Újra többet lehet keresni a prémium állampapírral, mint a bónusszal?

Újra többet lehet keresni a prémium állampapírral, mint a bónusszal?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-07-19 Frissítve: 2024-07-24
 

Sajnos ez nem azt jelenti, hogy az inflációkövető állampapír kamata növekedne, hanem, hogy a 2029/N BMÁP kamata fog csökkenni. A bónusz magyar állampapír egy negyedévente változó kamatozású lakossági befektetés. A 2029-ben lejáró sorozat esetében a kamat július 26-án változik, az új szint már ismert. A változásnak pedig a papír tulajdonosai nem igazán örülhetnek.

Sokáig komoly verseny volt a két változó kamatozású lakossági állampapír között. Az áremelkedés mérséklődésével – és az induló kamatozás átalakításával – az inflációkövető állampapír várható hozama érdemben csökkent. Ebben a környezetben a bónusz állampapír magasabb induló kamatszintje már nagyon is jól mutatott.

A Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) is változó kamatozású, kamata negyedévente módosulhat a 3 hónapos futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukciós hozamának változása alapján.

A változó kamatozású lakossági állampapírok között a döntés nem volt egyszerű, hiszen a bónusz állampapír induló, aktuális éves kamata magasabb volt, ugyanakkor a kamat gyakrabban, negyedévente változhat. A prémium állampapír ezzel szemben egy kicsivel alacsonyabb kamatot kínál, de azt egy évig fixen biztosítja. A jelenleg elérhető prémium állampapír éves kamata 7,9%, míg a rövidebb 207/N BMÁP 8,37%, a hosszabb futamidejű 2029/N BMÁP-nak pedig 8,13% az éves kamata. Ez utóbbi papírnál azonban elérkezett a kamatváltozás időpontja.

Hirdetés

Hirdetés

8% alá csökken a 2029/N BMÁP éves kamata

A 2029/N sorozatú bónusz állampapír kamata 2024. július 26-án módosul, azonban már most is ismert az új kamat nagysága. A papír új kamatának szempontjából a kamatfordulót megelőző 4 Diszkont Kincstárjegy aukció átlaghozama a lényeges. Erről a papír tájékoztatója az alábbiakat tartalmazza:

A kamatbázis megegyezik az adott kamatperiódusra alkalmazandó kamatmérték meghatározásának napján és ezt megelőzően tartott összesen négy eredményes, 3 (három) hónapos hátralévő futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagával…

A kérdéses négy aukció eredményei pedig így alakultak:

  • 2024.06.25-én az aukció átlaghozama 6,39%, az elfogadott mennyiség 19 999,99 millió
  • 2024.07.02-án az aukció átlaghozama 6,40%, az elfogadott mennyiség 19 999,99 millió
  • 2024.07.09-én az aukció átlaghozama 6,41%, az elfogadott mennyiség 7000 millió
  • 2024.07.16-án az aukció átlaghozama 6,38%, az elfogadott mennyiség 18 999,96 millió
Fontos
Ez alapján a mennyiséggel súlyozott átlagos hozam 6,39% lett, ez lett a papír kamatbázisa a következő negyedévre. Erre jön még rá a 1,5% kamatfelár, így a 2029/N BMÁP július 26-án induló negyedévre érvényes éves kamata 7,89% lesz. Ez évi 24 bázispontos kamatcsökkenést jelent.

Melyik állampapírt érdemes most vásárolni?

Ezzel a változással valóban az éves kamat alapján a prémium állampapír lehagyta a hosszabb futamidejű bónusz állampapírt. Ugyanakkor a rövidebb futamidejű, 2017-ben lejáró BMÁP éves kamata még mindig 8,37% egészen augusztus 26-ig, akkor lesz annál a papírnál kamatmódosítás.

Ha az éves kamatokat nézzük a lakossági állampapíroknál a top 3 lehetőség az alábbiak szerint alakul július 26-tól:

  • 8,37%-os éves kamat 2027/N BMÁP
  • 7,90%-os éves kamat 2032/J PMÁP
  • 7,89%-os éves kamat 2029/N BMÁP

A változó kamatozású papíroknál azonban előreláthatóan a kamatok csökkenni fognak (az inflációkövető állampapír esetében az idei év eddigi áremelkedései alapján ez borítékolható). Emiatt két fix kamatozású lakossági állampapír népszerűsége jelentősen nőtt.

Jó tudni
A FixMÁP 3 éves futamidejű befektetés, a papír kamata fix évi 7%. Az új Magyar Állampapír Plusz 5 éves futamidejű. A befektetés kamata évi 6,25-7,25% között alakul. (A futamidő előrehaladtával a kamat emelkedik.) A befektetés éves átlagos hozama 5 év alatt 6,73%.

Ez a két fix kamatozású lehetőség a kiszámíthatóság miatt még az alacsonyabb induló kamatszint ellenére is érdemi versenytársa tud lenni a változó kamatozású állampapíroknak. Ez támasztja alá a befektetések 28. heti értékesítési adatai is, ugyanis a FixMÁP volt a kérdéses konstrukciók közül a legnépszerűbb a maga 18 milliárd forintos forgalmával.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés