Lakásvásárlás egyedülálló szülőként? Elszomorító lesz a helyzet 2024-től

Lakásvásárlás egyedülálló szülőként? Elszomorító lesz a helyzet 2024-től
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-11-08 Frissítve: 2023-11-09
 

2023-ban még az egyedülálló szülők is kihasználhatják a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, vagyis a CSOK-ot, 2024-től viszont drasztikusan átalakul az állami támogatási rendszer. Mennyivel járhatsz rosszabbul, ha nem élsz még idén a kedvezményekkel? Utánajártunk.

Idén még elérhető egyedülálló szülők részére is a városi CSOK támogatás, ami mellé legalább két meglévő gyermekkel a kedvező, fix 3 százalékos kamatozású CSOK hitel is kihasználható. De mi lesz jövőre? Mennyit bukhatnak az egyedülálló szülők a támogatások átalakulásával? A Bankmonitor vizsgálata szerint a városi családok a leginkább érintettek. 

Kiszorulnak a kedvezményezettek köréből az egyedülálló szülők 2024-től?

2024-től a gyermekvállalás támogatása kap hangsúlyt, az új CSOK Plusz és a Babaváró hitel is csak azok számára lesz elérhető, akik gyermeket terveznek. Azoknak tehát, akik gyermeket nevelnek, és nem terveznek gyerekvállalást, marad az úgynevezett preferált kistelepüléseken elérhető Falusi CSOK támogatás. Nem kérdés tehát, hogy számukra jobb lehet még idén elindulni a lakástervekkel. De mennyivel kerülhetnek előnyösebb helyzetbe?

Hirdetés

Hirdetés

Kedvezmények gyermeket nevelő egyedülállóknak 2023-ban

Ha még idén kihasználnád a lakáscélú állami támogatásokat, akkor a következőkre számíthatsz;

elérhető még 2023-ban:

  • a CSOK támogatás,
  • a Falusi CSOK támogatás,
  • a CSOK hitel,
  • az 5 százalékos kedvezményes lakásáfa új építésű ingatlanokra,
  • a CSOK-ot igénylők lakásáfa visszatérítése
  • és az illetékmentesség.

A CSOK egy vissza nem térítendő támogatás, amelyet még szűk két hónapig házastársak, gyermeküket egyedül nevelők, valamint élettársak is igényelhetnek különböző lakáscélokra. Egyedülállók csak a meglévő gyermek(ek) után jogosultak a kedvezményekre, vállalt gyermekre viszont csak házasok vehetik igénybe az állami támogatást. A CSOK azon 25 év alatti gyerekekre vehető igénybe, akik a szülővel vagy szülőkkel közös háztartásban élnek és nem rendelkeznek az önálló megélhetéshez elegendő jövedelemmel.

CSOK összege új lakás - ház vásárlása, építése vagy tetőtér beépítése esetén 2023-ban.

CSOK összege használt lakás-ház vásárlása vagy bővítése esetén 2023-ban

A CSOK mellett legalább 2 meglévő gyermekkel a szuper kedvezményes CSOK hitel is kihasználható, így egy városban élő, kétgyermekes egyedülálló szülő a támogatás és a hitel együttes erejével használt otthon vásárlása esetén akár 11 430 000 forintot, míg új ingatlan vásárlása vagy építkezés esetén akár 12 600 000 forintot takaríthat meg. A CSOK kihasználásával továbbá élhetnek a kedvezményes lakásáfa (új ingatlan esetén), az áfavisszatérítés és az illetékmentesség lehetőségével is.

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

A Falusi CSOK a Családi Otthonteremtési Kedvezmény vidéki változata, ami szintén egy vissza nem térítendő támogatást takar. A rendeletben meghatározott települések valamelyikén idén még házastársak, gyermeküket egyedül nevelők, illetve élettársak is igényelhetik. Egyedülálló szülők a Falusi CSOK esetében is csak a meglévő gyermek(ek) után jogosultak a támogatásra.

A Falusi Csok összege használt lakás vásárlása és korszerűsítése, bővítése esetén 2023-ban

A Falusi CSOK összege bővítés, korszerűsítés, felújítás esetén 2023-ban.

Legalább 2 meglévő gyermekkel a legfeljebb 3 százalékos kamatozású CSOK Hitel is igénybe vehető, mellyel egy kétgyermekes szülő a támogatás és a hitel kombinálásával használt lakás vagy lakóház vásárlása és egyidejű korszerűsítése, bővítése esetén akár 12 600 000 forintot, míg a meglévő ingatlan korszerűsítése, bővítése esetén akár 6 300 000 forintot takaríthat meg. A Falusi CSOK kihasználásával élhetnek a vagyonszerzési illetékmentességgel is.

