Újraindul a népszerű program: 4,5 millió forintot kaphatsz vállalkozás indításához

Újraindul a népszerű program: 4,5 millió forintot kaphatsz vállalkozás indításához
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-08-01 Frissítve: 2023-08-05
 

Ismét igényelhető támogatás a vállalkozóvá váláshoz: a Vállalkozó Start II. Programra a regisztráció ma indul, a támogatási kérelmeket szeptember 1-jétől a benyújtás felfüggesztéséig, de legkésőbb 2024. szeptember 30-ig lehet majd benyújtani.

A pályázat célja új egyéni, illetve mikrovállalkozások indulásának támogatása, és a vállalkozók felkészítése ismeret- és készségfejlesztéssel valamint pénzügyi támogatással a vállalkozás induló költségeihez. A pályázatra 4,5 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, amelyből a tervek szerint több mint ezer vállalkozás részesülhet.

A támogatásra azok a

  • 18-64 év közötti magánszemélyek jelentkezhetnek, akik
  • vállakozói szemlélettel és piacképes ötlettel rendelkeznek
  • a vállalkozói alapkompetenciatesztet eredményesen kitöltötték, illetve a személyes elbeszélgetés során vállalkozási ötletük, attitűdjük alapján támogathatónak bizonyulnak,
  • más vállalkozásban többségi tulajdonnal nem rendelkeznek és
  • más vállalkozásnak nem vezető tisztségviselői.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan lehet pályázni?

Ahogy az már a célok kijelöléséből is látszik a program keretében nem csak az indulás költségeihez járulnak hozzá, hanem a felkészülést ismeretanyagokkal, képzéssel és mentorálással is segítik. Ehhez illeszkedik a pályáztatás menete is.

Először regisztrálni kell, amelyre mától van lehetőség a lebonyolító OFA Nonprofit Kft. honlapján. Ezt egy kompetenciafelmérés és személyes elbeszélgetés követi. Majd pedig azok, akik ezen a szűrőn átmennek egy 90 órás oktatáson vehetnek részt, amely során általános vállakozói ismereteket szerezhetnek. Ezt már egy személyre szabott mentorálás követi. Mindezen tudás megszerzéséről egy tanusítványt kapnak a jelentkezők, amelyet az elkészített üzleti tervükkel együtt a pályázati kérelemhez nyújthatnak be – ez utóbbiak beadására szeptember 1-jétől nyílik majd lehetőség.

Mekkora támogatáshoz lehet jutni?

A vállalkozás indításához elengedhetetlen ismeretek mellett vissza nem térítendő támogatást is kapnak a pályázók. Ezekre a kezdeti költségekre legfeljebb 4,5 millió forint igényelhető. A támogatás felhasználható a támogatási időszak 12 hónapja során felmerülő bérjellegű kiadásaik fedezésére, illetve a vállalkozás versenyképességének növelését szolgáló beszerzésekre, szolgáltatások igénybevételére. Előbbi az elnyert támogatás kétharmadát, utóbbi harmadát érheti el.

A támogatás felhasználásáról, és a vállalkozás fejlesztéséről 3 alkalommal beszámolót kell benyújtani (az első három hónap, majd az első 6 hónap elteltével és végül a program zárásakor). A támogatott vállalkozóknak vállalniuk kell, hogy induló vállalkozásuk működtetésében legalább 2 évig személyesen részt vesznek, és igénybe veszik az OFA munkatársai által nyújtott mentorálási szolgáltatást.

A programra a 2023. augusztus 1-jén induló regisztrációs felületen lehet jelentkezni. A forráskezelő rendszer felülete 10 órától lesz elérhető. A regisztrációhoz kapcsolódó részletes útmutató itt tekinthető meg.

Jó tudni
A pályázati kiírásban azt javasolják az érintetteknek, hogy a regisztrációt megfelelő internetkapcsolattal rendelkező számítógépről, laptopról kezdeményezzék. A rendszer mobiltelefonos böngészőből is elérhető, azonban a felület kellő sebességgel történő működése, átláthatósága mobiltelefonról nem garantált.

A Vállakozó Start I. programot, amely 2020. szeptemberében indult a kormány sikeresnek értékelte. Az elmúlt hetekben elhangzott nyilatkozatok szerint az akkor támogatáshoz jutó vállalkozások 80 százaléka még ma is működik.

Fontos
Vállalkozóként csakúgy mint magánemberként a sikerhez elengedhetetlenek a tudatos pénzügyi döntések. A cégalapítással párhuzamosan célszerű arról is alaposan tájékozódni, hogy hol, milyen feltételekkel intézheti a cég pénzügyeit. Már a bankszámla körültekintő kiválasztásán hatalmas összeget lehet megtakarítani, arról, hogy ennek során mire érdemes figyelned korábbi cikkünkből tájékozódhat. Ha kérdésed lenne vagy segítségre lenne szükséged, keresd bizalommal a Bankmonitor szakértőit.
Bankmonitor
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!
Hirdetés
Hirdetés