Úton a díjemelések felé – a héten az MKB, az OTP és az UniCredit is újított

Úton a díjemelések felé – a héten az MKB, az OTP és az UniCredit is újított
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-08-03
 

A nyári nyugalmat alaposan megbolygatta a második tranzakciós adó bevezetése. A bankok sorban változtatják díjaikat – a legtöbbel növelve a tranzakciókra terhelt díjtételt. A héten két bank is módosította a kártyás vásárlásra vonatkozó díjait, az MKB és az OTP Bank is az új adó továbbterhelését választotta. A kérdés, hogy milyen hatással lehet a tranzakciós adó a bankszámla használatra…

Korábban több cikkben is írtunk arról, hogy egyik-másik bank továbbterheli a tranzakciós adót egyes tranzakciókra vonatkozóan. Változásokban az elmúlt héten sem volt hiány: friss változások voltak az MKB, OTP és UniCredit banknál.


Az MKB Bank eltörölte akciós díjszabását, így tulajdonképpen átterhelte a kártyás vásárlás díjait mind a magánszemélyekre, mind a vállalatokra vonatkozóan. Így 0,2%-ot de maximum 6000 forintot kell fizetnünk minden kártyás vásárlás után, ha az MKB-nál vezetjük a számlánkat.


Az OTP Bank megemelte az ATM-ből való készpénzfelvétel díját, illetve a Kis- és Középvállalkozásokat illetően áthárította a tranzakciós adót a kártyás vásárlásokra. Ezzel az OTP a már megemelt tranzakciós adó díjtételt vezette be: itt 0,3% de maximum 6000 forint teher illeti a kártyás fizetéseket.


Az UniCredit Bank a bankkártyák éves díját emelte meg. Míg korábban az első évben nem kellett fizetnünk a kártya után éves díjat, a jelenlegi díjszabás értelmében a rendes éves díj felére számíthatunk már az első évben is. A Kis- és Középvállalkozások számára kiadott bankszámlákat tekintve az UniCredit Bank is változtatott a tranzakciós adó továbbterhelésében. A hatályos hirdetmények szerint minden tranzakciós adó díjtételt továbbhárított a bank.


Az első tranzakciós adó bevezetését követően a legtöbb bank nem hárította tovább a kártyás vásárlásra vonatkozó költségeket. Ezzel a bankok is ösztönöztek arra, hogy többet használjuk kártyánkat és kevesebbet vegyünk fel pénzt. Ez önmagában több szempontból is előnyös, hiszen a kártyás vásárlás biztonságosabb is, és kevesebbe is kerül, mint a készpénz használata.


A második tranzakciós adó bevezetése ugyanakkor már változásokat hozhat. Az MKB Bank, ahogy fent is említettük, például továbbhárítja a kártyával történő fizetésekre vonatkozó adót is, így a kártyás vásárlásra kevesebb ösztönzőnk marad. A kártyás vásárlásra vonatkozó tranzakciós adót ugyanakkor ellensúlyozhatja, hogy a készpénzfelvételre vonatkozó tranzakciós adó nagyobb mértékben nőtt (míg a kártyás vásárlásé 0,2%-ról 0,3%-ra változott a maximum 6000 forint, addig a készpénzfelvételé 0,3%-ról 0,6%-ra maximum nélkül). Így bár mindenképpen fizetnünk kell, de kevesebb adó terheli a vásárlást, ha kártyával fizetünk.


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés