Vállalkozói számlák: egy bank kivételével már mindenki bejelentette a tranzakciós illeték átterhelését

Vállalkozói számlák: egy bank kivételével már mindenki bejelentette a tranzakciós illeték átterhelését
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-08-13
 

Augusztus elsejétől megemelte az állam a bankokat terhelő tranzakciós illetéket. Amíg a lakossági számlák díjemelését megtiltotta a kormány, addig a vállalkozói számlákat nem védi semmi. A bankok sorra jelentik is be a díjemeléseket a kérdéses csomagoknál.

Mire érdemes figyelni a vállalkozásoknak a megemelkedő tranzakciós illeték miatt?

A Bankmonitor szakértői előzetesen két dolgot mindenképpen kihangsúlyoznának a változások kapcsán:

  1. Szinte az összes bank bejelentette a díjemelést, de a módosítás nem mindenhol ugyanakkor indul. Azonban ez a pár hónapos csúszás hosszú távon nem jelent érdemi költségelőnyt. Vagyis érdemes mindenkinek szem előtt tartania a számlanyitás, bankválasztás előtt az aktuális hirdetmények mellett a jövőbeni módosításokat is. Lehet, hogy ma egy bank csak azért olcsóbb, mert ő csak egy hónap múlva módosítja a tranzakciós illeték miatt a díjakat.
  2. Éppen ezért érdemes az illetéken felüli normál banki költségekkel, díjakkal számolni, kalkulálni. Márpedig ezekben hatalmas eltéréseket látni az egyes bankok között. Ezen különbségek miatt egyes cégek akár lefelezhetik a számlaköltségeiket. Ezen csökkenés egy részét elviheti a megemelkedett tranzakciós illeték, de azért mégis kedvezőbb lehet a helyzet, mint ha nem vizsgáltuk volna meg, hogy vállalkozásunk számára melyik a legjobb bankszámla.
Bankmonitor
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!

Hirdetés

Hirdetés

Mi változott a tranzakciós illetékkel kapcsolatban?

A tranzakciós illeték egy bank által fizetendő adó. A kormány augusztus elsejétől változtatott az illeték mértékén:

  • Az átutalások, értékpapír műveletek után az illeték mértéke 0,3%-ról 0,45 százalékra emelkedett. Ráadásul az adó megbízásonkénti maximális összege is megnőtt 10 ezer forintról 20 ezer forintra.
  • A készpénzfelvétel után fizetendő adót pedig 0,6%-ról 0,9%-ra emelték. 

A devizakonverzióval járó megbízásokra pedig új kiegészítő illetéket vezetnek be október elsejétől. Ennek mértéke 0,45%, maximum 20 ezer forint lesz. Adott esetben a normál tranzakciós illetékkel együtt, mondhatni azon felül kell majd ezt az új adót is megfizetni.

A lakossági ügyfelek tranzakciói után fizetendő illetékkel kapcsolatban egy könnyítés is életbe lépett. A kis összegű átutalások, postai befizetések, értékpapír műveletek eddig is illetékmentesek voltak. Viszont a kis összegre vonatkozó összeghatárt megemelték 20 ezer forintról 50 ezer forintra. A lakossági megbízások esetén az 50 ezer forint feletti részre kell megfizetnie a banknak az adót.

Ugyanakkor a lakossági ügyfeleknél megtiltották a bankoknak, hogy megemeljék a bankszámla díjakat, mondhatni számlavezetési díjstopot rendeltek el 2024. december végéig. Ez azért nagyon fontos, mert alapvetően az új adókat a bankoknak kell megfizetnie, de természetesen a pénzintézetek egy ilyen helyzetben igyekeznek átterhelni a megnövekedett költségeiket ügyfeleik felé. Márpedig ezt jogszabály alapján év végéig a lakossági ügyfelek esetében nem tehetik meg.

 A vállalkozói számláknál megindult a díjemelés

A lakossági díjemelési tilalomhoz hasonló rendelkezés azonban nincs a vállalkozói számláknál. Sőt, sajnos a cégekre az illetékmentes átutalási lehetőség sem él, így az erre vonatkozó könnyítés sem jelentett nekik segítséget.

A bankok jelentős része már élt is a díjemelés jogával. A Bankmonitor szakértői összeszedték, hogy az egyes pénzintézetek hogyan is döntöttek.

