Vajon régebben könnyebb volt lakást vásárolni?

Vajon régebben könnyebb volt lakást vásárolni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-08-14
 

Sokunkban felmerül, hogy régen minden jobb és egyszerűbb volt. De valóban igaz ez? Megnéztük, hogy régen megfizethetőbbek voltak-e az ingatlanok, vagy épp ellenkezőleg.

Az elmúlt 10 évben az ingatlanárak jelentősen megemelkedtek, sokak számára elérhetetlenné téve a saját lakást. De vajon mennyire volt ez így régen?

Sokan emlékeznek arra, hogy 10-20 évvel ezelőtt mennyiért vásároltak lakást, de az ilyen összehasonlításokból gyakran kimarad egy lényeges tényező, hogy hogyan viszonyultak ezek az árak az akkori fizetésükhöz. Mi most ezt vizsgáltuk meg.

Áremelkedés az ingatlanpiacon

Ha vetünk egy pillantást bármelyik publikusan elérhető lakásárindexre, azonnal látjuk, hogy drasztikus áremelkedés történt az ingatlanpiacon. Ez elszomoríthat minket, de ne csüggedjünk, amíg nem vizsgáltuk meg a bérek változását is. Ugyanebben az időszakban a bérek is jelentős emelkedésen mentek keresztül.

Elemzésünkben 2001-et választottuk bázisévnek, amelyhez viszonyítva vizsgáltuk a jelenlegi helyzetet.

Ha összevetjük a nettó átlagbérek és a lakásárindex változását láthatjuk, hogy habár nem is egy utcahosszal, de a bérek többet emelkedtek 2001 óta, mint az ingatlanárak. Láthatjuk emellett azt is, hogy volt pár olyan év, amikor jóval „megfizethetőbbek” voltak az ingatlanok. Ez az időszak közvetlenül a 2008-as világválság után kezdődött és nagyjából 2015-ig tartott.

Hirdetés

Hirdetés

lakasarindex_berindex

Ezek alapján megnéztük, egy havi átlag nettó fizetésből hány négyzetméter lakás jött ki Budapesten. Ezen az ábrán még jobban látszik, hogy mekkora teher a lakásvásárlás, és hogy mennyivel egyszerűbb volt vásárolni 2012-2015 között.

Hitelek és támogatások

A cikk írásakor (2024.08.07) a legkedvezőbb lakáshitel ajánlatot a CIB Bank kínálja, 6,68%-os THM-mel egy 20 millió forintos, 20 évre szóló hitel esetében, 450 ezer forintos havi jövedelem mellett. 2024 első negyedévében az új lakások és építkezések átlagos hitelösszege 20 millió forint volt, míg a használt lakásokra ez az összeg 16 millió forintot tett ki.

A CSOK+ program maximális kamata 3%, és ha a futamidő alatt születik második gyermek, 10-10 millió forintot engednek el a fennálló tartozásból. További részletek a CSOK+ oldalunkon találhatók. Emellett a Babaváró hitel is jelentős segítséget nyújt: a maximálisan felvehető összeg 11 millió forint, amely az első öt évben kamatmentes, és ha ezen időszakon belül gyermek születik, a hitel a teljes futamidő alatt kamatmentes marad.

Ötlet
Összegyűjtöttük, milyen lehetőségek vannak egyedülálló szülőknek, itt olvashatod.

Számold ki magadnak!

Most nem számoltunk az állami kedvezményekkel, így azok igénybevételével könnyebb lehet ingatlant vásárolni, mint a fent bemutatottak alapján látszik. Ha még több részletre vagy kíváncsi, és szeretnéd megtudni, hogyan segíthetnek ezek az előnyök, használd a CSOK plusz kalkulátorunkat!

CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy 2024-től mennyivel jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

De ne aggódj, megtaláljuk a megoldást!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés