Újra egyre népszerűbbek a kiszámítható, magas hozamot igérő lakástakarékok (X)

Újra egyre népszerűbbek a kiszámítható, magas hozamot igérő lakástakarékok (X)
Hirdetés

Cikk2024-10-18
 

Az ltp szerződések újra egyre népszerűbbek, ez nem meglepő, hiszen megjelentek olyan kamatprémiumot, kamatbónuszt igérő lehetőségek, amelyek a jelenlegi hozamkörnyezetben már komoly nyereséget biztosíthatnak alacsony kockázat mellett. Az OTP-nél például már elérhető olyan 8 éves futamidejű konstrukció, amely 30% Lakástakarék Prémiumot fizet.

A lakástakarékok térnyerésének okairól, az elérhető hozamokról, a konstrukcióhoz kapcsolódó lakáshitelről az OTP szakértőjével Florova Annával, az OTP Bank Retail Hitelezési Tribe ügyvezető igazgatójával beszélgettünk. Szóba kerül az igénylés folyamata is: az OTP elsőként jelent meg online szerződéskötési lehetőséggel, vagyis az érdeklődőknek nem is kell személyesen bemenniük egy bankfiókba a folyamat során. De szóba került az is, hogy milyen célokra lehet felhasználni a megtakarítási összeget és az mekkora segítséget jelenthet egy lakásvásárlás, vagy épp felújítás során.

2018 őszén a lakástakarék-szerződésekhez kapcsolódó állami támogatás kivezetésével sokan azt gondolták, hogy ennek a megtakarítási formának vége. Az LTP most mégis új virágkorát éli, mi lehet ennek az oka? Miért ilyen népszerű megint ez a megtakarítási forma?

A magyar lakosság körében nemzetközi összehasonlításban is magas a saját tulajdonú ingatlanra vágyók, saját tulajdonú otthonban élők száma. Az OTP által készített öngondoskodási témájú kutatások is azt mutatják, hogy az életkezdés, a lakhatás megoldása kihívást jelent a magyar lakosság, és kiemelten a fiatalok számára is. A megtakarítások egy jelentős része jövőbeni ingatlanvásárlási vagy lakásfelújítási céllal lesz félretéve. Ehhez jól illeszkedik a Lakástakarékpénztári megtakarítási forma, mely lehetővé teszi, hogy havonta, akár kis összegekben elkezdhessen valaki ilyen célra gyűjteni, mindezt ráadásul kiszámítható, fix prémium mellett, amihez a megtakarítási periódus végén adómentesen lehet hozzájutni.

Az új termékünk indulása óta több, mint 34 000 lakástakarék szerződést kötöttek nálunk az ügyfelek, ami jól mutatja az érdeklődését. Ezt támogatja az is, hogy az igénylési, és a felhasználáshoz kapcsolódó folyamatok és dokumentációs elvárások is sokat egyszerűsödtek. Lakástakarékpénztári belépés az OTP-nél akár online, pár kattintással is lehetséges és ezzel élnek is az ügyfelek, az utóbbi hónapokban 30% körüli online értékesítési arányt látunk. Mindemelett a felhasználás is egyszerűsödött, a prémium jóváírásához nyilatkozni kell a lakáscélú felhasználásról, de utólagos lakáscél igazolás nincs, és a kifizetést követően sincs egyéb teendője az ügyfélnek.

Havi 50 ezer Ft megtakarítás mellett a 8 éves futamidejű OTP Prémium 8X30 konstrukció esetében az EBKM 5,37-5,64%. Mennyire kedvező ez a hozam a mai piaci környezetben?

Azt tapasztaljuk, hogy egyrészt a kiszámíthatóságot és kockázatmentes megtakarítási formát kereső ügyfeleink között népszerű a termék, másrészt a csökkenő hozamkörnyezetben érték a továbbra is fix prémium elérésének lehetősége. Ügyfeleink túlnyomó többsége a 8 éves, 30%-os prémiumot kínáló módozatot választja. Érdemes megemlíteni azt is, hogy lakástakarékpénztári szerződés esetén nem csupán kedvező megtakarítási termékhez, hanem fix kamatozású lakáskölcsön lehetőséghez is jut az ügyfél.

A rendszeres megtakarítások között van valamilyen alternatív lehetőség a piacon, amely hasonló hozammal, nyereséggel kecsegtet?

