Válás után vissza kell fizetni a felvett csok-ot? Szerencsére nem feltétlenül!

Válás után vissza kell fizetni a felvett csok-ot? Szerencsére nem feltétlenül!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-10-01
 

Válás esetén mit történik az igénybe vett csok-kal, ha a pár eladja a közös ingatlanját? Van jó és rossz hírünk egyaránt!

A válás bizony komoly hatással van egy család pénzügyeire, hiszen akár az igénybe vett csok támogatást– családi otthonteremtési kedvezmény – is vissza kellhet fizetni emiatt, ami jelentős, akár 10 millió Ft-os terhet is jelenthet három gyermek és újépítésű ingatlan esetén. Ugyanis a csok támogatás igénybe vétele esetén az állam az adott ingatlanra jelzálogjogot és elidegenítési tilalmat jegyez be a felvételt követő 10 évre. Vagyis ezen idő alatt az ingatlan nem eladható, illetve eladás esetén néhány kivételtől eltekintve a támogatás összegét vissza kell fizetni az államnak.

Van megoldás, amellyel elkerülhető a csok visszafizetése

Megoldás lehet, ha az egyik fél a gyermekkel (vagy gyermekekkel) a válást követően is az ingatlanban marad, hiszen ebben az esetben nem adják el a lakást és a gyermek lakcíme sem változik. Azonban a csok-ot folyósító pénzintézetnél jelezni kell, hogy a másik fél a továbbiakban nem lesz támogatott személy, illetve a tulajdonjogát átruházza a csok-ot tovább vivő, gyermekeket nevelő félre.

Az átruházás természetesen történhet kivásárlással is, amihez felhasználható magán megtakarítás, vagy akár lakáshitel, a bankok ugyanis kínálnak kifejezetten tulajdonrész kivásárlására felhasználható konstrukciókat.

Fontos, hogy az ingatlanra a bank elidegenítési és terhelési tilalmat fog bejegyezni, ahogy ez egy jelzáloghitelnél egyébként minden esetben szokás.  Mivel itt normál esetben 50%-os tulajdonrészt kell kivásárolni, a dolog már csak azért is kivitelezhető, mert a bankok mostanság 50-70%-át hitelezik meg egy ingatlan becsült forgalmi értékének. Persze a lakáshitel költségeivel mindenképpen számolni kell – ügyvédi díj, értékbecslés, földhivatali ügyintézés, a hitel folyósításának díja stb. -, ami egy 10 millió Ft-os hitelnél 100-200 ezer Ft is lehet.

Hirdetés

Hirdetés

Eladható ezt követően a csok-os ingatlan?

Azzal, hogy válás után az egyik fél kizárólagos tulajdonjogot szerez az ingatlanban és egyedül ő a támogatott személy is, már akár el is adhatja azt. Viszont, ha nem szeretné ideiglenesen sem visszafizetni a csok-ot, akkor az adásvételi szerződés aláírását követően 60 napja van arra, hogy leszerződjön az új ingatlanra, az erről szóló adásvételit pedig az illetékes járási hivatalban kell benyújtania. (A meglévő ingatlan eladását viszont már hamarabb, 30 napon belül be kell jelentenie.)

Csok kalkulátor – ellenőrízheted, hogy mennyi csok támogatásra vagytok jogosultak
Csok hitel kalkulátor – az egyes bankok csok hiteleit hasonlíthatod össze 

Fontos, hogy vásárlás esetén az új ingatlan alapterületének és/vagy értékének nagyobbnak kell lennie a korábbinál, máskülönben a teljes csok nem vezethető át. Amennyiben kisebb, olcsóbb lakást vásárol valaki, akkor a csok összegét arányosan vissza kell fizetni. Ha mind az alapterület, mind a vételár kevesebb az eredeti vásárláshoz képest, akkor mindkét esetre kiszámolják a visszafizetendő összeget, majd ezek közül a nagyobbat kérik vissza.

A nagyobb alapterületű és értékű ingatlan megvásárlásához ugyancsak felhasználható lakáshitel, ám ebben az esetben az eladáskor kapott árból előbb rendezni kell a meglévő kölcsönt, ha például a tulajdonrész kivásárlásához korábban vettünk fel ilyet. Ebben az esetben azonban a banknak engedélyt kell majd adnia arra, hogy a Magyar Államkincstár elidegenítési tilalmat jegyezhessen be az új ingatlanra a csok miatt, de ennek aligha lesz akadálya.

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Hirdetés
Hirdetés