A CIB Banknál még nem jelentettek be díjváltozást

A CIB Banknál még nem terhelték át a tranzakciós illetéket a vállalati ügyfelekre sem. Illetve nem is jelent meg olyan hirdetmény, amely alapján a jövőben megtörténne a díjemelés. Azt mindenképpen ki kell hangsúlyozni, hogy ez nem azt jelenti, hogy a bank nem is fogja a jövőben átterhelni a díjat. De mindenképpen jó jel, hogy eddig ilyen bejelentés nem történt.

Az Erste Bank szeptember 20-ától emel

Az Erste Bank bejelentette a tranzakciós illeték miatti díjemelést, a banknál szeptember 20-ától érvényes hirdetményében megjelennek az új, megemelt díjak. A pénzintézet az utalások és készpénzfelvétel költségeibe is beépítette az új díjakat.

Azt hozzá kell tenni, hogy továbbra is kedvezményesek lesznek azok a készpénzfelvételek, amelyek eddig akció keretében ingyenesek és illetékmentesek voltak.

A Gránit Bank szeptember 16-ától emeli a tranzakciós díjat

A Gránit Bank úgynevezett tranzakciós díjat terhel be a vállalkozó számláknál, amely gyakorlatilag a megbízások tranzakciós illetékét takarja. Ezen díjtételt a bank szeptember 16-ától módosítja az adó új mértékének megfelelően.

A MagNet Bank október elsejével emeli meg a díjait

A MagNet Bank is megemeli a vállalkozói bankszámlákhoz kapcsolódó költségeket. A pénzintézet október elsejével emel a díjakon, a díjváltozás okaként az augusztus elsejével megemelt tranzakciós illeték mellett az október elsejével induló devizaváltásokra érvényes kiegészítő tranzakciós illetéket nevesítette.

A bank hirdetményében nem jelenik meg tételesen a tranzakciós illeték, ez az adóelem beépült a bank standard utalási, készpénzfelvételi díjába. Így gyakorlatilag a standard díjak emelésével találkozhatunk. Azt meg kell jegyezni, hogy nem minden esetben jelent meg teljes egészében az adóemelés a banki díjakban. Például az Általános számlacsomagnál a 2 millió Ft alatti netbankon megadott forint átutalási megbízás díja 0,811% + 311 Ft lesz októbertől. Jelenleg egy ilyen utalás díja 0,711% +311 Ft.

Az MBH Bank október 3-ától emel a díjakon

Az MBH Bank vállalkozói számla hirdetményeiben szerepel egy alapdíjat kiegészítő díjtétel, itt jelenik meg a tranzakciós illeték. Ezt a díjtételt emeli meg a bank október 3-ától.

Így az új illeték alapból beépül a bank díjai közé, vagyis drágábbak lesznek alapesetben az átutalások és a készpénzfelvételek is a céges ügyfeleknek.

Az OTP Banknál már augusztus elsejétől a megemelt díjakat kell megfizetni

Az OTP Banknál már augusztus elsejétől az emelt tranzakciós illeték alapján kell díjat fizetnie a vállalkozásoknak, ez alól kivételt képeznek azok, akik 2023. február 4. előtt kötöttek szerződést a bankkal. Ők sem úszák azonban meg a díjemelést, számukra október 1-étől lépnek életbe a megemelt díjak.

A bank vállalkozókra érvényes számlahirdetményében szerepel egy forgalmi különdíj. Ez gyakorlatilag a tranzakciós illetékkel egyezik meg. Az illeték megemelését követően ezt a díjtételt emeli, emelte meg a bank.

A Raiffeisen Bank október 9-étől emeli meg a díjakat

A Raiffeisen Bank október 9-étől emeli meg a vállalkozói számlák díjait a megemelt tranzakciós illeték miatt. A banknál alapesetben a készpénzfelvételi díjak és az átutalási költségek is a megemelt illetéknek megfelelően módosulnak.

Az UniCredit Banknál augusztus elsejével már magasabbak a díjak

Az UniCredit Bank már augusztus elsejétől átterheli ügyfeleire a megemelt tranzakciós illetéket. Sőt a devizakonverzióval járó megbízásokra jövőben bevezetendő kiegészítő illetéknek megfelelő díjak is megjelentek már a bank hirdetményeiben. Természetesen ez utóbbi díjtételek az új adó bevezetésétől, azaz október elsejétől lépnek majd hatályba.

Hirdetés
Hirdetés