Többféle rendszeres megtakarítási lehetőség van a piacon, de jellemzően ezek vagy más jellegű célt, például nyugdíjmegtakarítást támogatnak, vagy nem célhoz kötöttek. A legtöbb rendszeres megtakarítási termék nem ígér fix kamatot, az elérhető hozam a megtakarítás mögötti portfóliók összetételétől és az árfolyam változásoktól függ, így a kiszámíthatóságot kereső ügyfelek számára kockázatosabbak lehetnek.

Az LTP egy lakáscélú megtakarítás. Márpedig számos magyarnak van valamilyen lakáscélja (legyen szó vásárlásról, építésről, felújításról…). Az OTP tapasztalata szerint hányan használják fel LTP szerződésüket lakáscéljuk megvalósításához? Alapvetően mekkora segítséget jelent a megtakarított összeg például egy átlagos hazai ingatlan megvásárlásakor?

Ügyfeleink túlnyomó többsége lakáscélra használja fel lakástakarékpénztári megtakarítását. A jelenlegi lakásárak alapján jellemzően a foglalóra vagy az önerő kiegészítésére alkalmas, az LTP Prémium termékünk. Természetesen a lakásvásárlási célon kívül felújításra, korszerűsítésre, bővítésre, építésre, illetve lakáshitel elő- és végtörlesztésére is felhasználható. Érdemes kiemelni azt is, hogy nem csak magánszemélyek, hanem társasházak, illetve lakásszövetkezetek is indíthatnak lakástakarékpénztári megtakarítást az OTP-nél, hiszen az így összegyűjtött pénz sokat segíthet a közös használatú területek korszerűsítésében pl. lépcsőházak felújításában.

A megtakarítás mellé jellemzően egy kedvezményes kölcsön is kapcsolódik. Mi a tapasztalat hányan használják ki ezt a kölcsönt? Mekkora segítséget jelenthet ez az érdeklődőknek lakáscéljuk megvalósításában?

A lakástakarék lakáskölcsön iránt alacsonyabb az érdeklődés, mivel bár fix kamatozású, csak kis összegű hitel igényelhető, így aki lakásvásárlásra fordítja pénztári megtakarítását jellemzően valamely magasabb összegű, hosszabb futamidejű banki hitelterméket választja mellé. A megtakarító társasházak nagyobb arányban veszik igénybe a kedvezményes kamatozású hitelt, mivel kiszámítható, a betéti összeghez hasonlóan fix törlesztőrészletet kell fizetnie a lakóközösségnek.

Egy jogszabálytervezet alapján a jövőben üdülőre, nyaralóra is fordíthatják megtakarításukat a befektetők. Az OTP szakértői szerint ez mekkora plusz érdeklődést hozhat?

Tapasztaltunk korábban némi érdeklődést ezzel kapcsolatban, így lehetnek olyan ügyfelek, akiket vonzhat, hogy szélesedik a lakástakarékpénztári megtakarítással finanszírozható ingatlanok köre, de drasztikus változásra sem az új ügyfelek számában, sem a tényleges felhasználási célban nem számítunk.

Hogyan lehet LTP szerződést kötni? Milyen költséggel kell számolni az érdeklődőknek? Van lehetőség otthonról, online is megkötni a szerződést?

Az OTP Lakástakaréknál a piacon elsőként jelent meg az online szerződéskötés lehetősége az Internet- és mobilbanki felhasználók számára. A szerződés néhány kattintással pár perc alatt megköthető, de természetesen a fiókhálózatban és a partnereinknél is van lehetőség ilyen megtakarítást indítani. A szerződéskötést követően mindössze az 1%-os számlanyitási díjat kell megfizetni, majd a rendszeres havi betét és a havi 150 Ft-os számlavezetési díj megfizetéséről kell gondoskodni. Erre az online folyamat során egyszerűen néhány kattintással beszedési megbízást vagy rendszeres átutalási megbízást adhat az az ügyfél, akinek van fizetési számlája az OTP Banknál.

Mi szükséges az online szerződéskötéshez?

Internetbankhoz kapcsolódó regisztrációra, digitális szerződéskötésre van szüksége az OTP Bank ügyfeleinek. Aki ezzel rendelkezik online megkötheti a lakástakarékpénztári szerződését a nap 24 órájában könnyen, egyszerűen.

Hirdetés