Az illetékmentesség és a kedvezményes lakásáfa is elérhető 2023-ban

A CSOK, illetve Falusi CSOK támogatással együtt az egyedülállók a vagyonszerzési illetéket is megspórolhatják. Alapesetben az ingatlan vételárának 4 százalékának megfelelő összeget kell illeték címén az államnak megfizetni. Ennek elengedése tehát nem elhanyagolható, könnyen több millió forint kedvezmény is lehet a családok részére.

A városokban új lakást, házat vásárlók, vagy építkezők részére az 5 százalékos áfa is jár, így az egyedülálló szülők is kihasználhatják a komoly kedvezményt, hiszen normál esetben 27 százalékos adó megfizetésére lenne szükség. Az 5 százalékos lakásáfa-tartalom CSOK igénylése nélkül is elérhető, de CSOK-kal még vissza is igényelhető az említett új lakáscélok megvalósításakor.

Állami lakástámogatások egyedülálló szülőknek 2024-től

A számos, egyedülálló szülőket is támogató lehetőség 2024-től tehát jelentősen szűkül, ebben főleg a városok belterületén letelepedni kívánó családok lesznek leginkább érintettek. 2024-ben a preferált kistelepüléseken lesz csak elérhető a vissza nem térítendő támogatás (Falusi CSOK), illetve az ezzel kombinálható hitel. Az új CSOK Plusz pedig szintén nem segít a gyermeket egyedül nevelő szülők helyzetén, a kedvezményes hitel ugyanis csak akkor használható ki, ha a család gyermeket is vállal a meglévő(k) mellé. 

Egyedülálló szülők számára elérhető lakástámogatások városokban 2024-ben.

A meglévő CSOK hitelhez hasonlóan az új CSOK Plusz is kivételes, 3 százalékos kamattal lesz elérhető 2024-től, és a Falusi CSOK mellé is igényelhető lesz, nem csak a városokban. A támogatott hitel maximális összege tehát a vállalt gyerekek számától függ, egy gyermek vállalásával 15 millió forint, két gyermekkel 30 millió forint, 3 gyerekkel pedig 50 milliós nagyságrendű hitelt kaphatnak a családok. A meglévő gyermekek viszont csak akkor vehetők számításba, ha a pár vállal is babát, így például két meglévő és egy vállalt gyermekkel is elérhető lesz számukra a maximális, 50 milliós támogatott lakáshitel. (A második gyerektől minden egyes újszülött után igényelhető 10-10 millió forint hitelelengedésnél viszont kizárólag a CSOK Plusz felvételét követően születettekkel számolnak.)

Megmarad a Falusi CSOK, ráadásul emelt összeggel

2024-től a városi CSOK tehát megszűnik, a továbbiakban csak az ügynevezett preferált kistelepüléseken lesz elérhető a vissza nem térítendő támogatás, a Falusi CSOK. Azok az egyedülállók, akik tehát a kormányrendeletben meghatározott településeken szeretnének lakáscélokat megvalósítani, nem kerülnek hátrányba, sőt, esetenként nagyobb összegre számíthatnak. Ezzel szemben a városok belterületén lakást vásárló szülők jelentős támogatásoktól eshetnek el.

jó tudni
A már elfogadott, 2024-től hatályos jogszabály szerint egy új lakóház megvásárlására alacsonyabb támogatási összeg jár majd a Falusi CSOK esetében, mint egy korszerűsítéssel és/vagy bővítéssel egybekötött használt ingatlan vásárlásakor. Ám Csák János miniszter nemrégiben arról beszélt a CSOK Plusz kapcsán, hogy a Falusi CSOK támogatásokat egységesíteni kívánják, így valószínűleg új és használt ingatlan vásárlására azonos támogatást kaphatnak majd a családok. Ennek ellenére a táblázatunkban a jogszabályból indultunk ki.

Egyedülálló szülők számára elérhető lakástámogatások kisteleüléseken 2024-ben.

A Babaváró hitel sem játszik egyedülálló szülőként

A nevében is fémjelzett Babaváró támogatás a gyermekvállalás ösztönzése céljából jött létre. A népszerű kamatmentes hitel 2024-ben is velünk marad, ugyanakkor csak házaspárok használhatják majd ki, és a kedvezmények a vállalt gyermekek számától függ, vagyis a gyermeküket egyedül nevelők számára ez a támogatás nem lesz elérhető. A Babaváró hitel 2024-es felételeiről kapcsolódó cikkünkben tájékozódhatsz. 

Segítünk átlátni a lehetőségeket!

Amennyiben egyedülállóként szeretnél lakásterveket megvalósítani a Bankmonitor szakértői segítenek felkutatni az elérhető támogatási lehetőségeket és a legkedvezőbb piaci lakáshiteleket. Kalkulálj, add le az érdeklődésed a szimpatikus lakáscélú jelzáloghitel ajánlatra és rövidesen felvesszük Veled a kapcsolatot! 

Ötlet
Ha a Bankmonitoron keresztül igényelsz lakáshitelt, szakértőink segítenek akár a kalkulátorban közölt kondíciókhoz képest is kedvezőbb, egyedi ajánlatot elnyerni!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés