Változhat, vagy akár meg is szűnhet a Babaváró hitel?

Változhat, vagy akár meg is szűnhet a Babaváró hitel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-10-10 Frissítve: 2024-10-11
 

Rendesen felforgatta az állóvizet a Telex birtokába került Magyar Nemzeti Lakásstratégia 2035 címet viselő háttéranyag, amely az eddig kifejezetten pozitív fényben feltüntetett család- és lakáspolitikai programot kritikával illeti és javaslatokat tartalmaz az intézkedések radikális megváltoztatására. A híroldal szerint érintett lehet a Babaváró kölcsön is. Könnyen lehet hogy a népszerű program jelentősen átalakul, de a költségvetési hiány tekintetében még veszélybe is kerülhet.

Jelentős változások előtt állhat a lakástámogatási rendszer

A Magyar Nemzeti Lakásstratégia 2035 címet viselő anyag egyelőre szakértői javaslat, így még nem az a verzió, amely a kormány elé kerül. Ugyanakkor azt jelzi, hogy a lakáspolitikai irányvonalak a közeljövőben jelentősen megváltozhatnak, és új prioritások léphetnek a korábban megszokott programok helyébe. A Telex forrása szerint az új lakáspolitikai stratégia különösen a fiatalok lakásvásárlási és bérlési lehetőségeinek javítását célozná, mivel a jelenlegi helyzet az Európai Unió egyik legrosszabbja, ami jelentős akadályt gördít a családalapítás elé is.

Emellett azt is elismeri, hogy a kormány által biztosított támogatások hozzájárultak az ingatlanárak növekedéséhez és az építőanyagok drágulásához, ami kevesebb új lakás építéséhez vezetett. A bérlakáspiac fejlesztése és az energetikai korszerűsítések eddig háttérbe szorultak, pedig ezek hosszú távon jelentős hatással lehetnének a lakáspiaci helyzetre.

A stratégia készítői szerint a lakáspolitikának össze kell hangolódnia a munkaerőpiaci célokkal, és nagyobb rugalmasságot kell biztosítania a különböző élethelyzetekre, például fiatal párokra, egyedülállókra, gyermektelenekre, egygyermekes vagy többgyermekes családokra.

A dokumentum elismeri, hogy az eddig alkalmazott demográfiai célokra épülő támogatások, mint például a Babaváró hitel nem hozták meg a várt eredményeket, vagy csak részben érték el céljaikat, ezért új, változatos megoldásokra van szükség.

Hirdetés

Hirdetés

Mi a baj a Babaváró hitellel?

A Babaváró hitel 2019. júliusi indulása óta jelentős szerepet játszik a fiatal családok lakáshoz jutásában, a legtöbb házaspár különböző lakáscélokra fordítja a kamatmentes kölcsönt. A háttéranyag elismeri, hogy a program segítségével számos család juthatott könnyebben lakáshoz, valósíthatta meg otthonteremtési céljait, főleg, hogy a szabad felhasználású hitel akár a lakáshitelhez szükséges önerőt is fedezheti.

Köztudott, hogy a program a gyermekvállalás és gyermeknevelés támogatására jött létre, vagyis nem titkolt célja, hogy minél több gyermek szülessen, lehetőleg olyan családokba, ahol házasságban élnek a párok, és a 2024-től érvényes változások értelmében a leendő szülők lehetőleg minél előbb induljanak el a gyermekvállalás útján. Ugyanakkor a termék jelentős költségvetésre gyakorolt terhét és hatékonyságának korlátait is kiemeli a dokumentum. A kormányzat számára különösen költséges ez a konstrukció, mivel évente akár 200 milliárd forintos terhet is róhat a költségvetésre, miközben a demográfiai eredmények elmaradtak a várakozásoktól.

Születések és házasságkötések száma Magyarországon 2000 és 2023 között.

Az írás szerint az egyik legfőbb probléma, hogy sokan már egy gyermekkel is jelentős támogatáshoz jutottak, így nem voltak motiváltak több gyermek vállalására, vagy éppen gyermekvállalási cél nélkül, befektetési tervekkel vették fel a kamatmentes hitelt.

A megjelent részletek szerint tehát a jelenlegi családtámogatások összességében inkább a gyermekvállalás időpontját befolyásolják, mint a gyermekek számát. Az elemzések szerint a támogatási rendszer ösztönzi a fiatalabb korban történő gyermekvállalást, de hosszú távon nem hoz érdemi növekedést a születésszámokban.

Mi lehet a sorsa a népszerű Babaváró támogatási programnak?

A felszínre került tanulmány tehát komoly kritikákkal illeti a család- és lakástámogatási programokat, a javaslatok pedig akár át is kerülhetnek a gyakorlatba. Vagyis könnyen lehet, hogy akár még az idei évben, vagy éppen 2025-től fokozatosan, de jelentősen megváltoznak az egyes támogatási elemek.

Mindemellett köztudott, hogy a Babaváró jelentős terhet ró a költségvetésre, és ahogy olvashattuk, ennek ellenére nem éri el célterveit, már 5. éve rendelkezésre áll a magyar családok számára. Épp ezért az is valószínűsíthető, hogy más elemek kerülnek be a támogatási programok közé és a Babaváró támogatás jelentősen átalakulhat. De várhatóan ez a folyamat nem egyik napról a másikra mehetne végbe, jó eséllyel a támogatás 2026-ig nem fog érdemben hátrányosan változni. (Éppen ezért nem kell pánikba esnie, kapkodnia senkinek.)

A biztos részletekig még várni kell, abban viszont bizonyára mindannyian egyetértünk, hogy rendkívül kíváncsiak vagyunk arra, hogyan változhatnak az egyes elemek, és az esetleges új változások jobban segíthetik-e a magyarokat a jövőben.

A felröppent hírek és a lehetséges átalakítás, vagy megszüntetés tükrében érdemes lehet megfontolni az igénylést. Ha tervezitek pároddal a családalapítást, próbáljátok ki a Bankmonitor Babaváró hitel kalkulátorát, amellyel kideríthetitek, hogy jogosultak vagyok-e rá, és azt is megtudhatjátok, hogy mennyi támogatott hitelt vehettek fel!

Fontos
Ha sürgős számotokra az igénylés, akkor a gyorsított online Babaváró igénylést is érdemes megfontolni, amely 10 munkanap helyett akár 2 napos hitelbírálattal is elérhető!
Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Október végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés