani fele-fele arányban.

Hirdetés

Hirdetés

3. Ki minősül gyermeknek?

A támogatásra a gyermeket nevelő szülők lehetnek jogosultak, vagyis vállalt gyermek után nem jár az összeg. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy ki minősülhet gyermeknek:

  • Minden 25 év alatti gyermek, aki a szülőkkel együtt él
  • A várandósság 12. hetét elérő magzat is gyermeknek minősül
  • Az életkor nem számít, amennyiben a gyermek megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő, GYOD támogatás jár utána

4. Legalább 1 éves Tb jogviszony szükséges a támogatás igényléséhez

Legalább egy éves folyamatos Tb jogviszony szükséges a támogatás igényléséhez. Elfogadható, ha legfeljebb 30 napos megszakítás volt az elmúlt évben a Tb jogviszonyban.

Az utolsó 3 hónapban megfelelő a munkakeresési járandóság is Tb jogviszonyként, emellett a nyugdíj melletti munkaviszony is megfelelő a Tb jogviszony leigazolására.

5. Mi történik, ha a szülők külön élnek, de közösen nevelik gyermeküket?

Amennyiben a két szülő külön él, de közösen nevelik gyermeküket, akkor a támogatásra megosztva is jogosultak lehetnek. Vagyis mindkét szülő felújíthatja saját otthonát és jogosult lehet a támogatásra, azonban együttesen nem léphetik túl a 3 millió forintos összeghatárt.

Csak az egyik szülő jogosult a támogatásra, amennyiben ő neveli a gyermeket – a másik félnek nincs beleszólási joga -, abban a másik fél nem vesz részt.

6. Csak egyszer igényelhető a támogatás

Minden család egyszer veheti fel a felújítási támogatást, de természetesen nem szükséges kihasználni a maximális 3 millió forintos összeget. Utólag azonban a 3 millió forintból ki nem használt részt nem lehet igénybe venni.

7. Eladhatja a felújított lakást a család 

A támogatásból felújított lakást a család szabadon értékesítheti, vagyis nem kerül bejegyzésre az ingatlanra jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom (ETT). Ugyanakkor a család újabb lakás vásárlásakor már nem veheti igénybe még egyszer a támogatást.

Ugyanakkor a vevő/új tulaj akár kérheti a támogatást abban az esetben is, ha az eladó korábban igényelte azt az adott lakás felújítására. Ebben az esetben természetesen a vevőnek meg kell felelnie a támogatás feltételeinek.

8. Kizárólag köztartozásmentes igénylő jogosult a támogatásra

A felújítási támogatás igénylésének feltétele a köztartozásmentesség, vagyis nem lehet például a családnak adótartozása.

9. Mennyi idő alatt utalják ki a támogatást?

A támogatást a munkálatok befejezését követő 60 napon belül szükséges igényelni a MÁK-nál. A bírálati idő legfeljebb 30 nap lehet, ezt követően 5 napon belül a kincstár kiutalja az összeget az igénylő részére.

10. Mi az igénylés folyamat?

A támogatást a 2020. december 31-ét követő felújítási munkálatokra lehet igényelni. Ehhez szükséges a gyűjteni a számlákat, melyeket a kérelemhez csatolni kell.

Az anyagköltségek mellett a munkadíjra is kérhető a támogatás, ehhez azonban szükséges szerződést kötni a mesteremberrel – ehhez sablont fognak készíteni az igénylők részére -, melyet szintén be kell nyújtani a kérelem mellé. A teljes igénylést elektronikus csatornán keresztül is intézni lehet.

A kérelmet a munkálatok befejeztét követő 60 napon belül lehet beadni, a bírálatra 30 nap áll az MÁK részére. Ezt követően 5 napon belül kiutalja a pénzt a támogatásra jogosult családoknak. Utólagosan 6 hónapon belül a Kormányhivatal ellenőrizheti, hogy ténylegesen elvégezték-e a felújítási munkálatokat.

Ha nincs elegendő saját megtakarításod, akkor is kihasználhatod ezt a támogatást. Ehhez viszont hitelfelvételre lenne szükség, a legkedvezőbb lakáshitel és személyi kölcsön ajánlatokat megkeresheted a Bankmonitor kalkulátorainak segítségével.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés