Újabb válaszok az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban

Újabb válaszok az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-16 Frissítve: 2021-10-11
 

Novák Katalin családokért felelős tárcanélküli miniszter újabb konkrét kérdésekre válaszolt az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban a Facebook oldalán. Ezekből kiderül, járhat-e támogatás akkor, ha nem a szülők, hanem a gyermekek tulajdonosai az adott ingatannak, illetve a konyhabútor és a konyhai gépek cseréjével kapcsolatban is sikerült néhány dolgot tisztázni. Fontos ugyanakkor, hogy a miniszter válaszai nem térnek ki minden részletre, így azokat kiegészítettük a Magyar Államkincstárról érkező információkkal is.


Az otthonfelújítási támogatás viszonylag egyszerű és egyértelmű konstrukciónak tűnik, ám az ördög itt is a részletekben rejlik, így ezektől függ, hogy az állam végül visszatéríti-e a költségek felét, akár 3 millió forintig. Novák Katalin tárca nélküli miniszter rendszeresen válaszol azokra a konkrét kérdésekre, amelyek másokat is érinthetnek, mi az alábbiakban ezeket foglaljuk össze.

Hirdetés

Hirdetés

Igényelheti az otthonfelújítási támogatást a szülő, ha ő maga nem, csak a gyermeke tulajdonosa az adott ingatlannak?

Igényelheti a szülő az otthonfelújítási támogatást akkor is, ha egyáltalán nem rendelkezik tulajdoni joggal az ingatlanban, ám csak abban az esetben, ha a tulajdonos gyermek kiskorú. Az előírás ugyanis az, hogy a szülőknek és kiskorú gyermekeiknek együttesen legalább 50% tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük.

Jár a konyhapult, vagy akár a teljes konyhabútor cseréjére támogatás? 

Igen, a konyhabútor egy-egy eleme, vagy akár a teljes konyhabútor kicserélhető az otthonfelújítási támogatás igénybevételével.

Konyhai gépek beszerzésére (pl. hűtőszekrény, tűzhely, sütő, mikrohullámú sütő) igényelhető a támogatás?

A konyhai gépek esetében a főszabály az, hogy kizárólag beépített eszközökre igényelhető, így egy beépített sütő, hűtőszekrény vagy akár mikrohullámú sütő esetében jár a visszatérítés, míg ha önálló készülékekről van szó, akkor nem.

Egy kémény bontási költségeire, illetve a keletkező hulladék elszállítására igénybe vehető a támogatás?

Igen, az új kémény megépítéséhez szükséges anyagok helyszínre szállítására, valamint a régi kémény bontása során keletkező hulladék elszállítására egyaránt igénybe vehető a támogatás. Fontos ugyanakkor, hogy a Magyar Államkincstár szerint a konténeres és egyéb hulladék elszállítása önállóan nem támogatható, csak abban az esetben, ha a kivitelezővel kötött megállapodásban a hulladék elszállítása is szerepel. Vagyis az nem járható út, hogy egy vállalkozó végzi a bontást és az új kémény felépítését, majd a csalás a hulladék elszállításával mást bíz meg! Mindez természetesen más, például egy kapu cseréjére is igaz.

A Magyar Államkincstár 180 napon belül ellenőrizheti a felhasználás jogszerűségét. Mi a helyzet akkor, ha a tulajdonos ezen idő alatt eladja az ingatlanját?

A család ezen idő alatt is értékesítheti az ingatlanját, emiatt semmilyen retorzió nem érheti őket. Sőt, mivel a rendelet nem tartalmaz a felújított ingatlan értékesítésére vonatkozó előírásokat és korlátozásokat, az új tulajdonos ismét igényelheti az otthonfelújítási támogatást, feltéve, hogy az előző igénylőnek nem hozzátartozója.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

 • CSOK támogatás
 • CSOK-hitel
 • ÁFA kedvezmény
 • Illetékmentesség
 • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

 • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
 • Hogyan lehetnél jogosult?
 • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

 • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
 • Hogyan lehetnél jogosult?
 • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés