Utálsz sorban állni a pénztárnál? Ezt neked találták ki!

Utálsz sorban állni a pénztárnál? Ezt neked találták ki!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-08-15
 

A közvélekedés szerint mi magyarok imádunk sorban állni. Ennek a szenvedélyünknek nap, mint nap tanújelét is adjuk. Elég csak bemenni egy forgalmas postahivatalba, egy élelmiszerüzletbe vagy éppen egy strandon lévő lángossütőbe máris szembesülhetünk azzal, mennyire igaz a fenti vélekedés. Csakhogy sorban állni nem túl gazdaságos. Az ügyfél a drága idejét pazarolja, a szolgáltató pedig vevőt és bevételt veszít azzal, ha túl sokat kell várni. Nem csoda, hogy világszerte futótűzként terjednek a gyors fizetést lehetővé tevő megoldások.

Nehéz lenne számba venni a sok különböző technológiát, ezért érdemes a talán leginkább elterjedt megoldásra koncentrálnunk. Ez a MasterCard bankkártya kibocsátó társaság PayPass névre keresztelt megoldása. Ezzel a felirattal egyaránt találkozhatunk üzletek bejáratán, terminálokon vagy különféle bankkártyákon. A PayPass szó azt jelenti, hogy az adott helyen érintés nélkül fizethetünk. Mit jelent az érintés nélküli fizetés? A kártyát ki sem kell adni a kezünkből, nem kell lehúzni, nem kell leolvasóba tenni, hanem elég az elfogadó terminálhoz közelíteni és máris túl vagyunk a fizetésen. Könnyen, egyszerűen, gyorsan és biztonságosan fizethetünk így, ráadásul 5 ezer forint alatt még a PIN kód megadására sincs szükség.   Az érintés nélküli fizetés az ún. Near Field Communication (NFC) technológiára épül, amely lehetővé teszi a biztonságos, vezeték nélküli adatátvitelt néhány centiméteres hatókörön belül. A kommunikáció villámgyorsan történik, ugyanis a terminál hatókörébe érve, bankkártyánk a másodperc töredéke alatt kapcsolódik az elfogadóeszközhöz, amely azonosításunkat követően a fizetést azonnal fel is dolgozza. Akkor sincs gond, ha hagyományos terminált használunk, mert a PayPass kártyákat hagyományos bankkártyaként is alkalmazhatjuk.   Azt már a hivatalos statisztikák is egyértelműen mutatják, hogy ezen fizetési módszeré a jövő. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly év végén csaknem 5 millió darab bankkártya volt forgalomban Magyarországon. Ezek 80 százaléka hagyományos bankkártya volt. Tehát minden ötödik bankkártya alkalmas volt érintés nélküli fizetésre. A technológia térhódítását mutatja, hogy egy év alatt, 2013 végére 14 százalékkal csökkent a hagyományos bankkártyák aránya és ez a tendencia aligha áll meg idén. Az érintésmentes kártyát könnyű beszerezni, hiszen a 15 legnagyobb hazai bank közül 11-nél van ilyen.   Csakhogy van itt egy kis gond. Jelesül hogy az üzletek jelentős részében nem hogy érintésmentesen nem lehet fizetni, de a hagyományos bankkártyát sem fogadják el. Ha ugyanis nem elég nagy a forgalom, akkor a kereskedőnek egyszerűen nem éri meg POS terminált tartani. Ilyen esetben meg minek a bankkártya ugye? Csakhogy ez a helyzet gyökeresen megváltozhat. Magyarország új pénzforgalmi infrastruktúrája, a Fizetési Pont hálózat kártyaelfogadó terminálok telepítésével, illetve az azon futó alkalmazások fejlesztésével szeretnék a ma még kevésbé ellátott térségekben növelni a kártyás elfogadó helyek és tranzakciók számát.   Ha a szolgáltatás elterjed, akkor az érintésmentes terminálokon a kártyás vásárlásokon túl számtalan egyéb művelet kezdeményezhető. Alkalmas lesz

  • csekkek befizetésére,
  • kis összegű készpénzfelvételre,
  • telefonkártya feltöltésre,
  • futtatható rajta bármilyen hűség program, vásárlói klub program,
  • közlekedési bérletet, jegyet lehet rajta vásárolni, és még
  • számos, a hétköznapi ügyeink elintézését könnyebbé tevő szolgáltatás lesz rajta elérhető.

Az alkalmazási területek száma majdhogynem végtelen. Minden attól függ, hány szolgáltató lát fantáziát az új lehetőségben és csatlakozik a rendszerhez.   A szolgáltatást – cseppet sem meglepő módon – egy Fizetési Pont logós érintésmentes bankkártyával lehet majd használni. A bankkártya egy MasterCard PayPass típusú kártya, ami természetesen nem csak a Fizetési Pont logós üzletekben, hanem bárhol máshol használható a világon, ahol a kártyatársaság logójával találkozunk. A kártya igénybevételéhez mindössze egy bankszámlára van szükség az Országos Fizetési Szolgáltatónál. Természetesen az O.F.SZ. Zrt. minden pénzforgalmi rendszernek (GIRO, VIBER, SWIFT) és a MasterCard-nak is teljes jogú tagja, így egy teljes értékű bankszámlát, valamint bankkártyát biztosítanak az ügyfelek számára.   Nem nehéz tehát kitalálni, hogy a jövő a PayPasshoz hasonló érintésmentes fizetési megoldásoké. Ez pedig mindenkinek jó. Az egyszerű embereknek nem kell készpénzt tartaniuk maguknál és megspórolhatják a sorban állással eltöltött időt. Az elfogadó kereskedőknek forgalomnövekedést és ezáltal bevétel emelkedést hozhat. Az állam pedig a készpénzhasználat súlyos tízmilliárdokra rúgó költségeit takaríthatja meg.  
Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.  

Hirdetés
Hirdetés